İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan, Konya’da düzenlenen “Konya’dan Dünyaya Necmettin Bilal Erdoğan ile Konya Gençlik Buluşması” programına katıldı.
Program, Meram Belediyesi Tantavi Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi. Haber Dairesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tatlısu’nun moderatörlüğünü yaptığı programda Erdoğan; Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Konya Teknik Üniversitesi, KTO Karatay Üniversitesi, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi öğrencilerinin sorularını yanıtladı.
Küresel sistemin adalet üretmekten uzaklaştığını ifade eden Erdoğan, dünyada barış ve hakkaniyetin tesis edilebilmesi için Türkiye’nin güçlü olması gerektiğini vurguladı. Üstad Necip Fazıl Kısakürek’in “Bu taksimi kurt yapmaz kuzulara şah olsa” sözünü hatırlatan Erdoğan, insan merkezli bir medeniyet tasavvurunun önemine dikkat çekti. “780 bin kilometrekareye sıkışmış bir ufukla yetinemeyiz. Gönül coğrafyamızı da kapsayan bir bakış açısına sahip olmalıyız” ifadelerini kullanan Erdoğan, İstanbul’un dünya ölçeğindeki stratejik ve kültürel önemine de değindi.
“GAZZE VE KUDÜS İNSANİ VE VİCDANİ BİR MESELEDİR”
Programda Gazze ve Kudüs’e dair yöneltilen sorulara da değinen Erdoğan, Filistin meselesinin sadece bölgesel değil, insani ve vicdani bir mesele olduğunu ifade etti. Toplumsal duyarlılığın artmasının önemine işaret eden Bilal Erdoğan, her bireyin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini belirtti. Kültür ve medeniyet bilincinin gençler için hayati önem taşıdığını da vurgulayan Erdoğan, “Köklerimiz ne kadar derinde olursa dallarımız o kadar yükseğe uzanır” sözleriyle tarih bilinci ile gelecek vizyonunun birlikte inşa edilmesi gerektiğini ifade etti. Savunma ve teknoloji alanındaki gelişmelere de değinen Erdoğan, dünün büyük atılımlarını gerçekleştiren ecdadın izinden giderek çağın imkânlarını en iyi şekilde kullanmanın önemine dikkat çekti.
“GELECEĞİN KITASI AFRİKA”
Konuşmasında küresel dengelere dikkat çeken Erdoğan, gençlere uzun vadeli düşünmeleri gerektiğini söyledi. “Afrika geleceğin kıtasıdır. Bugün Afrika’yı tanıyan, oraya yatırım yapan 20 yıl sonra bunun karşılığını alacak. Avrupa’nın ise 20 yıl sonrasına dair güçlü bir hayali kalmadı” diyen Erdoğan, özellikle gençlerin yönünü yalnızca Batı’ya çevirmemesi gerektiğini ifade etti.
Avrupa’nın yaşlanan nüfus yapısına işaret eden Erdoğan, nüfus dinamizminin ekonomik ve kültürel üretim açısından kritik öneme sahip olduğunu söyledi.
“GELECEĞİN SEKTÖRÜ TARIM”
Tarımın stratejik bir alan olduğunu belirten Erdoğan, Konya’nın bu noktada özel bir konuma sahip olduğunu vurguladı, “Geleceğin sektörü tarım. Konya’da tarım uygulamalarının güçlü olduğunu düşünüyorum. Yapay zekâ her alanda olduğu gibi tarımda da artarak kullanılacak. Ancak üretimi ve toprağı göz ardı edemeyiz” ifadelerini kullandı.
DEMOGRAFİK UYARI: “BU GİDİŞATLA HEDEFLER MÜMKÜN DEĞİL”
Türkiye’nin doğurganlık oranındaki düşüşe dikkat çeken Erdoğan, nüfusun hızla yaşlandığını belirtti, “20 yılda doğurganlık oranı 2,5’ten 1,5’in altına düştü. Bu çok kötü bir haber. Eğer bu gidişat devam ederse 2100 yılında 50 milyonun altında, süper yaşlı bir nüfusa sahip bir Türkiye’den söz edebiliriz” dedi.
Bu durumun ekonomik ve küresel güç dengeleri açısından ciddi sonuçlar doğuracağını savunan Erdoğan, demografik gerilemenin tersine çevrilmesi gerektiğini söyledi.
AİLE VE EVLİLİK VURGUSU
Konuşmasında aile kurumunun önemine geniş yer ayıran Bilal Erdoğan, gençlere evliliği geciktirmemeleri çağrısında bulundu. Evlilik ve çocuk sahibi olmanın yalnızca bireysel değil, toplumsal ve küresel anlam taşıdığını ifade eden Erdoğan, aileye daha yüce bir anlam yüklenmesi gerektiğini belirtti.
“Anne babalık en yüce sorumluluklardan biridir. Bu dünyaya güzel insanlar kazandırma idealini kaybetmemeliyiz” diyen Erdoğan, demografik sorunun çözümünün aile kurumunun güçlendirilmesinden geçtiğini dile getirdi.
“SİYASİ BİR HEDEFİNİZ VAR MI?”
Bilal Erdoğan, bir öğrencinin siyaset ile ilgili sorusuna da, “Siyasi bir hedefim yok. Sadece birileri böyle bir şeyler çıkarınca işte bir şöhret olduk diyelim. Ama geçecek inşallah, geçer o işler.” cevabını verdi.
PROGRAM HEDİYE TAKDİMİYLE SONA ERDİ
Programın sonunda Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş ile Haber Dairesi Başkanı Mustafa Tatlısu tarafından Bilal Erdoğan’a hediye takdim edildi.
Yoğun katılımla gerçekleşen buluşma, hatıra fotoğraflarının çekilmesiyle sona erdi.