AK Parti, İçişleri Bakanlığı tarafından Karayolları Trafik Kanunu'nda değişiklik yapılamasına ilişkin hazırlanan teklifi Meclis Başkanlığı'na sundu. Teklifle, trafik güvenliğinin sağlanması için önemli adımlar atılıyor.
ALKOLLÜ ARAÇ KULLANMANIN CEZASI ARTIYOR
Buna göre, alkollü araç kullanan sürücülere ilk ihlalde 25 bin TL, bir yıl içinde birinci tekrarında 50 bin TL, ikinci tekrarında ise 150 bin TL ceza verilecek.
Ayrıca uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin kullanılıp kullanılmadığının ya da alkolün kandaki miktarının kolluk tarafından tespit edilmesi için ölçüm yaptırmayan sürücülere 150 bin lira idari para cezası verilecek ve sürücü belgesi beş yıl süreyle geri alınacak.
Yapılan psikoteknik değerlendirmelerden geçen sürücüler tekrar kursa giderek ehliyet alabilecek.
KIRMIZI IŞIK İHLALİ CEZASI 80 BİN LİRAYA KADAR ARTABİLECEK
Yeni düzenleme ile kırmızı ışık ihlali yapan sürücülere verilen cezalar da artacak. İlk ihlalde 5 bin lira olarak uygulanan ceza, tekrarlanması halinde katlanacak. İkinci ihlalde 10 bin, üçüncü ve daha fazla ihlalde 80 bin liraya kadar ceza kesilebilecek.
SEYİR HALİNDE TELEFON KULLANIMINA 5 BİN LİRA CEZA
Seyir halinde cep telefonu kullananlara 5 bin lira ceza verilecek. Bir yıl içinde bu kuralın üç veya daha fazla ihlalinde ceza 20 bin lira olarak uygulanacak, sürücünün ehliyetine de el konulacak.
"DUR" İKAZINA UYMAYANA 200 BİN LİRA CEZA KESİLECEK
Sabit veya seyir halinde yürütülen denetimlerde, dur ikazına uymayarak kaçanlara 200 bin lira ceza kesilecek, sürücü belgeleri 2 ay geri alınacak.
Yeni düzenleme ile radar tespit cihazı kullanan sürücülere ise 370 bin liralık rekor ceza uygulanacak.
SALDIRI AMAÇLI ARAÇ TAKİBİNE 180 BİN LİRA CEZA
Trafikte saldırı amacıyla araç takibi yapanlara 180 bin TL ceza uygulanacak, sürücü belgesi 60 gün süreyle geri alınacak ve psikoteknik değerlendirme zorunluluğu getirilecek.
HIZ SINIRI DÜZENLEMESİ
Hız sınırı ihlallerinde ceza miktarları kademeli olarak artacak. Örneğin, yerleşim yeri içinde hız sınırını 66 kilometre/saatten fazla aşan sürücülere uygulanacak idari para cezası 30 bin TL olarak belirlendi.
Emniyet kemeri takmama cezası 993 TL’den 2 bin 500 TL’ye çıkarılacak ve bir yıl içinde dört kez tekrarlanması halinde sürücü belgesine 30 gün süreyle el konulacak.
TRAFİK İHLALLERİNİ ÖZENDİRENLERE DE CEZA UYGULANACAK
İzinsiz araç yarışları düzenleyenlere uygulanacak ceza 4 bin 512 TL’den 16 bin TL’ye yükseltildi, yarış yapan sürücülere ise 46 bin TL idari para cezası ve sürücü belgesinin iki yıl geri alınması uygulaması getirildi.
Trafik kurallarını ihlal eden görüntüleri sosyal medya ve benzeri yollarla paylaşarak bu tür ihlalleri özendirenlere 25 bin TL idari para cezası uygulanacak.
STANDART DIŞI PLAKAYA 140 BİN LİRA CEZA
Plaka takmayan veya plakanın okunmasına engel olacak şekilde değişiklik yapanlara verilen cezalar da arttırılıyor. Bu suçun cezası 140 bin lira olacak, aynı zamanda araç trafikten men edilecek. Suçun tekrarlanması durumunda ise her ihlalde 280 bin lira ceza kesilecek.
Sürücü belgesi geçici olarak ya da tedbiren geri alınan ancak araç kullanmaya devam edenlere ise 200 bin lira ceza verilecek.