Anadolu Selçuklu Devleti, Haçlı Seferleri sonucu Bizanslıların İznik'i işgalinden sonra 26 Haziran 1097 tarihinde başkentini Konya'ya taşıdı. Bu tarihten 1277 yılına kadar Konya, Anadolu Selçuklu Devleti'nin başkenti olarak kaldı.
Anadolu Selçuklu Devleti, Konya'yı başkent olarak seçmesiyle birlikte, şehri siyasi, kültürel ve ekonomik bir merkez haline getirdi. Bu dönemde Konya'da birçok önemli eser inşa edildi.
ANADOLU SELÇUKLU DEVLETİ'NİN BAŞKENTİ KONYA
Anadolu Selçuklu Devleti'nin başkenti Konya olması, şehrin gelişmesine ve kalkınmasına büyük katkıda bulundu. Konya, bu dönemde önemli bir ticaret merkezi haline geldi. Ayrıca, şehrin bilim ve sanat alanında da önemli ilerlemeler kaydedildi.
Konya'nın Anadolu Selçuklu Devleti'nin başkenti olarak seçilmesi, Anadolu'daki Türk hakimiyetinin sağlamlaşmasında önemli bir rol oynadı. Konya, bu dönemde İslam medeniyetinin önemli bir merkezi haline geldi.
TARİHSEL SÜREÇTE KONYA
Bizanslılar zamanında Konya bugünkü Alaeddin tepesine kurulmuş kutsal bir şehirdi. Malazgirt’ten kısa bir süre sonra Kutalmışoğlu Süleyman Toros dağlarını aşarak Orta Anadolu’daki birçok şehir ve kasabaları zaptederek İznik’i kendisine başkent yaptı.
1095 yılında I. Haçlı dalgası başlayınca Haçlı orduları İstanbul’u geçerek Selçukluların ilk başkenti İznik’i zaptetti. I. Kılıç Arslan Haçlıların önünden geri çekildi. Fakat Haçlılar geçici bir süre Konya’yı aldı. Türkler İç Anadolu’da kendilerine bir savunma hattı oluşturdular. Akşehir, Uluborlu ve Honaz. I. Kılıç Arslan Malatya’yı merkez edinse de başarılı olamadı. Oğulları Arap, Mesut ve Şehinşah Türkleri Bizans’a karşı korudu.
ÖNCE İZNİK, SONRA KONYA
Süleyman Şah 1076 yılında Konya'yı Anadolu Selçukluları'nın başkenti yaptı, başkent 1080 yılında İznik'e taşındı. İlk haçlı seferi sırasında İznik şehri tekrar Bizans'ın eline geçti ve Sultan I. Kılıçarslan da 26 Haziran 1097 tarihinde başşehri tekrar Konya'ya taşıdı. Bu tarihten 1277 yılına kadar Konya aralıksız Anadolu Selçuklu Devleti'nin başkenti oldu.
ANADOLU’NUN EN BÜYÜK ŞEHRİ
I. Alaeddin Keykubad devrinde şehrin etrafına muhkem bir sur inşa edildi ve Konya Anadolu'nun en büyük şehri oldu. Selçuklular devrinde Konya’da cuma namazı kılınan yedi büyük cami vardı. Toplam şehir nüfusu 45 bin ila 50 bin arasında tahmin ediliyor.
Alaeddin Keykubat dönemi ile beraber şehrin etrafına surların yapımı ile beraber Konya vazgeçilmez bir başkent oldu.