Eski Konya Milletvekili siyaseti bıraktı, kendini küçükbaş hayvancılığa adadı

AK Parti 22. Dönem Konya Milletvekili Mehmet Kılıç, aktif siyaseti bıraktıktan sonra kendini süt koyunculuğuna adadı. Türkiye'de olmayan bir ırkı İspanya'dan Konya'ya getiren Kılıç, saat 06.00'da başlayan mesaisini gecenin geç saatlerine kadar sürdürüyor.

AK Parti'nin Konya'daki kurucuları arasında yer alan ve Karatay İlçe Teşkilatı'nın ilk başkanı olduktan sonra 22'nci Dönem TBMM'de Konya Milletvekilliği yapan Mehmet Kılıç, aktif siyaseti bıraktıktan sonra kendini süt koyunculuğuna adadı. 

Asıl mesleği Diş Hekimliği olan ve bir süre inşaat işleriyle de uğraşan Kılıç, şimdilerde mesaisinin büyük bölümünü Konya-Aksaray kara yolunun 30. kilometresinde yer alan Zencirli Mahallesi yakınlarında kurduğu küçükbaş hayvan tesisinde geçiriyor. 

Sabah saat 06.00'da mesaisine başlayan Mehmet Kılıç, gecenin geç saatlerine kadar çalışıyor.

"BEN KÖYLÜYÜM, ÇOBAN ÇOCUĞUYUM"

Konya'nın Karatay İlçesi Obruk Mahallesinde tarım ve hayvancılık yaparak büyüdüğünü, eğitim hayatı boyunca da asla memleketinden ve topraklarından kopmadığını anlatan Kılıç, "Çoban çocuğu, köylü çocuğu olmanın getirdiği bir sevda var. Toprağa ve hayvana tutkulu bir insanım. Buna bir hastalık olarak da bakabilirsiniz. Doğayla baş başa kalmak ve üretime katkı sağlamayı çok seviyorum." dedi., 

Haber Dairesi muhabirine açıklamalarda bulunan Mehmet Kılıç, pandemi süreciyle birlikte gıda üretimi ile tedariğinin çok daha büyük önem kazandığı günümüzde bütün gücüyle Konya ve Türkiye için katma değer üretmeye çalıştığını kaydetti. 

TÜRKİYE'Yİ YENİ BİR KOYUN IRKIYLA TANIŞTIRDI

1990'lı yıllarda büyükbaş hayvan yetiştiriciliği ve süt üreticiliği yaparak hayvancılıkla ilgili deneyimlerini daha da artırdığını ifade eden Eski Konya Milletvekili Mehmet Kılıç, Assaf ırkıyla Türkiye'yi ve Konya'yı tanıştırmanın mutluluğunu yaşadığını kaydetti.

Kılıç "Yaklaşık 2 yıl boyunca tüm Türkiye'yi ve Avrupa'nın birçok ülkesini gezerek koyunculukla ilgili araştırmalar yaptım. Yerli ırklarda süt veriminin istenilen seviyede olmadığını tespit ettim. En fazla süt veren ırk 'İvesi' olarak da bilinen 'Assaf' ırkının annesi olan koyunlardır. Ancak yerli koyunda 1 yılda alabileceğiniz süt miktarı yaklaşık 100 litredir. Araştırmalarımız neticesinde Assaf ırkı koyunlarından elde edilen verimin yüksek olduğunu tespit ederek, İspanya, İsrail ve Filistin'de incelemelerde bulunduk. İspanya'dan aldığımız koyunları Konya'ya getirerek Aksaray Yolu Zencirli Mahallesinde kurduğumuz tesiste 'Bismillah' diyerek işe başladık." dedi. 

Assaf ırkı koyunlardan İspanya'da yılda ortalama 650 litre süt verimi elde edildiğini belirten Kılıç, şu an kendi tesislerinde 350-400 litre ortalamasına ulaştıklarını, bunu artırmak için çalışmalarının devam ettiğini kaydetti. Bu süre zarfında Assaf koyunlarının bakım ve besleme şartlarının iyileştirilmesi noktasında kendilerini geliştirmeye çalıştıklarını ifade eden Mehmet Kılıç "Kısa bir süre içerisinde süt veriminde İspanya'daki ortalamayı yakalayabileceğimizi düşünüyorum. Koyunlarımızın süt verimini ayaklarına takılı bileziklerden günlük takip ediyoruz." ifadelerini kullandı. 

Assaf ırkıyla Türkiye'yi büyük çaplı olarak ilk kez kendilerinin tanıştırdığını söyleyen Mehmet Kılıç, bu ırkın ülke genelinde mutlaka yaygınlaştırılması gerektiğini, bu yönde çalışmalarının olduğunu belirtti. Üniversitelerle de ortak çalışmalar yaptıklarını belirten Kılıç "Küçükbaş hayvancılığı araştırma çalışmaları kapsamında en az 10 ülkeye 20 kez gittim. Dünyanın en iyi küçükbaş süt hayvanı Assaf'tır. Doğu Friz ırkı da çok iyidir ama çok fazla sayıda yapılmıyor. İspanya'da Assaf'tan yılda bin litre- 1.100 litre süt elde edilen tesisleri gördüm. Ana hedefimiz iyi bir üretim yapmak ve bu ırkın yaygınlaşmasıdır." diye konuştu.

"ÖNCÜ OLMAK İSTİYORUZ"

2000'li yılların başında Konya'nın Karatay İlçesi Obruk Mahallesi'nde çok ortaklı bir mısır kurutma tesisi kurarak, mısır yetiştiriciliğinde öncü olduğunu söyleyen Kılıç "O günlerde mısır yetiştiriciliği Konya Ovası'nda bilinmiyordu. Biz öncü olduk ve şu anda ovada hızlı bir şekilde bu ürün üretiliyor. Hatta şeker pancarının önüne bile geçti. Şimdi de koyun sütü üretimi ve Assaf ırkının yaygınlaşması noktasında elimizi taşın altına koyarak öncü olmayı amaçlıyoruz. İnşallah başarırız. Çünkü Konya'mızın, ülkemizin buna ihtiyacı var." dedi. 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Konya Haberleri