Tarım ve Orman Bakanlığı'nın hibe desteği ile Konya'nın Beyşehir ilçesinde 110 metrekarelik ipek böceği bakım evi ve 500 adet dut ağacı fidanı dikildi.
Bu sayede ipek böceği üretimine teşvik edilen çiftçi, bu yıl da Bursa Koza Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'nden (Kozabirlik) aldığı ipek böceği yumurtaları ile koza üretimine başladı.
İpekböceği yetiştiriciliğinde Beyşehir ilçesinde bu alanda önemli çalışmalar yapılıyor. Tarım ve Orman Bakanlığının hibe desteği ile çiftçiler ipekböceği yetiştiriciliğine teşvik ediliyor. Bu kapsamda Beyşehir'de 110 metrekarelik ipekböceği bakım evi ve 500 adet dut ağacı fidanı dikildi. Ayrıca, çiftçilere ipekböceği yumurtası da temin edildi. Bu sayede çiftçilerin ipekböceği yetiştiriciliğini daha modern ve verimli bir şekilde yapmalarına imkan sağlandı.
İPEKBÖCEĞİ YETİŞTİRİCİLİĞİ NASIL YAPILIR?
İpekböceği kozası üretimi genellikle Mayıs ve Haziran aylarında yapılıyor. İpekböcekleri dut yaprağıyla besleniyor. Yaklaşık 40 gün sonra koza örmeye başlıyorlar. Kozalar örüldükten sonra sıcak suda haşlanarak ipek ipliği elde ediliyor.
Ülkemizde genellikle evcil ipekböceği türü olan Bombyx Mori yetiştiriliyor. Bu tür, ipek üretiminin en önemli kaynağı.
Tarım ve Orman Bakanlığı, ipekböceği üretimini teşvik etmek için üreticilere hibe desteği, teknik danışmanlık ve ücretsiz ipekböceği yumurtası sağlamaya devam ediyor.