Mizah dergisi Leman’ın son sayısında Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’i bombalarla tasvir eden bir karikatür yayımlaması büyük tepkiye yol açtı. Karikatür, sosyal medyada infiale neden olurken, çeşitli kesimlerden “inançlara hakaret” tepkileri yükseldi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, olayla ilgili olarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma başlattığını duyurdu. Açıklamada, karikatürün Türk Ceza Kanunu’nun 216. maddesi kapsamında “dini değerleri alenen aşağılama” suçu çerçevesinde değerlendirildiği belirtildi.
Bakan Tunç, şu ifadelere yer verdi:
“İnançlarımıza yönelik saygısızlık asla kabul edilemez. Hiçbir özgürlük, bir inancın kutsallarını çirkin bir şekilde mizah konusu yapma hakkı tanımaz. Peygamber Efendimizin karikatürize edilmesi ya da herhangi bir şekilde görsel olarak temsil edilmeye çalışılması; sadece dini değerlerimize değil, aynı zamanda toplumsal barışa zarar vermektedir. Milyonlarca Müslümanın inançlarını hiçe sayan bu provokasyon girişimine karşı gerekli hukuki adımlar gecikmeksizin atılacaktır.”
İletişim Başkanı Fahrettin Altun da açıklamasında şunları kaydetti:
"Karikatür ve mizah dergisi olduğunu iddia eden birtakım kendini bilmez güruhun yönettiği ahlaksız neşriyatın Alemlerin Efendisi Hz. Peygamberimize (s.a.s.) yönelik saygısızlık içeren karikatürlerini şiddetle kınıyoruz. Müslümanların biricik rehberi Efendimize yönelik bu hakaret ve saygısızlık, basın özgürlüğüyle maskelenemez. Bu hastalıklı zihniyetten hukuk önünde mutlaka hesap sorulacaktır. Bu sistematik tahriklere karşı provokasyonlara mahal vermeden sağduyuyu kuşanarak hareket etmeliyiz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, milletimizin yüksek değerlerine ahlaksızca saldıran bu aymazlara fırsat vermeyecektir."
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, başlatılan soruşturmada 4 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.
Başsavcılıkça, Leman dergisinde Hazreti Muhammed'e yönelik karikatür yayımlanmasına ilişkin "dini değerleri alenen aşağılama" suçundan resen başlatılan soruşturma sürüyor.
Soruşturma kapsamında, karikatürü çizen kişi ile derginin 2 genel yayın yönetmeni ve sorumlu yazı işleri müdürü hakkında gözaltı kararı verildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ayrıca Leman dergisinin ilgili sayısı hakkında toplatma kararı alındığını ve sosyal medya hesaplarına erişim engeli için işlem başlatıldığını açıkladı.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da skandal karikatürü çizen Doğan Pehlevan'ın gözaltına alınma anlarını paylaştı.