Buckingham Sarayı'ndan yapılan açıklamada, doktorların sabah saatlerinde 96 yaşındaki Kraliçe Elizabeth'in sağlığından endişe duyduklarını ve tıbbi gözetim altında tutulmasını tavsiye ettikleri söylendi.
Saraydan yapılan açıklamada, "Kraliçe rahat bir durumda ve Balmoral Kalesi'nde kalıyor" denildi.
Bir saray kaynağı, en yakın kraliyet üyelerinin acilen bilgilendirildiğini ve hükümdarın öldüğü yönündeki söylentilerin önemsenmemesi gerektiğini söyledi.
İNGİLTERE BAŞBAKANI'NDAN AÇIKLAMA
İngiltere Başbakanı Liz Truss, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Bütün ülke bu öğle vakti Buckingham Sarayı'ndan gelen haberler nedeniyle derinden endişe duyuyor. Benim düşüncelerim ve Birleşik Krallık'taki insanların düşünceleri şu anda Majesteleri Kraliçe ve ailesiyle birlikte. Kraliçe'nin sağlığı konusunda gelecek haberleri bekliyoruz" dedi.
Diğer taraftan, Kraliçe'nin üst düzey danışmanlarından oluşan bir grup olan Özel Konsey, bugün Truss ve yeni Kabine üyelerine resmen yemin edecekti. Ancak, Kraliçe'nin rahatsızlığı nedeniyle tören ileri bir tarihe ertelendi.
Kraliçe, önceki gün yeni Başbakan Liz Truss'ı İskoçya'daki konutunda ağırladı.
AİLESİ YANINA GELDİ
Kraliçe Elizabeth'in kızı Prenses Anne ve en küçük oğlu Prens Edward da dahil olmak üzere dört çocuğunun da İskoçya'daki Balmoral Kalesi'nde olduğu belirtildi. Tahtın varisi Prens Charles ile eşi Camilla ve torunu Prens William'ın da şu anda sağlığı kötüleşen Kraliçe ile birlikte olduğu aktarıldı.
Öte yandan, Kraliçe bir süredir sağlık problemleri yaşıyor, yürüme güçlüğü nedeniyle baston kullanıyordu.
Tahtın birinci sırasındaki varisi olan oğlu Prens Charles bir süredir Kraliçe'nin görevlerini yerine getiriyordu.
PRENS HARRY, YALNIZ GİDİYOR
İngiltere Prensi Harry'nin eşi Meghan Markle olmadan Kraliçe'nin gözetim altında tutulduğu Balmoral Kalesi'ne yola çıktığı belirtildi.
İngiltere Kraliçesi'nin sağlığının kötüleştiği haberinin ardından halk, Buckingham Sarayı'nın önünde toplanmaya başladı.
EN UZUN SÜRE TAHTTA KALAN KADIN HÜKÜMDAR
70 yıldır tahtta olan Elizabeth, dünya tarihinin en uzun süre hizmet veren ikinci hükümdarı oldu. Tarihin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı ise 72 yıl 110 günlük saltanatı ile Fransa Kralı XIV. Louis. Eylül 2015’te tarihin en uzun süre tahtta kalan kadın hükümdarı unvanını eline geçirdi.
Kraliçe II. Elizabeth ise babasının 6 Şubat 1952'de hayatını kaybetmesiyle 25 yaşında hükümdar oldu.
Eylül 2015'te ise, büyük büyük büyükannesi Kraliçe Victoria'nın saltanatını aştığında en uzun süre hüküm süren İngiliz hükümdarı oldu.
O tarihte yaptığı açıklamada Kraliçe, bunun "hiç arzuladığı bir unvan" olmadığını söylemişti.
Elizabeth için 2-5 Haziran tarihleri arasında tahttaki 70’inci yıldönümü için görkemli bir Platin Jübile yapılmıştı.
KRALİÇE 2. ELİZABETH KİMDİR?
21 Nisan 1926'da dünyaya gelen ve 6 Şubat 1952'de kraliçe olan Elizabeth'in tam adı "Elizabeth Alexandra Mary Windsor".
Babası Kral 6. George'un ölümünü takiben 26 yaşında tahta çıkan Kraliçe 2. Elizabeth "İngiltere tarihinin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı" unvanına sahip oldu.
Kraliçe, 1952'de tahtta çıktığında Joseph Stalin hala Sovyetler Birliği'nin lideriydi. ABD Başkanı ise Harry Truman'dı. Kraliçe'nin 1953'teki taç giyme töreni, "televizyondan canlı yayınlanan ilk kraliyet taç giyme töreni" oldu.
Kraliçe 2. Elizabeth, tahtta bulunduğu sürede Winston Churchill'den Boris Johnson'a kadar toplam 15 İngiliz başbakanı gördü.
Kraliçe'nin tahtta kaldığı sürede Soğuk Savaş başlayıp biterken, Berlin Duvarı inşa edildi ve yıkıldı.
2. Elizabeth, 2015'te 89 yaşındayken büyükannesi Kraliçe Victoria'nın en uzun süre tahtta kalma rekorunu kırdı. 1901'de 81 yaşındayken hayatını kaybeden Kraliçe Victoria, 63 yıl 7 ay tahtta kalmıştı.
İngiltere Kraliçesi'nin tahttaki 65. yılı "Safir Yıl Dönümü" adı altında 2017'de, 60. yılı "Pırlanta Yıl Dönümü" adıyla 2012'de, tahttaki 50. yılı "Altın Yıl Dönümü" adıyla 2002'de ve 25. yılı "Gümüş Yıl Dönümü" adıyla 1977'de kutlandı.
Kraliçe'nin tahta çıkışının 70. yılı da "Platin Yıl Dönümü" adı altında bu yıl olarak adlandırıldı.
Bu arada Kraliçe, tahtta bulunduğu süre boyunca 1971 ve 2008'de Türkiye'ye resmi ziyaretler gerçekleştirdi, Ankara, İstanbul, İzmir, Kuşadası ve Bursa gibi şehirleri gezdi.