Yaklaşık 200 yıl boyunca Türkiye Selçuklu Devleti’ne başkentlik yapan Türk-İslam tarihinin en önemli şehirlerinden biri olan Konya’da Selçuklu Sikkeleri Sergisi açıldı.
İKİ BİN 764 SELÇUKLU SİKKESİ BİR ARADA
Sergide; Selçuklu sultanları II. İzzeddin Kılıçarslan, Gıyaseddin Keyhüsrev, II. Süleyman Şah, İzzeddin Keykavus, I. Alaeddin Keykubad, II. Gıyaseddin Mesud dönemlerine ait, başta Konya, Kayseri, Kastamonu, Antalya, Sivas ve Bayburt'un aralarında bulunduğu Selçuklu illerinde ortaya çıkarılan ve ağırlıklı gümüş iki bin 764 sikke bulunuyor.
DÜNYADA İLK VE TEK MÜHÜR
“İhtişam ve Zarafet” adıyla açılan sergide çift başlı kartal figürüyle dünyada ilk ve tek olduğunu belirtilen Selçuklu Sultanı İkinci Gıyaseddin Keyhüsrev'e ait mühür dikkat çekiyor.
Bahadır Kalaycı koleksiyonunda yer alan mührün günümüze kadar gelmiş dünyadaki 7 Selçuklu mühründen biri olduğu belirtiliyor.
Üzerinde çift başlı kartalın görüldüğü ilk ve tek örnek olan bu mührün Konya’da basıldığı biliniyor. Sultan II. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından bir mektup kapağına mühürlenerek gönderildiği tarih kayıtlarında yer alıyor.
Türkiye Selçuklu Sikkeleri Sergisi, Kılıçarslan Meydanında açılan Darü’l-Mülk Sergi Sarayında ziyaretçilerini bekliyor.