Akaryakıt sektöründe yeni dönem! Konya’nın UTTS noktası: Yıldız Petrol

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), Türkiye’de uygulanmaya başlandı. Konya’da bu alanda ilk çalışmayı, Hazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nün yetkili kıldığı Yıldız Petrol yaptı ve UTTS cihazı montajına başladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan tebliğ kapsamında, 31 Aralık 2024 tarihine kadar ticari araç sahiplerinin araçlarına Taşıt Tanıma Birimi (TTB) cihazı taktırmaları zorunlu hale getirildi. Bu cihazlar, araçların yakıt depo girişine monte edilerek, yakıt alım sırasında plaka bilgilerini sisteme aktarıyor. Ayrıca, yakıt alım bilgileri otomatik olarak aracın siciline işleniyor. Bu sayede vergi kaçakçılığına karşı etkin bir denetim sağlanması hedefleniyor.

UTTS, sektörde rekabet eşitliği sağlamanın yanı sıra şeffaflığı artırarak akaryakıt istasyonlarında yapılan tüm işlemlerin dijital ortamda kaydedilmesini mümkün kılıyor. Darphane tarafından geliştirilen ve işletilecek olan sistem, yeni nesil akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazlarla (YN Pompa ÖKC) uyumlu olarak çalışacak şekilde tasarlandı.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

Tüm araçlarla uyumlu olarak tasarlanan Taşıt Tanıma Birimi (TTB) cihazları, taşıtların yakıt depo girişlerine monte edilecek. Bu cihazlar, yakıt alım sırasında taşıtın plaka bilgilerini otomatik olarak sisteme aktaracak ve akaryakıt pompa cihazlarıyla entegre şekilde çalışacak. Manuel giriş ihtiyacını ortadan kaldıran bu teknoloji, akaryakıt alım süreçlerini hızlandırmanın yanı sıra işlemlerin daha güvenli hale gelmesini sağlayacak.

Tebliğ, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ve 3100 sayılı Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanun gibi yasal düzenlemelere dayanıyor. Bu düzenlemelerle, akaryakıt istasyonlarında yapılan satış işlemlerinin dijital ortamda kaydedilmesi ve izlenebilir olması sağlanacak.

Sistemin kurulması ve işletilmesi süreci, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından denetlenecek ve sistemle ilgili teknik desteği sağlayacak firmalarla işbirliği yapılacak. Ayrıca, bu cihazların montaj ve bakım işlemleri de yalnızca yetkilendirilen firmalar tarafından gerçekleştirilebilecek.

Yeni düzenlemeler kapsamında, akaryakıt istasyonları 31 Aralık 2024 tarihine kadar, pompa tabancalarına TTO takılması ve bu cihazların UTTS sistemine tanımlanması işlemlerini tamamlamak zorunda. Bu süreçte, Darphane tarafından belirlenen teknik kılavuzlara uygun şekilde hareket edilmesi gerekecek.

Taşıt sahipleri ve akaryakıt istasyonu işletmecileri, UTTS donanımlarına ilişkin montaj taleplerini UTTS platformu üzerinden Darphane’ye bildirebilecek. Darphane tarafından yetkilendirilen Yetkili Montaj Firmaları, temin ettikleri UTTS donanımlarını taşıtlara ve akaryakıt istasyonlarına montaj yapabilecek.

UTTS TAKTIRMAYAN ŞİRKET, AKARYAKIT HARCAMALARINI GİDER GÖSTEREMEYECEK

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), vergi mükellefi olan tüm kişi ve kuruluşlar için zorunlu. Şirkete ait ya da kiralanan araçları sisteme tanımlatmayanlar, akaryakıt harcamalarını gider olarak gösteremeyecek.

KONYA ULUSAL TAŞIT TANIMA SİSTEMİ (UTTS) BAŞVURU VE MONTAJ NOKTASI: YILDIZ PETROL

Konya’da bu alanda çalışma yapan ilk firma, uzun yılların verdiği deneyim ve tecrübe ile yoluna devam eden Yıldız Petrol oldu. Tüm hazırlıklarını tamamlayan Yıldız Petrol, vatandaşlara UTTS cihazı montaj hizmetini sunmaya başladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nün Konya’da yetkili kıldığı firma olan Yıldız Petrol, başvuru durumunda UTTS cihazının montajını donanımlı ekibiyle kısa sürede gerçekleştiriyor.

BAŞVURA VE DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYIN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Haberleri