Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Konya’da çok önemli bir görevi üstleniyor.
MİLLİ TOHUMLAR TEHLİKEDE
Türkiye’nin en önemli araştırma merkezlerinden biri olan enstitünün gelecek nesillere aktaracağı milli tohumlar tehlikeye girdi.
ÇEVRESEL ATIKLAR ZARAR VERİYOR
Şehrin olağanüstü hızla büyümesiyle şehir merkezinde kalan bilinen adıyla HARA, sanayi atıklarından, şehir kirliliğinden ve hastane kimyasallarından zarar görmeye başladı. Kentin en merkezi noktası Mevlana Müzesine sadece 3 buçuk kilometre mesafede olan ve devasa büyüklüğüyle Türkiye’nin sayılı kuruluşları arasında yer alan Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü yerleşkesi, organik milli tohum üretim merkezi olma özelliğini yitiriyor. Sanayiler başta olmak üzere, yanıbaşına inşaa edilen ve salgın sürecine büyük katkı sağlayan Konya Şehir Hastanesi’nin kimyasal atıklarından doğrudan etkilenen Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü, çevreyolu güzergahında olması nedeniyle şehir trafiğinin egzoz gazından, konutların ve iş yerlerinin yakıt atıklarından doğrudan etkileniyor.
ŞEHRE UZAK, DAHA GENİŞ BİR ALANA TAŞINMALI
Egzoz, doğalgaz, hastane atığı, sanayi ve çevre kirliliğinden uzak, bâkir ve geniş bir alanda işlevine devam etmesi gereken Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün, şehrin büyümesinden etkilenmeyeceği yeni ve şehir merkezine uzak bir alanda faaliyetlerine devam etmesi gerektiği ifade ediliyor.
BAKANLAR VE ŞEHRİN YÖNETİCİLERİ SORUMLULUK ÜSTLENMELİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere Konya Valisi, Konya Milletvekilleri, Konya Büyükşehir ve merkez ilçe belediye başkanlarının yaklaşan tehlikeyi bugünden görmesi, millilik üzerinde önemli iddiası bulunan bu kurumun, gelecek nesillere en organik ve milli olan ürünleri ulaştırması adına bu sorumluluğu üstlenmesi gerektiği belirtiliyor.