Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü 10 Mart’tan bu güne kadar ivmeli bir hareketle artan bir test başarısıyla ilk gün 30 test ile başlayan süreç bu gün 34.456 test ile toplamda 410.556 teste ulaştı.
Test yapılma sayısının artması, vakalara erken tanı koymayı ve tedaviye hızlıca başlanıp, yoğun bakıma veya entübeye gereksinim duymaksızın hastalığın bertaraf edilmesi başarısını getiriyor.
Ve bu durum vefat eden hasta sayılarındaki yoğun bakıma alınan hasta sayılarında ve solunum cihazına bağlanan hasta sayılarında diğer ülkelere oranla ciddi bir başarı olarak değerlendirilebilecek bir oran.
Yine sayılara ve grafiklere bakıldığında çok net olarak vakaları erken yakalandığı, böylelikle bulaş zincirinin hızlıca kırıldığı ve birçok ülkedeki yayılma hızı için tepe noktası veya başka bir deyişle yatay seyire geçme zamanı ortalama 100 günken, Türkiye’de 30-40 gün gibi kısa bir sürede tepe noktası oluştuğu ve yayılma hızının sabitlenerek inişe doğru meyillendiği görülüyor.
İyileşen hasta sayısı; kuluçka süresi i 10~20 gün, belirti süresi 2~10 gün, son testler de 1 hafta olmak ve toplamda 25~35 gün içinde iyileşme gerçekleştiğinden 20 Mart 2020 baz alındığında iyileşme sayıları sert şekilde 15~25Nisan’dan itibaren yukarı yönde artacak.
Son 3 günün verileri bunun ispatı niteliğinde. Çünkü iyileşen hasta sayısı %100 oranında artış gösterdi. Bundan sonra hemen her gün, önceki güne göre, iyileşen hasta sayısında katlanarak artış beklemek yanlış olmayacaktır.
Sonuç olarak söylenebilir ki; Türkiye yayılma hızında tepe noktayı görmüştür, çok büyük anormal durum olmaz ve tedbirlere uyulursa, bundan sonra yayılma hızı yavaşlayarak azalış gösterecektir.
Haber Dairesi