Bugün Konya’da da görüldü! Kar yağarken gök gürler mi?

Bugün Konya’da yoğun kar yağışının etkili olduğu dakikalarda duyulan gök gürültüsü ve şimşek çakması şaşkınlığa yol açtı. Peki, kar yağarken gök gürültüsü ne anlama gelir? Cevabı uzman isim verdi.

Bugün Konya’da yoğun kar yağışının etkili olduğu dakikalarda gök gürültüsü ve şimşek çakması duyuldu.

Buna ilk kez şahit olanlar, bir çok ilde benzer doğa olayının yaşandığını belirterek, “Kar yağarken gök gürültüsü ne anlama gelir? , Kar yağarken gök gürler mi?” sorusunun cevabını aradı.

KAR YAĞARKEN GÖK GÜRLER Mİ?

Merak edilen sorunun cevabını, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü'nden iklim bilimci Dr. Öğretim Üyesi Okan Bozyurt  bir açıklamasında verdi.

Okan Bozyurt, kar yağışı sırasında gök gürültüsü ve şimşek çakmasının 'cephesel oraj' olarak nitelendirildiğini ve sık görülen bir durum olmadığını söyledi.

Bozkurt, “Kar yağışı esnasında gök gürültüsü ve şimşek çakması nadir bir olaydır.  Bunun oluşum koşullarını kısaca özetleyecek olursak, sıcak havanın arkasından hemen gelen aşırı soğuk hava, sıcak havayı yukarı doğru hızlı şekilde yükselterek alta girerek böylece alt ve üst atmosfer arasında sıcaklık dengesizliğin oluşmasına yol açıyor.

Fakat alt atmosfer çok soğuyor. Üst atmosfer de oldukça ılık oluyor. Dolayısıyla alt ve üst atmosferdeki ani sıcaklık farkından dolayı zıt yönlü elektrik akımları meydana geliyor.

Böylece kar yağarken şimşek çakıyor. Ama aslında karın yağdığı katmanda şimşek çakmıyor. Daha üst katmanda ve o katman aslında yağmur tabakası ve orada şimşek çakıyor. Ama biz bunu göremiyoruz. Alt katmanda tamamıyla kar bulutları olduğu için kar yağarken şimşek çakıyor görünümünü algılıyoruz.

Normalde kar yağarken şimşek çakmıyor. Şimşeğin çaktığı yer yağmurun olduğu yer. Fakat alt katman çok soğuk olduğu için yani sıfırın altında değerlerde olduğu için yukarıdan aşağıya yağış taneleri düşerken birden donuyor ve kar kristalleri haline dönüşüyor.” dedi.

“OLUMSUZ ETKİSİ OLMAZ”

Kar yağarken şimşek çakmasının olumsuz bir etkisinin olmayacağının altını çizen Bozyurt, “Bu tür yağışların olumsuz bir etkisi olmaz. Sadece ilginç bir tabiat olayı olarak hafızamızda kalır. Ama bu zaman zaman oluyor. Normal şartlarda nasıldır, atmosferden çıktıkça sıcaklığın azalması lazım.

Fakat bazı durumlarda dediğim gibi ani soğuk hava baskınlarında yani Balkanlardan gelen ani soğuk hava baskınlarında özellikle soğuk hava daha ağır olduğu için fizik olarak sıcak havanın altına giriyor. Sıcak havayı aniden yukarı doğru çıkarıyor. Sıcak hava genleşiyor ve hafifleyip yukarı çıkıyor. Dolayısıyla yukarı çıkma esnasında zıt yönlü elektrik akımı meydana geliyor” diye konuştu.

Haber Dairesi

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (5)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Konya Haberleri