Dünyanın kafes kuşunu Konya besliyor

Konya Türkiye’nin, Altınekin ilçesi de Konya’nın önemli tarım merkezlerinin başında geliyor. 20’ye yakın farklı ürünün yetiştiği ilçenin en büyük gelir kaynaklarından biri de kuş yemi. Darı denilen kafes kuşu yemi, dünyada da en çok tercih edilen.

Konya Altınekin’de yetiştirilen darı, yüksek proteini ve kalitesiyle kafes kuşlarının beslenmesinde Türkiye’nin yanı sıra dünya ülkelerinden de talep görüyor.

VERİMLİ ARAZİLERE SAHİP

Konya Türkiye’nin, Altınekin ise Konya’nın önemli tarımsal üretim merkezlerinden. İlçede 800 bin dekara yakın tarım arazisinde zirai faaliyet yürütülüyor. İlçe toprakları Konya Ovası'nın en verimli arazileri arasında yer alıyor, hububat başta olmak üzere şeker pancarı, ayçiçeği, mısır ve baklagil üretimi de burada yapılıyor.

20’YE YAKIN ÜRÜN EKİMİ YAPILIYOR

İlçede yaşayanların büyük bölümü geçimini tarımdan sağlıyor. Bölgede ekimi yapılan 20’ye yakın ürün var.

10 BİN TONDAN FAZLA KUŞ YEMİ ÜRETİLİYOR

Özellikle son yıllarda darı denilen kuş yemi ekimi de Altınekin ilçesinde gerçekleşiyor. Darı ekimi son 15 yıldır sıklıkla yapılıyor. Özellikle Yeni Ölmez Mahallesi'nde yetiştirilen darının özelliği protein bakımından zengin olması. Çok tutulan, talep gören bir ürün. Yaklaşık 15 bin dekar alanda üretimi gerçekleştiriliyor. Her yıl 10 bin tondan fazla kuş yemi üretiliyor.

KALİTESİ NEDENİYLE DÜNYADAN TALEP GÖRÜYOR

Burada üretilen kuş yemleri Türkiye'nin dört bir yanına gidiyor. Başta Edirne olmak üzere özellikle Trakya'daki illerden ciddi talep var. Oradan da yurt dışına gönderiliyor. Hem yurt içinden hem de yurt dışından talep gören kuş yemi, çiftçi için önemli bir gelir kaynağı.

HEM YEMİ HEM SAPI PARA KAZANDIRIYOR

Yemin danesini kuşlar, sapını da atlar yiyor. Yani çiftçi hem sapından hem de yeminden para kazanıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Dünyanın kafes kuşunu besleyen Konya’da hasat zamanı

Konya Haberleri