Modern ve şehir yaşamının ne kadar artısı olsa sürekli bir şeylere yetişmeye çalışan bir toplum haline geldiğimizi, bununla beraber yemek alışkanlıklarımız da değiştiğini ifade eden Diyetisyen Sevim Çalıkuşu, sabah kahvaltısında yeterli ve dengeli beslenen çocuklarda odak ve dikkat seviyesinde artış olduğunu, sabahtan itibaren dengeli beslenen çocukların gün içerisinde iştah metabolizmasını çok daha rahat yönettiğini bu sebeple de çocuklarda kahvaltının çok değerli olduğunu söyledi.
SAĞLIKLI BİR KAHVALTI NASIL OLMALIDIR?
Çocukların yeterli ve dengeli beslenebilmesi için gün içinde protein, karbonhidrat, yağlar ve minerallerden oluşan bir beslenme biçimi oluşturulması gerektiğini ifade eden Çalıkuşu, “Okul çağındaki çocuklarda en önemli öğün kahvaltıdır. Çünkü vücudun gereksinim duyduğu en önemli besin kaynakları bu öğünde karşılanıyor. Düzenli ve dengeli bir kahvaltı ise büyümeyi destekler ve hastalıkları önleyen çeşitli vitamin ile minerallerin alımını sağlar” dedi.
YUMURTA ÇOK ÖNEMLİ
Kahvaltıda yumurtanın önemine dikkat çeken Diyetisyen Sevim Çalıkuşu; “Kahvaltıda kaliteli protein olarak adlandırdığımız grupta yumurta ve peyniri kesinlikle eksik etmemeliyiz. Odaklanma süremizi arttırmak için sağlıklı yağlardan faydalanabiliriz. Örneğin zeytin ve ceviz gibi. Çocuklarımızın tatlı ihtiyacını karşılamak ve kan şekeri seviyesini normal düzeyde tutmak için beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmekler tercih etmeliyiz. Ekleyeceğiniz süt ya da yoğurt kahvaltıyı kalsiyumdan zenginleştirir ve çocuğunuzun kemik gelişiminde olumlu etki sağlar” ifadelerini kullandı.
ANNE VE BABALAR DİKKAT! ÇOCUĞUNUZA ZARAR VERİYOR OLABİLİRSİNİZ!
Sağlıksız bir kahvaltının çocuğun öğrenmesine ve hayatının ilerleyen dönemlerinde sağlığının bozulmasına neden olabileceğini ifade eden Diyetisyen Sevim Çalıkuşu anne babaları şu sözlerle uyardı:
“Kahvaltıda ekmeğe sürülen çikolata, yoğun şekerli mısır gevrekleri, meyve suları çocuğunuza zarar verebilir. Kan şekerini hızlı bir şekilde yükselten bu yiyecekler çocuğunuzun ikinci derse girmeden çok yorgun hissetmesine ve acıkmasına sebep olur. Tokluk hissetmediği için gün içerisinde sürekli atıştırma yaparak kan şekerinin seviyelerini dengesizleştirir ve iştah metabolizmasını yönetemez hale gelir. Sürekli beslenmeden kaynaklı insülin direnciyle obezite ve beraberinde bir çok kronik rahatsızlık getirebilir.”
Diyetisyen Sevim Çalıkuşu, çocuklara kahvaltıyı sevdirmenin yollarını da şöyle sıraladı:
Çocuklarda bazen iddialaşma, besinin kokusu ve yapısından dolayı ya da ön yargı gibi durumlardan kaynaklı tüketmeme durumu ortaya çıkar. Peki çocuğunuz besinleri sevmiyorsa nasıl sevdirebilirsiniz?
Öncelikle çocuk ailesi ile birlikte öğün saatini paylaşmalıdır. Çocuğunuzun yemesini istediğiniz besini sizde tüketmelisiniz.
Çocuğunuz yemek yemek istemediğini söylüyorsa, ısrarcı davranmayın. Asla zorla ağzını açıp, yemek yedirmeye çalışmayın, dikkatini besinden uzaklaştırıp yemek yedirmeyin (örneğin televizyon seyrederken veya bilgisayarda oyun oynarken), peşinden dolaşarak yemek yedirmeye çalışmayın.
Reddettiği besini ikinci denemenizde, merakını uyandırın onu özendirmeye çalışın. Sağlıklı alternatif varken daha sağlıksız olan bir besin alternatifi sunmayın. Yiyeceği besinin yararlarından bahsederek çocuğunuzu bilgilendirin.
Besini farklı bir formda sunmaya çalışın Örneğin, yumurta sevmeyen çocuğunuza sağlıklı tam buğday unundan krep/pankek yapın, patates kızartmasını çok seven çocuğunuza fırında yapıp sağlıklı bir şekilde yemesini denettirin.
Reddettiği besini çocuğun dikkatini çekmeli, yeme isteği uyandırmalıdır. Görüntülerine bakarak bazı yemekleri yemek istemezler ve denemeyi reddedebilirler. Bu nedenle yiyecekleri bulamaç haline getirmeden dikkat çekici bir şekilde servis edin.