Konya Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonunun aldığı kararlar şöyle:
İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün 7 Ağustos 2020 tarihli ormanlık alanlar ve civarında ateş yakılmaması konulu 12922 sayılı genelgesi gereği Konya Ili orman yangınlarıyla mücadele komisyonu 12.08.2020 tarihinde toplanarak aşağıdaki kararlar alınmıştır.
1- Devlet Ormanları sınırları içerisinde bulunan Konya İli tescilli piknik ve mesire yerlerinde (Konya Ili Güneysınır Akkışla, Taşkent Kıblekayası, Ilgin Kamışlıçukur, Meram Kızılören Çamlık, Taşkent Tatar Tekne, Yalıhüyük Gölcük, Hadim Su Çıktığı, Çumra Apa Barajı, Ilgın Aşağıçiğil Kumdöken, Akşehir Tekke Deresi, Ilgın Yukarıçiğil, Doğanhisar Deştiğin Gölet, Doğanhisar Karaağa, Doğanhisar Gölcük, Doğanhisar Başköy, Meram Kızılören Hanönü, Hadim Sivri Tepe, Meram Kuruçeşme Han, Bozkır Aygirdibi, Bozkır Akçapınar, Akören Hanalanı, Beyşehir İskender, Seydişehir Melas Vadisi, Beyşehir Huğlu Yelkentepe, Derebucak, Hüyük Damlıgöl, Derebucak Üçoluk Çamlık, Beyşehir Yenidoğan Uzun Mezar, Hüyük Göçeri Ağaçtepesi, Meram Sağlık Gölcük, Beyşehir Kayabaşı Kökez Dağı, Seydişehir Şehit Kom. Yrd. Muhsin Kiremitci, Seydişehir Taraşçı, Konya Şehir Ormanı, Meram Şehir Ormani, Meram Tavusbaba Şehir Ormani, Meram Akyokuş, Meram Altınapa Şehir Ormani, Akşehir Şehir Ormanı), tabiat parklarında (Beyşehir Karaburun, Beyşehir İskele, Beyşehir Yaka Manastır, Seydişehir Kuğulu Park, Seydişehir Koca Koru, Meram Akyokuş) mangal, semaver ve ateş yakılabilecek yerler Ek'teki haritada gösterilmiştir. Devlet ormanları dışında bulunan Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediyesi ve Muhtarlıklara ait piknik yeri, şehir içinde bulunan park ve bahçelerde kuruluş amacına uygun Belediye ve Muhtarlıkların verdiği izin kapsamında mangal/semaver/ateş yakarak piknik yapmak serbesttir.
2- Orman Kanununun 76. Maddesinde yer alan “Ormanlarda izin verilen ve ocak yeri olarak belirlenen yerler dışında ateş yakmak yasaktır.” hükmü uyarınca, orman alanları içerisinde (yetkili kurumlarca belirlenmiş tescilli piknik ve mesire alanları hariç) mangal/semaver/ateş yakılmasına müsaade edilmemesi, avcı ve çobanların ateş yakması yasaklanmıştır.
3- Ormanlık alanlar ile ormanlık alanların civarında izin verilen yerlerde (ormanlık alanlarda önceden belirlenerek ilan edilen kamp yerleri hariç) 31.10.2020 tarihine kadar mangal/semaver/ateş yakılmasına saat 20.00'den sonra müsaade edilmeyecektir.
4- Başta ormanlık alanların civarındaki yerler olmak üzere, anız ve bitki örtüsü (bağ ve bahçe artığı ot, dal v.b.) yakılmasına kesinlikle müsaade edilmeyecektir.
5- Ormanlık alanlara yakın yerlerdeki düğün ve benzeri organizasyonlarda orman yangınına neden olabilecek havai fişek, dilek balonu gibi yanıcı madde kullanılmasına izin verilmeyecektir.
6- Konya İli Akşehir İlçesinde bulunan Tekke Deresi mevkii, Engilli Kasabası, Kempes mevkii, Atakent Mahallesi Cevizlidere mevkii ve Yarenler Mahallesi Karakaya mevkii, Taşkent İlçesi Kıblekayası mevkii ve civarındaki yangına hassas olan ormanlık bölgelere 31.10.2020 tarihine kadar görevliler hariç ormanlara girişler yasaktır.
7- Mangal/semaver/ateş yakılmasına müsaade edilen piknik ve mesire alanlarına girişte uyulması gereken kurallara ilişkin bilgilendirici mahiyetteki el ilanı ve broşür dağıtımının Orman Bölge Müdürlüğü ve Tarım ve Orman Bakanlığı DKMP 8. Bölge Müdürlüğünce yapılması, buna ilişkin görsellerin ve ilanların Belediyelerce billboardlarda ve anonslarda halka duyurularak duyarlılığın artırılması sağlanacaktır.
8- Konya İl Müftülüğünce Cuma Hutbelerinde Orman Yangınlarıyla ilgili başta ormanlık alanların civarındaki yerler olmak üzere, anız ve bitki örtüsü (bağ ve bahçe artığı ot, dal v.b.) yakılmasının yasak olduğu halkımıza duyurulacaktır.
9- Meteoroloji 8. Bölge Müdürlüğünce Orman yangını riski olan günleri Orman Bölge Müdürlüğüne bildirecektir. Meydana gelebilecek büyük Orman yangınlarında bölgesel hava durumunu ve olası risk durumlarını belirleyerek Orman İdaresine haber verecektir. Orman Yangınlarına hassas günlerde halka duyuru yapılarak duyarlılığın artırılması sağlanacaktır.
10- Konya İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerince anız ve bitki örtüsü (bağ ve bahçe artığı ot, dal v.b.) yakılmasının yasak olduğu halkımıza duyurularak, önleyici tedbirleri alacaklardır.
11- Il Sağlık Müdürlüğünce olası bir orman yangını durumunda yeterli sayıda Ambulans ve sağlık ekibi bulunduracaktır.
12- Genel Kolluk Kuvvetleri ile Orman Muhafaza Memurları başta olmak üzere Zabita, Özel Güvenlik gibi görevlilerce düzenli şekilde yürütülecek devriyeler ile yukarıda belirtilen hususlar kontrol edilecek ve gerekli uyarılar vatandaşlarımıza yapılacaktır.
13- Yapılacak denetimlerde tespit edilen aykırılıklar karşısında ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda ilgililerce gerekli adli ve idare işlemler yapılacaktır.
görmesi halinde ilçe
14- İlçe Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu lüzum hudutlarında ek yasaklama kararları alabilir.
15- Türkiye AFAD Müdahale Planı kapsamında ihtiyaca binaen ilgili hizmet gruplarının koordinesi İl AFAD Müdürlüğü tarafından sağlanacaktır.
16- Yangin anında olağan üstü bir durum olduğundan kurumların koordinesinde hızlı hareket edilecek, yangin mahalline ihtiyaç olan iş makinası, arazöz, itfaiye, su tanki vs gibi sevk edilmesi gereken makinalar anında hareket ettirilecektir.
17- Konya ilinde geçmiş dönemlerde de herhangi bir koordinasyon sıkıntısı yaşanmadığı, bundan sonraki süreçte de kurumların aynı kararlılıkla koordineli çalışmayı devam ettirilmesi kararlaştırıldı.
18- Yangın ihbarı alındığında yangin mahallinde görev alanına göre Jandarma/Emniyet birimleri gerekli güvenlik tedbirlerini alacaktır.
İşbu 18 maddeden oluşan Konya İli Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu kararlarının ilgililerince emirleri altındaki kolluk kuvvetleri ve diğer görevlilerce takip edilmesi, ilgili birimlerle işbirliği ve koordinasyon sağlanarak konuya ilişkin gerekli hassasiyetin gösterilmesi ve uygulamada herhangi bir aksaklığa sebep verilmemesi hususunda komisyon kararı alınmıştır.
Haber Dairesi