Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 9. Konya Bilim Festivali, Türkiye’nin en büyük bilim merkezi olan Konya Bilim Merkezi’nde ziyaretçilere kapılarını açtı.
Konya Bilim Festivali’nin açılışına katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ile birlikte açılıştan önce alanda kurulan stantları gezdi.
“KONYA, RUHU OLAN BİR ŞEHİR”
Açılışta konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya’nın nüfus olarak Türkiye’nin 6’ncı, coğrafi olarak da en büyük şehri olduğunu belirterek, beş üniversitesiyle de bir üniversiteler şehri olduğuna değindi. Konya’nın 120 binden fazla üniversite öğrencisiyle ilime, irfana, medeniyete katkı sunmak için çalışan bir şehir olduğunu kaydeden Başkan Altay, İbn-i Haldun’un “Şehirlerin de bir ruhu vardır” sözünden alıntı yaparak, “Hakikaten Konya, ruhu olan ve bu ruhu etrafına yansıtan, Konya’da yaşayanları dönüştüren bir şehir.” diye konuştu.
“BU ÇOCUKLAR ÇOK DAHA GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE İNŞA EDECEK”
Bilim Festivali’nde Türkiye’nin gururu olan; TÜBİTAK, ASELSAN, HAVELSAN, ASELSAN KONYA, ROKETSAN, BAYKAR, TUSAŞ gibi önemli savunma sanayi ve teknoloji kuruluşlarını ağırladıklarını kaydeden Başkan Altay, “Burada özellikle çocuklarımız için etkinlik alanları oluşturduk. Çünkü onların teknolojiyi sadece seyretmelerini değil, bizzat içinde bulundukları etkinliklerle yaşamalarını arzu ediyoruz. Aslında burada yapmaya çalıştığımız şey geleceğin büyük Türkiye’sini inşa edecek milli ve yerli bir nesil oluşturmak. Onun için bugün burada bulunan tüm ailelere sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Çünkü bu çocuklar çok daha güçlü bir Türkiye inşa edecekler. Özellikle çocuklarımızın bu ortamı paylaşmasından çok büyük bir mutluluk duyuyorum. Sadece Konya’daki değil Türkiye’nin tüm illerindeki vatandaşlarımızı 9. Konya Bilim Festivali’ne davet ediyorum.” ifadelerini kullandı.
“KONYA; BİLİM, SANAT VE KÜLTÜR BELEDİYECİLİĞİ NOKTASINDA GÜZEL ÖRNEKLER VERİYOR”
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer İleri, Bilim Festivali’ni düzenleyen Başkan Altay’a teşekkür ederek, “Medeniyet dünyamızın merkezlerinden biri olan Konya, şüphesiz hepimizin gönüllerinde ayrı bir yere sahip. Ancak son yıllarda Konya'nın Türkiye'nin bilim haritasında da önemli bir alan kaplamaya başladığını sevinerek görüyoruz. Bütün bu gelişmeler Konyalıların ve Konya Büyükşehir Belediyesi'nin başarısıdır. Özellikle belediyemiz altyapı belediyeciliğinin bir sonraki aşaması olan bilim, sanat ve kültür belediyeciliği noktasında çok güzel bir örnek vermiş oluyor. Bu güzel örnek Türkiye'nin farklı şehirlerindeki benzer çalışmalarında adeta bir göstergesidir.” açıklamasını yaptı.
“PEK ÇOK ÇOCUĞUMUZ KENDİSİNİ KEŞFEDECEK”
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, AK Parti’nin 20 yıllık iktidarı boyunca Türkiye'de hayal edilemeyecek pek çok bilim ve teknoloji projesini hayata geçirdiğine belirterek şunları söyledi: “Milli ve yerli teknolojimizin geliştirilmesi için en büyük imkanları ve fırsatları araştırmacılarımıza, üniversitelerimize ve gençlerimize sunduk. Ben de bu vesile ile milli ve yerli teknolojinin gelişmesi için çaba sarf eden, alın teri döken, akıl teri döken herkese şükranlarımı sunuyorum. Bunlar özel ve anlamlı günler. Konya\'da pek çok festival yapılıyor. Çocuklar için birçok etkinlik yapılıyor ama 4 gün boyunca sürecek bu bilim festivali pek çok gencimizin ve çocuğumuzun kendini keşfetmesini, bilimle ve teknoloji ile bağlantı kurmasına vesile olacak. Bu festivalin gerçekleşmesinde emeği geçen Bakanlığımıza, Büyükşehir Belediyemize, TÜBİTAK'a ve sanayi kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum.”
VALİ ÖZKAN KONYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NE TEŞEKKÜR ETTİ
Konya Valisi Vahdettin Özkan, “Bilimin altyapısını oluşturması, Ar-Ge faaliyetleri, gençlerimizin çalışmalarına altyapı hazırlamasında Büyükşehir Belediyemiz başta olmak üzere merkez belediyeleri ile beraber çok güzel çalışmalara şahitlik ediyoruz. Bu noktada belediyelerimize teşekkür ediyoruz. Gerçekten güçlü bir toplumun inşasında hedefin net bir şekilde ortaya konması tüm birimler arasında etkin bir koordinasyonun olması önemli.” dedi.
BİLİMİN VE TEKNOLOJİNİN ŞEHRİ KONYA
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise 8 yıl önce açılışını yaptıkları Türkiye'nin ilk ve en büyük bilim merkezinin ihtişamı karşısında çok heyecanlandığını hatırlatarak, o gün yaşadığı bu heyecanın şimdi bir gurura dönüştüğünü ifade etti. Konya\'da yaktıkları bilim ve teknoloji meşalesinin ülkenin dört bir köşesine yayıldığını, yaktıkları meşale ile milyonlarca gencin bilim ve teknoloji sevdasıyla aşılandığını kaydeden Bakan Varank, “Çığ gibi büyüyen bu sevda bugün meydanlara sığmaz oldu. İlmin, irfanın ve hoşgörünün şehri Konya, bilimin ve teknolojinin de şehri olduğunu bugün bize bir kez daha kanıtlamış oldu. 9.’sunu düzenlediğimiz bu festivalde emeği geçen başta Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere bütün arkadaşlarımıza yürekten teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
“TEKNOLOJİYE YÖN VEREN BİR ÜLKE OLMAK İÇİN YOLUMUZA DEVAM EDİYORUZ”
Bir ülkenin ekonomik bağımsızlığının, teknolojik bağımsızlığı ile eş değer konuma geldiğini vurgulayan şöyle devam etti: “Katma değerli üretim yapan yenilikçi ekosisteme sahip ülkeler uluslararası arenada da şu anda söz sahibi ülkeler konumunda. Bu manada kendisine doğru ekonomik istikamet çizmek isteyen bir ülkenin atacağı ilk adım yerli ve milli teknoloji politikası oluşturmaktan geçiyor. İşte biz Türkiye'yi teknoloji alanında global bir üs haline getirmek için Milli Teknoloji Hamlesi vizyonunu ortaya koyduk. Teknolojiyi takip eden değil, teknolojiye yön veren bir ülke olmak için kararlılıkla yolumuza devam ediyoruz. Bu vizyonu ortaya koyarken ülkemizin en büyük gücü olan gençlerimize güvenmeye devam ediyoruz. Biliyoruz ki ülkemizin aydınlık yarınları bilimin ve teknolojinin peşinden giden gençlerimiz sayesinde mümkün olacak.”
“YARININ EN BAŞARILI BİLİM İNSANLARI BU BİLİM FESTİVALİNDEN ÇIKACAK”
Konya Bilim Festivali’nin, Konya’da bilimin ve teknolojinin toplumsallaşması açısından kritik bir yere sahip olduğunun altını çizen Bakan Varank, “Atölyelerden sergilere kadar burada gerçekleştirilen birçok etkinlikle milletimiz teknoloji alanında geldiğimiz noktayı bizzat yaşayarak görebiliyor. Stantların arasında dolaşırken İHA’lar başta olmak üzere savunma sanayiinde çığır açan yenilikleri inceleyebiliyorlar. İnanıyorum ki bu teknolojiler gençlerimiz için, evlatlarımız için birer ilham kaynağı olacak. Çünkü tüm bu teknolojiler kentin potansiyeline inanan bir gençliğin istediğinde neler başarabileceğinin en açık göstergesi. Akıncı'yı inşa eden gençlerin yaş ortalaması 30'un altında. İşte gençlerimize güvenirsek, gençlerimize yatırım yaparsak neler başardıklarının en güzel örneğini bu festivalde hep birlikte göreceğiz. Ve inanıyoruz ki işte ondan ilham alan gençlerimiz yarının Selçuk Bayraktarları, yarının Aziz Sancarları olmak için çalışacaklar ve bunu da başaracaklar. Biz inanıyoruz ki yarının en başarılı bilim insanları Konya'dan, bu bilim festivalinden çıkacak. Bunun gibi festivallerle de biz bu ateşi tüm Türkiye'ye yayacağız.” ifadelerini kullandı.
KONYA’YA DESTEK SÖZÜ VERDİ
Konya'nın hangi alanda neye ihtiyacı varsa bakanlık olarak yanında durmaya devam edeceklerinin sözünü veren Bakan Varank, “Konya'yı hep birlikte büyütmeye, kalkındırmaya devam edeceğiz ve çok daha güzel, çok daha güzel müreffeh bir Konya’yı hep beraber inşa edeceğiz. Bilim Festivalimizin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Tüm Konyalı vatandaşlarımızı festivale davet ediyorum. Ama Konya yetmez bölge illerdeki vatandaşlarımızı da Konya misafirperverliğini görmeye, Konya Bilim Festivali’ni görmeye buraya davet ediyoruz. Herkes gelerek bu misafirperverliğe şahit olsunlar.” sözleriyle konuşmasını tamamladı.
BU YIL İLKLER YAŞANACAK
Konuşmaların ardından Bakan Varank ve protokol mensupları, açılışa katılan çocuklarla ve gençlerle yakından ilgilenirken ilk kez hazırlanan video mapping (haritalama) ve ışık gösterileri de katılımcıları oldukça etkiledi. Bu yıl ilk kez akşam saatlerinde yapılacak 9. Konya Bilim Festivali Pazar akşamına kadar 16.00 – 23.00 saatleri arasında Konya Bilim Merkezi’nde ziyarete açık olacak.