Kahraman pilotumuz uçağın sanayi bölgesine düşmesini önlemiş

Konya’daki uçak kazası, Türkiye’yi hüzne boğdu. Yüzbaşı Burak Gençcelep, acı kazada şehit düştü. Detaylı incelemeler sürerken, kahraman pilotumuzun, uçağın sanayi bölgesine düşmesini önlemek için boş araziye manevra yaptığı üzerinde duruluyor.

Konya 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığında konuşlanan Hava Kuvvetleri'nin akrobasi ekibi Türk Yıldızları'ndaki NF-5 uçağı, eğitim uçuşu sırasında merkez Karatay ilçesindeki boş bir araziye düştü. Düşen uçağın pilotu Yüzbaşı Pilot Burak Gençcelep şehit oldu.

İNCELEMELER GEÇ SAATLERE KADAR SÜRDÜ

Uçağın düşmesinden kısa süre sonra alanda başlatılan incelemeler, gece geç saatlere kadar sürdü. Aydınlatılan alanda her adımda detaylı çalışma yapıldı.

SANAYİ BÖLGESİNE DÜŞMESİNİ ÖNLEMİŞ

Uçağın düşüş sebebinin belirlenmesine yönelik olay yerinde ve toplanan deliller üzerinde incelemeler halen sürerken, ilk değerlendirmelere göre; Hava Pilot Yüzbaşı Burak Gençcelep’in, uçağın organize sanayi bölgesindeki iş yerlerine düşmesini önlemek için boş araziye manevra yaptığı üzerinde duruluyor. Kazanın yaşandığı yerin yakınlarında, çok sayıda sanayi tesisi ve binlerce çalışan bulunuyor.  

2003 YILINDA HAVA HARP OKULUNA GİRMİŞ

2003 yılında Hava Harp Okulu'na giren Şehit Pilot Gençcelep, 2007 yılında teğmen rütbesiyle İzmir'deki 2'nci Ana Jet Üs Komutanlığı'nda göreve başladı. Farklı üs komutanlıklarında görev yapan şehit Gençcelep, en son yine 2'nci Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan Konya'daki 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’na atandı. Burada Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın akrobasi timi Türk Yıldızları'nda yaklaşık 100 saat uçuş yaptı. 

19 MAYIS’TA SAMSUN’DA GÖSTERİ UÇUŞU YAPACAKTI

Evli ve 2 çocuk babası şehit Yüzbaşı Gençcelep’in İzmir Çiğli’den 1 yıl önce Konya’ya tayini çıktığı ve 19 Mayıs’ta Samsun’daki gösteri uçuşunda görev yapacağı öğrenildi.

TÜRK YILDIZLARI’NIN 9 YIL SONRA İKİNCİ ŞEHİDİ

Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığında konuşlanan Hava Kuvvetleri'nin akrobasi ekibi Türk Yıldızları'nın bu acı kazayla birlikte şehit sayısı ikiye yükselmiş oldu. 13 Mart 2012 tarihinde Türk Yıldızları akrotim ekibinin seçkin üyelerinden biri olan Hava Pilot Yüzbaşı Ümit Özer de, eğitim uçağının düşmesi sonucu şehit olmuştu. 2002 yılında Hava Harp Okulundan mezun olan Yüzbaşı Ümit Özer, 2002-2004 yılları arasında pilotaj eğitimini 2’nci Ana Jet Üs Komutanlığında tamamladıktan sonra 3. Ana Jet Üs Komutanlığına F-5 eğitim pilotu olarak atandı. 2005-2011 yılları arasında 133. Filo Komutanlığında Av-Önleme pilotu olarak görev yapan Yüzbaşı Ümit Özer, 2011 yılında Türk Yıldızlarına katılmıştı.

GÖNÜLLÜ OLANLARIN BAŞVURULARI DEĞERLENDİRİLİYOR

Dünyanın en iyileri arasında olan Türk Yıldızları akrotim, Türk Hava Kuvvetleri pilotları arasından seçiliyor. Pilotlarda en az 450 saat birinci pilot olarak uçuş yapma şartı aranıyor. Jet pilotları arasından istekli olanların başvuruları değerlendiriliyor ve zorlu "Akrotim Pilotluğu Eğitimini" başarıyla tamamlayanlar timde görev yapmaya başlıyor.

NF-5 UÇAKLARI

Türk Hava Kuvvetlerinde 1987'den bu yana kullanılan NF-5'ler, akrobasi çalışmaları esnasında uçuş sistemleri ve performansları sayesinde akrobasi uçuşuna en uygun uçak olarak seçildi. Dünya havacılık literatürü tarandığında F-5 uçağının dizaynının, süpersonik jet uçuşuna en uygun uçak dizaynı olarak tanımlandığı görülmekte. Eskişehir 1. Hava İkmal Bakım Merkez Komutanlığınca, Ağustos 1993'te başlatılan proje kapsamında; Aerodinamik sürüklemeyi arttıran chaff / flare dispanser üniteleriyle, top namluları sökülerek iptal edilmiş, bu bölgelere yapısal tadilat uygulanmıştır. Borda paneli, pilotlara kullanım ve görüş kolaylığı sağlamak için yeniden tasarlanmıştır. Daha iyi görüş alanı sağlamak için, kokpitte yer alan aynalar, F-4 uçaklarında kullanılan aynalarla değiştirilip, ilave bir ayna takılmıştır. Uçağın gösteri amacıyla duman salabilmesi için, yakıt deposu olarak kullanılan kanat ucu depolarının diğer depolarla irtibatları kesilerek boya tankına dönüştürülmüş, tank içindeki boyanın egzoza pompalanabilmesi için boya tankı içine hidrolik bir pompa takılmıştır.

UÇAKLARIN GÖVDESİ ŞU ANKİ HALİNE BOYANDI

Türk Yıldızları Akrobasi Timi’ne tahsis edilen dokuz adet NF-5A ve bir adet NF-5B uçağında yapılan tadilat ve değişiklikler Temmuz 1994'te bitirilerek birliğine teslim edilmiştir. Yapılan tadilatlara ilave olarak, uçuş sonrası performans değerlendirmelerinin etkinliğinin arttırılması maksadıyla 2000 yılında uçaklara üç eksenli VTR (kamera kayıt sistemi) sistemi eklenmiştir. Türk Yıldızları 2010 yılından itibaren modernize edilmiş NF-5 2000 uçakları ile gösterilerini gerçekleştirmektedir. Şu anda tim görevine “10” adet NF-5A 2000 ve “6” adet NF-5B 2000 uçağı ile devam etmektedir.

Haber Dairesi

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Haberleri