11 ayın sultanı rahmet ve bereket ayı Ramazan-ı Şerif başlıyor. Konya’da il ve ilçe müftülüklerince camiler Ramazan ayına hazırlandı.
CAMİLERDE HAZIRLIKLAR TAMAM
Camilerdeki ses sistemleri ve aydınlatma kontrolleri yapılarak minareler kandil ve mahyalar ile süslendi. Toplumun tüm kesiminin buluşma noktası olan camilerde kadın ve çocuklar için özel alanlar oluşturuldu.
Bu yıl "Ramazan ve Ahiret Bilinci" temasıyla idrak edilecek Ramazan ayına dair etkinlik ve programlar da hazırlanarak camilerde ilan edildi.
İLK TERAVİH HAKKARİ'DE KILINACAK
Türkiye'de 10 Mart Pazar günü ilk teravih Hakkari'de saat 19.30'da, son teravih ise Edirne'de saat 20.42'de kılınacak.
Konya'da saat 20,14'de, İstanbul'da saat 20.32'de kılınacak ramazanın ilk teravihi, Ankara'da saat 20.15'de, İzmir'de saat 20.37'de, Bursa'da saat 20.31'de eda edilecek.
PAZAR’I PAZARTESİ’YE BAĞLAYAN GECE SAHURA KALKILACAK
2024 Ramazan, 11 Mart Pazartesi günü başlıyor. Pazar’ı Pazartesi’ye bağlayan gece sahura kalkılacak, ilk oruçlar tutulacak.
TERAVİH NAMAZININ HÜKMÜ NEDİR?
Sözlükte rahatlatmak, dinlendirmek anlamlarına gelen tervîha kelimesinin çoğulu olan teravih, dinî bir terim olarak, Ramazan ayında, yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınan nafile namaz demektir.
Resûl-i Ekrem (s.a.s.) ashabıyla beraber cemaat hâlinde bu namazı kılmış, onların iştiyakını görünce farz olur endişesiyle cemaatle kılmayı terk ederek yalnız kılmaya devam etmiştir (Buhârî, Salâtü’t-terâvîh, 1; Müslim, Salâtü’l-Müsâfirîn, 177-178). Yine Hz. Peygamber, “Kim inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek Ramazan namazını (Teravih) kılarsa, onun geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhârî, Salâtü’t-Teravih, 1; Müslim, Salâtü’l-Müsâfirîn, 173) buyurarak teravih namazına teşvik etmiştir. Bu bakımdan teravih namazı, erkek ve kadınlar için sünnet-i müekkededir.
Teravih namazını dört rekâtta bir selam vererek kılmak caiz ise de, iki rekâtta bir selam vererek kılmak daha faziletlidir. Bu namazın her dört rekâtının sonunda bir miktar oturup dinlenmek müstehaptır. Bu dinlenmelerde tehlîl (lâ ilâhe illallah demek) ve salavât ile meşgul olunması uygundur.
TERAVİH NAMAZI KAÇ REKATTIR?
Teravih namazı, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali dönemlerinden başlayarak günümüze kadar cemaatle yirmi rekât olarak kılınmıştır. Sahabeden kimse buna itiraz etmemiş ve âlimler tarafından da bu şekilde kabul edilmiştir. Günümüzde de, başta ülkemiz olmak üzere pek çok İslam ülkesinde teravih namazı cemaatle 20 rekât olarak kılınmaktadır.
Bununla birlikte şunu da ifade etmek gerekir ki, teravih namazı nafile bir ibadet olduğundan, farz gibi telakki edilmesi de doğru değildir. Bu nedenle, yorgunluk, meşguliyet ve benzeri sebeplerle, teravih namazının evde 8, 10, 12, 14, 16 veya 18 rekât kılınması hâlinde de sünnet yerine getirilmiş olur. Ancak cemaate iştirak etmeye çalışmak daha iyidir.
RAMAZAN AYININ BAŞLANGICI NASIL TESPİT EDİLİR?
Kamerî aylar içtimadan sonra ayın hilal şeklinde görülmesiyle başlar. Hz. Peygamber (sas), “Hilali (Ramazan hilalini) görünce oruca başlayınız ve hilali (Şevval hilalini) görünce bayram ediniz. Hava bulutlu olursa içinde bulunduğunuz ayı otuza tamamlayınız.” (Buhârî, Savm, 5, 11) buyurmuştur. Hadis-i şerif, kamerî aybaşlarının belirlenmesi konusunda çıplak gözle görmeyi, o günkü şartlar içinde en sağlıklı sonuç veren yöntem olduğu için öngörmüştür. Bundan dolayı başka bir hadiste “Biz ümmi bir toplumuz; hesap ve okuma yazma bilmeyiz. Şunu biliriz ki ay, ya 29 ya 30 gündür.” (Buhârî, Savm, 13) buyrularak kamerî aybaşlarının belirlenmesinde hesap yöntemine başvurmanın da meşru olduğuna işaret edilmiştir. Günümüzde, kamerî aybaşlarını belirlemede, hilal gözlemleri yanında, astronomik hesaplar da kullanılmakta ve inananların ibadetlerini birlikte yapma ve bayram sevincini beraberce yaşaması amaçlanmaktadır.