Eğitimci, Araştırmacı Yazar Orhan Gündüz, mevlid ve kasideleriyle ünlü Muhammed İzzeddin Doğanhisarî’nin hayatı ve eserlerini anlattı.
Koyunoğlu Müzesinde gerçekleştirilen programa davetliler yoğun ilgi gösterdi.
"BEŞ YAŞINDA HAFIZ OLDU"
Muhammed İzzeddin Doğanhisarî’nin ilk eğitimlerini babasından aldığını ve beş yaşında hafız olduğunu vurgulayan Gündüz şunları söyledi:
"Hocamız, Konya Aladağ ve İstanbul’daki Mustafa Kayış Medreselerinde eğitim aldıktan sonra 8 sene Şam’da okudu. Buradan 100 üzerinden 97 puanla mezun oldu. Mısır’daki El Ezher Üniversitesi’nden de üstün başarı ile mezun olan Doğanhisarî hocamız, Mısır Müftüsü ve El Ezher şeyhlerinden özel dersler alarak 47 yaşında iken Türkiye’ye döndü."
"KİTAPLARI YAKILAN HOCA"
Muhammed İzzeddin Doğanhisarî’nin hayatı hakkında bilgi veren Orhan Gündüz, 1869-1939 yılları arasında yaşayan Doğanhisarî’nin en çok yakılan kitaplarına üzüldüğünü söyledi.
1917 yılında Konya'ya geldiğini ve Doğanhisar’da Hisar Medresesi’ni kurduğunu anlatan Gündüz, birçok öğrenci yetiştirdiğini de sözlerine ekledi.
"MEDRESESİ KAPATILIYOR"
Doğanhisarî Hocanın 1921 ve 1923 oğullarında iki oğlunun askerde şehit olduğunu ve eşini kaybettiğini söyleyen Orhan Gündüz, şunları anlattı:
"Bu hüzünlerinin üstüne bir de medresesi kapatılıyor. Kitapları yakılıyor ve Kur’an öğretimi de dahil hemen her şey yasak. Sadece mevlid ve kasideler serbest. Medresesinde eğitim veremediğinden nesli ihya için mevlid ve kasideler yazıyor. Mevlid ve kasidelerinde Allah, Peygamber, İslam, Kur’an, Tevhid, Müslüman konularını işliyor, yağmur duaları yazıyor. Sadece Peygamberimiz ile ilgili 17 kasidesi var. Kul hakkı ve hayvan hakları ve vakıf üzerinde çok duruyor. Toplamda 4 mevlid yazıyor. Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Doğanhisarî’nin mevlit ve kasideleri kitaplaştırıldı."
Program, Muhammed İzzeddin Doğanhisarî’nin mevlid ve kasidelerinden seçilenlerin okunması ile sona erdi.