Şevval ayı orucu 2020 - Şevval orucu ne zaman tutulur? Ramazan’dan sonra tutulan 6 gün oruç Şevval orucu ne zaman başlar?

Koronavirüs önlemleri altında Ramazan ayını idrak edip bayram yapan vatandaşlar Şevval ayı orucu hakkında araştırma yapmaya başladı. Ramazan’dan sonra tutulan 6 gün oruç ne zaman tutulur, yoğun bir şekilde araştırılıyor. Peki, 6 gün orucu Şevval orucu ne zaman başlar? İşte Şevval ayı orucu ile ilgili merak edilenler…

Mübarek Ramazan ayını idrak edip bayram yapan Müslamanlar, şimdi Şevval oruçları araştırmasına başladı.

Peki Şevval orucu ne zaman tutulur? Ramazan’dan sonra tutulan 6 gün oruç Şevval orucu ne zaman başlar? Şevval orucunun hükmü nedir? İşte cevaplar.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulunun hazırladığı "FETVALAR" isimli kitapta vatandaşlar tarafından sorulan birçok soruya konunun uzmanlarınca cevaplar veriliyor.

Ramazanın ardından tutulan Şevval Orucuyla ilgili "Şevval orucunun hükmü nedir? Ramazan’da tutulamayan oruçlar Şevval orucu niyetiyle tutulabilir mi?" şeklinde gelen soruya Din İşleri Yüksek Kurulu cevap verdi.

İşte Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından verilen cevap:

Ramazan’dan sonra Şevval ayında altı gün oruç tutmak müstehaptır. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur.” (Müslim, Sıyâm, 204; Tirmizî, Savm, 53; Ebû Dâvûd, Savm, 59) buyurmuştur. Bu oruç peş peşe tutulabileceği gibi ara verilerek de tutulabilir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 421, 422).

Şevval ayında nafile olarak tutulan oruç, Ramazan’da tutulmayan oruçların yerine geçmez; yani Ramazan’da tutulmayan oruçların ayrıca kaza edilmesi farzdır. Bir oruçta hem kaza hem de nafile yerine niyet edilmesi geçerli olmadığından Şevval ayında tutulan oruçta da bunlardan yalnız birine niyet etmek gerekir. Şevval ayında oruç tutulurken, Ramazan’da tutulamayan oruçların kazasına niyet edilirse bu oruçlar kaza orucu olur.

Bilgi:

Araplar şevval ayını uğursuz kabul ettiklerinden bu ayda nikâh kıymazlardı. Resûl-i Ekrem, Hz. Âişe ile şevval ayında evlenerek bu inancın yanlış olduğunu göstermiştir. Ramazan bayramının birinci günü olan şevval ayının ilk gününde oruç tutmak haramdır. Hz. Peygamber’in, “Ramazanı oruçla geçirip buna şevvalden altı gün ilâve eden kimse bütün yılı oruçlu geçirmiş gibi olur” meâlindeki hadisi (Müslim, “Ṣıyâm”, 204) dikkate alınarak bu ayda altı gün oruç tutmanın müstehap olduğu kabul edilmiştir. Bu orucun bayramın hemen ardından ara verilmeden tutulması daha faziletli sayılmakla birlikte aralıklarla tutulması da mümkündür. Şevval aynı zamanda hac aylarının ilkidir. İslâm tarihinde şevval ayında meydana gelen bazı olaylar şunlardır: Benî Kaynukā‘ Gazvesi (2/624), Uhud Gazvesi (3/625), Huneyn Gazvesi (8/630), Tâif Gazvesi (8/630), bir rivayete göre Hz. Peygamber’in oğlu İbrâhim’in vefatı (10/632). Osmanlı Devleti’nde memurların tayinleri (tevcîhat) Tanzimat’tan önce şevval ayında yapıldığı için bu tayinler “şevval tevcîhatı” diye isimlendirilirdi. “Mükerrem” sıfatıyla da anılan şevval Osmanlı belgelerinde ”ل“ kısaltmasıyla gösterilmiştir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri