Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Altay'dan gençlere müjde

'Genç Kültür Kart' projesini anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, "Gençlerimiz; şehrimizde düzenlenecek sosyal sorumluluk projelerine katılarak toplayacağı puanları tiyatro, konser, spor ve eğitim harcamalarında kullanabilecekler" dedi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, düzenlediği basın toplantısında 'Genç Kültür Kart' projesini tanıttı. 

Projeyi kentte ikamet eden, eğitimini sürdüren üniversite öğrencilerinin sosyal, kültürel, eğitsel ve sportif faaliyetlere katılımını ve ilgiyi artırmak amacıyla hazırladıklarını belirten Başkan Altay "Şehrimizdeki üniversitelerde aktif olarak örgün eğitime devam eden öğrencilerimiz; yakında duyurusunu yapacak olduğumuz web sayfasından kayıt olarak sisteme entegre olacaklar." dedi. 

Genç Kültür Kart’la; Belediye ve Konya Turizm Tanıtım ve Eğitim Vakfı (KOTEV) işbirliğiyle gençlerin; şehirde düzenlenecek sosyal sorumluluk projelerine katılarak toplayacağı puanları tiyatro, konser, spor ve eğitim harcamalarında kullanabileceklerini ifade eden Altay "Genç Kültür Kart üyesi gençler, akıllı telefon uygulamasıyla kitap, online eğitim, spor üyelikleri gibi çekilişlere de katılım sağlayabilecekler. Genç Kültür Kart’la; özellikle pandemi sonrasında gençlerimizin sosyal hayata dönük adaptasyonu için belirli sayıda öğrencimize kültür, sanat, spor ve eğitim alanlarında kullanabilecekleri destekler gerçekleştirilecek. Başta belediyemiz iştirakleri olmak üzere sisteme dahil üye işyerlerinden dönemsel indirimler yapılacak. Bu önemli projenin gençlerimiz için, şehrimiz için hayırlı olmasını diliyorum." ifadelerini kullandı.

Başkan Altay basın toplantısında gençlere yönelik bugüne kadar yapılan sosyal, kültürel, bilimsel, sportif ve eğitim çalışmalarını da tek tek sıraladı. 

İşte Başkan Altay'ın açıklamalarından satır başları:

"Biz gençlerimize çok güveniyoruz. Her birini kendi evladımız gibi seviyor ve öyle görüyoruz. Bizim bütün gayretimiz, gençlerimizi çok daha müreffeh bir gelecekle buluşturmak. Çünkü biliyoruz ki gençlerimiz için yaptığımız hiçbir hizmet asla boşa gitmiyor. 

Göreve geldiğimiz günden bugüne kadar gençlerimiz için Konya Modeli Belediyecilik anlayışı ile onlarca işe imza attık. Tüm bu hizmetleri, gençlerimizin ihtiyaçlarından yola çıkarak, onlarla sürekli olarak istişare ederek projelendirdik. Gençlerimiz, onlar için yaptığımız her çalışmada bize destek oldu.

Beş üniversitesi, 130 bin üniversite öğrencisi, 500 bine yakın ilk ve orta öğretim öğrencisi ile bir gençlik ve öğrenci şehri olan Konya’mızda; her fırsatta gençlerimizle bir araya geliyorum.

Gençlerimizin heyecanı, dinamizmi, enerjisi motivasyonumuzu artırıyor; gözlerindeki heyecan ve yüreklerindeki azim, bizlere yarın adına umut veriyor.

Bugün, gençleriyle gelişen, gençleriyle büyüyen, gençleri ile yaşayan bir şehir olan Konya’mızda, yine gençlerimiz için hayata geçirdiğimiz projelerimizi ve yeni çalışmalarımızı sizlerle paylaşacağız.

Şimdi sizlere kısaca bu projelerden bahsetmek istiyorum;

İlk projemiz Atabey Gençlik Projemiz:

Selçuklu Devleti’nde Şehzadelerin eğitimiyle ilgilenen vezirlere Atabey denirdi. Buradan yola çıkarak gençlerimizin ve çocuklarımızın geleceğe daha iyi hazırlanması için yaptığımız çalışmaları Atabey Gençlik adı altında topladık. Proje kapsamında gençlerimizin ve çocuklarımızın ruhen gelişmelerine katkı sağlıyoruz.

Düşünen, öğrenen, akleden ve farkındalığı olan bir gençlik yetiştirmek için hayata geçirdiğimiz projelerden biri de Medeniyet Okulu Projesi.

Medeniyet Okulu projesiyle; anaokulu, ilkokul 4 ile Lise 11. sınıf arası tüm öğrencilerimize tam destek veriyoruz.

Kukla gösterileri, dergi dağıtımı, çat kapı tiyatroları, Ödüllü Haydi Bil Bakalım Yarışması, Şehrimiz Konya Seçmeli Ders Kitabı Dağıtımı, 8. Sınıflara LGS Deneme Sınavı ve LGS’ye Hazırlık Kitapları dağıtımı ile çalışmalar yapıyoruz. Liseli gençlere Haydi Konuş Bakalım Münazara Yarışması ve yeni hayata geçirdiğimiz “Haydi Oyna Bakalım”, Haydi Pişir Bakalım” yarışmaları düzenliyoruz.

Gençlerimiz eğitimlerine devam ederken aynı zamanda kültürel birikimlerine katkı sağlamak amacıyla kültür gezileri düzenliyoruz.

Bu yıl 13.000 7. sınıf öğrencimize Konya Bilim ve Kültür Gezisi; Konya merkezdeki 27.000 ilkokul 1. sınıf öğrencimize de itfaiye eğitimleri düzenliyoruz.

Burada yeni bir projemizi de sizlerle paylaşmak istiyorum: Suyumuzu İsraf Etmiyorum Projesi.

7-10 yaş arası toplam 154.296 ilkokul öğrencimize evlerinde %20 ila %40 arası su tasarrufu yaptırılarak ödüllendirilmesi projesine başlıyoruz.

Bir önceki yılın aynı aylarında su tüketimi dikkate alınarak tasarruf yapan haneler/öğrenciler ödüllendirilecek ve böylelikle çocuklarımıza suyun kıymetini aşılamış olacağız.

ŞİVİLİLKTE HEDİYE SAYISI 100 BİNE ÇIKARILIYOR

Konya’mıza has şivlilik geleneğimizi yaşatmak için her yıl çeşitli programlar düzenliyoruz.

Bu yıl pandemi sebebiyle yapamadığımız “Şivlilik” için internet üzerinden aldığımız başvuruyla 20 bin çocuğumuza hediyelerini ulaştırdık. 2022 yılında sayımızı 100.000 adete çıkartıyoruz.

Ayrıca, bu yıl ilk kez oruç tutan 7-10 yaş arası 42 bin çocuğumuza da ilk oruç hediyeleri gönderdik.

Genç KOMEK Yaz Okulumuz ile 7-16 yaş arası öğrencilerimiz yaz tatillerinde eğlenerek öğrenmeye devam ediyorlar.

2014’den bugüne 150.000 öğrencimizin katıldığı Genç KOMEK’te 2021’de uzaktan eğitimle Türkiye’nin her yerinden 60.000 öğrencimizi buluşturduk.

Genç KOMEK Yaz Okulu kapsamında 32 bin gencimizin katıldığı günübirlik kamplar düzenledik.

Genç KOMEK’te; Robotik Kodlama, İleri Seviye Kuran-ı Kerim, Yabancı Dil Eğitimi, Kişisel Gelişim eğitimi gibi eğitimlerimizle gençlerimizin her alanda yetişmesine katkı sunuyoruz.

KOMEK Akademi ile gençlerimiz aldıkları eğitimleri pekiştiriyor ve geliştiriyor.

Hafızlığını sağlamlaştırmak ve tamamlamak isteyen gençlerimize Dar-ül Huffaz;

Musiki, hüsn-i hat, tezhip, Sanat Felsefesi, Osmanlı Türkçesi, divan edebiyatı gibi gelenekli sanatlara meraklı olan gençlerimiz için Türk İslam Sanatları Akademisi (TİSA);

Arapça, Farsça ve Selçuklu Tarihi okumaları ve Genç Yazarlar Akademisi ile kadim kültürümüzün zenginliklerini gençlerimize taşıyoruz.

BİLGİHANELERDEN 2021'DE KAÇ ÖĞRENCİ FAYDALANDI?

Gençlerimiz için hayata geçirdiğimiz en önemli projelerden biri de Bilgehanelerimizdir.

Gençlerimize ilkokul 4. sınıftan ortaokul 8. sınıfa kadar ders desteği verirken;  aynı zamanda Milli ve Manevi Değerler Eğitimi ile de gençlerimizin değerlerini tanımasına ve hayatlarına yansıtmalarına katkı sunuyoruz.

Bu anlamda 2021’de 12.000 öğrencimizi Bilgehanelerimizle buluşturduk.

Şu an toplamda 13 Bilgehanede hizmet veriyoruz. Bunlar; Sultan Alaeddin, Sultan Fatih, Ali Ulvi Kurucu, Melikşah, Kılıçarslan, Lala Mustafa Paşa, Selahaddin Eyyubi, Cemil Meriç, Aliya İzzetbegoviç, Seyyid Harun Veli, Raziye Sultan, Sarayönü, Doğanhisar.

YENİ BİLGEHANELER NEREYE KURULACAK?

4 yeni Bilgehane daha hazırlıyoruz. Bunlar da Cihanbeyli, Ereğli, Meram ve Saraçoğlu Bilgehanelerimiz olacak inşallah.

Hedefimiz; 2024’e kadar 25 Bilgehanede 40 bin öğrenciye destek vermek.

Lise Medeniyet Akademileri ile Lise 1’den üniversiteye kadar gençlerimize akademik eğitim desteği veriyoruz.

Bu kapsamda Keykavus Lise Medeniyet Akademimiz 1.100 öğrenciye hizmet veriyor.

2022 Ocak ayında; Ereğli, Seydişehir ve Kalehan-Ecdat Bahçesi’nde 3 yeni Lise Medeniyet Akademimizi açıyoruz.

Hedefimiz; 2024’e kadar 10 Lise Akademisi, 30 bin öğrenciye destek vermek.

ŞEHİR KÜTÜPHANESİ 

Şehrimizin en kıymetli noktalarından olan Büyükşehir Belediyemizin boşaltılan hizmet binasının olduğu alana büyük bir Şehir Kütüphanesi yapacağız.

Bildiğiniz gibi belediye hizmet binamızın depreme dayanıklı olmadığı, yıkılma riski bulunduğu için hem çalışanlarımızın hem de binayı kullanan hemşehrilerimizin güvenliği açısından boşaltmıştık.

Şimdi yıkım çalışmaları devam eden bu alana; 26.500 m2 kapalı alanda, 4 kattan oluşacak kütüphane yapıyoruz. Kütüphanemizde 24.487 m2 peyzaj alanı ve kapalı bisiklet parkı da bulunacak.

Böylelikle, Türkiye’de en fazla kütüphaneye gidilen şehir olan Konya’mızın bu kimliğine katkı sağlarken aynı zamanda şehrimizin değerine de değer katmış olacağız.

Bu arada, 15-24 Ekim tarihleri arasında düzenlediğimiz Konya Kitap Günleri 802.104 ziyaretçi ile kendi rekorunu kırdı. Buradan tekrar Kitap Günleri’ni ziyaret eden tüm kitapseverlere, katılan yayınevlerine ve yazarlarımıza tekrar teşekkür ediyorum.

GENÇLİK EĞİTİM KAMPLARI

Gençlerimizin nitelikli zaman geçirmelerine, paylaşmalarına, yardımlaşmalarına, organize olabilmelerine, doğayı tanımalarına, yaşamı anlamlandırmalarına, tecrübe edinmelerine, şükür bilinci oluşmasına katkı sağlamak için Gençlik ve Eğitim Kampları düzenliyoruz.

Bu kamplarla gençlerimiz keyifli vakit geçirirken aynı zamanda öğreniyor ve sosyal çevresiyle uyumlu gençler olarak yetişiyor.

Atabey Gençlik Kamplarımız bünyesinde Beyşehir ve Taşkent’te toplam 420 yatak kapasiteli 2 kampımızı gençlerimizin hizmetine sunduk.

Her yıl 25 bin gencimizi kamplarımızda geleceğe hazırlıyoruz.

Altınapa Barajımızın hemen yanında, toplam 35 hektarlık bir alanı da inşallah önümüzdeki yıl kamp alanlarımızdan biri haline getirmiş olacağız. Hem yatakhane hem de çadır kampına uygun bir proje çalışması yürütüyoruz. Bu yeni alanın da gençlerimiz için hayırlı olmasını diliyorum…

Geçtiğimiz aylarda Baba-Oğul ve Anne-Kız kampları düzenledik.

Baba-Oğul Kampı ile babalar ve 7-12 yaş arası erkek çocukları; Anne-Kız Kampı ile de anneler ve 9-14 yaş arası kız çocukları doğal ortamda birlikte vakit geçirmenin mutluluğunu yaşadı. Ben kamplarımıza katılan tüm hemşehrilerimize teşekkür ediyorum.

Türkiye’nin en büyük gençlik merkezlerinden olan Kılıçarslan Gençlik Merkezimizde yeni bir projeyi hayata geçiriyoruz: KADEME - Kariyer Destek ve Eğitim Merkezi.

Merkezimiz aracılığıyla Konya’da öğrenim gören üniversite öğrencilerimizin kariyer gelişimi ve akademik başarıları için kişisel gelişim, yurt dışı dil gelişimleri, staj imkanları, yüz yüze - çevrimiçi eğitimler ve dijital kütüphaneden faydalanabilecekleri bir yapı oluşturuyoruz.

Gençlik Meclisimiz üniversite öğrencilerimizin katılımıyla şehre katkı sağlayacak değerli fikirleri ve gençlerimizin sorunlarını çözüme kavuşturmaya yönelik çalışmalarına devam ediyor.

Çalışan gençlerimizin fikirlerini önemseyip değerlendirerek; gençlerimizin şehrimize katkısını artırmak için Çalışan Gençlik Meclisimizi hayata geçirdik ve bir Çalışan Gençlik Merkezi binası oluşturduk. Geçtiğimiz günlerde de futbol turnuvası düzenleyerek ilk etkinliklerine imza attılar. Ben şehrimiz genelinde çalışan tüm gençlerimizi Çalışan Gençlik Meclisimize bekliyorum.

Üreten, oyun yazan, yerli çizgi film yapan gençlerimizi özel sektör işbirliğiyle destekliyoruz. Bu kapsamda ADSA-Animasyon ve Dijital Sanatlar Akademisi’ni hayata geçireceğiz.

Geçtiğimiz yaz aylarında farklı şehirlerden 17 yaş üzeri 500 gencimizi “Oyun Geliştirme Yaz Kampı”mızda misafir ettik. Burada gençlerimiz yaklaşık 10 gün boyunca ekipler halinde oyun tasarımları gerçekleştirdi, yazdıkları oyunları sektör temsilcileriyle paylaştı.

Ülkemizin sosyal inovasyon çalışmalarına rol model olacak üniversite ve yerel yönetim işbirliğiyle faaliyetlerine başlayan SİA-Sosyal İnovasyon Ajansı, toplumsal sorunlara yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler geliştiriyor.

Şehir araştırmaları, dijital eğitim ve aile, yenilik ve sosyal kalkınma konularında çalışmaların sürdüğü ajans bünyesinde bölgesel/ulusal sosyal girişimcilik kültürünün yaygınlaşması üzerine çalışmalar devam ediyor.

Konya Çarşıları, Mevlana Çarşısı olmak üzere kentsel dönüşümün sosyal etkileri üzerine alanında ilk yayınları hazırlandı.

2022 yılı Mart ayında Fatih Caddesi üzerinde Meram Nüfus Müdürlüğü’nün bulunduğu binada SİA- Meram Yerleşkemiz 2.250 metrekare kapalı alanda hizmet vermeye devam edecek.

ANADOĞU DİJİTAL EĞİTİM PLATFORMU

Bir sosyal girişim olarak tasarlanan ANADOĞU Dijital Eğitim Platformu’nun operasyon ve içerik planları hazır.

İlim, Kültür ve Sanat, Müzik, Felsefe, İslam Tarihi kategorilerinde eğitim içerikleri hazırlayan dijital bilgi platformu olarak yakında hizmete başlayacak.

Gençlerimizin eğitimlerine, kültürel birikimine katkı verirken elbette spordan uzak kalamazdık. Bu sebeple Spor Konya Projesi başlığı altında birçok projeyi hayata geçiriyoruz.

Spor Okullarımızla 28 taşra ilçemizde, 3 farklı dönemde, 25 farklı branşta toplam 25.574 öğrencimizi sporla buluşturduk.

Yeni dönemde Kış Spor Okulları kapsamında kayıtlar devam etmekte olup ortalama 10.000 öğrencinin sporla buluşturulmasını hedefliyoruz.

Belediyemiz bünyesinde Spor Konya’nın düzenlediği "Doğa Yürüyüşü" etkinliğimizde 4 farklı tarihte ve mevkide toplamda 6 – 8 km yürüyüş yapıldı. Bunlara 1000 hemşehrimiz katıldı.

KONYA'DA YÜZME BİLMEYEN ÇOCUK KALMAYACAK

Yüzme Bilmeyen Kalmasın Projesi’ni başlatıyoruz. Projemizde ilk etapta Meram ve Karatay bölgesinde ilkokul üçüncü sınıfta okuyan öğrencilerimize eğitim vereceğiz. Çalışmalar okul ders saatleri içinde yapılacak. 1 Kasım tarihi itibariyle 4000 üçüncü sınıf öğrencisiyle eğitimlere başladık.

Konya Büyükşehir Spor Kulübü, Belediyemiz bünyesinde faaliyet gösteren ve gençlerimize sportif alanlarda destek vermek amacıyla kuruldu. Kulübümüz; 11 branş, 21 antrenör, 860 aktif sporcu ve 3.825 lisanslı sporcu ile spor faaliyetlerine devam ediyor.

Konyaspor basketbolda şehrimizi üst liglerde başarı ile temsil ederken biz de şehrimizde basketbolun gelişimi konusunda alt yapı gelişim modelini uygulamaya koyduk.

Yıl boyunca Amatör Spor Kulüplerimize Destek olmak için muhtelif ihtiyaçlarını karşılamakla birlikte, ASKF ile planlayarak 2020 yılında; 89 Amatör Spor Kulübüne yaklaşık 1 milyon lira değerinde malzeme yardımı yaptık.

2021 yılı toplam destek tutarımız 8.000.000 TL’nin üzerinde gerçekleşti. Yine 2022 yılı planlamamızda 307 amatör spor kulübümüze ayni ve nakdi desteklerimiz devam edecektir.

Özellikle pandemi döneminde hemşehrilerimizin spordan uzak kalmamaları için hayata geçirdiğimiz Online Spor projemiz çok beğenildi.

Online spor ile birlikte üyelerimiz hem spor yapıyor hem de kişiye özel ve çevrimiçi olarak birebir diyetisyenlik hizmeti alıyor. Projemiz pandemi sonrası da devam ediyor.  Şu ana kadar Konya’mızdan ve farklı şehirlerden 2 dönemde toplam 6 bin vatandaşımız eğitim aldı.

BÜYÜK KONYA MARATONU NE ZAMAN YAPILACAK?

Ulusal ve uluslararası spor severlerin dostluk ve centilmenlik temasıyla buluşacağı ve gelenekselleşmesini düşündüğümüz Büyük Konya Maratonu’nu 2022 yılı Nisan ayında düzenleyeceğiz. Maratonun ilk yıl mottosunu, şehrin dinamizminden yola çıkarak “Hareketin Merkezinde Ol!’’ olarak düşündük.

Böyle hareketli bir şehirde yarı maratonun hem bölgesel hem de ulusal bazda rağbet göreceğini düşünüyorum. Birçok yerli ve yabancı profesyonel atleti ve sporseveri şehrimizde buluşturacağız. Kazanana ödüllerin de verileceği maraton 3 farklı kategoride düzenlenecek.

Parkur Konya ile gençlerimizi özel yetenek sınavlarına hazırlıyoruz. BESYO, Bekçilik, Polislik, Spor Lisesi ve Askeri Okullara hazırlık sınavlarına yönelik çalışmalar yapıyoruz. Bu kapsamda; lise öğrencilerine yönelik düzenli olarak TYT deneme sınavları yapılıyor. Aynı zamanda Polislik, Bekçilik ve Askeri Okullara Hazırlık sürecinde bulunan, kilo şartını sağlayamayan gençlerimize, kişiye özel diyetisyen hizmeti sağlıyoruz. 9 ilçede 10 farklı merkezde gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımıza şu ana kadar 2000 öğrenci kayıt yaptırdı. Sınava giren öğrencilerimizden yüzde 94 başarı sağlandı.

Konya il merkezinde bulunan 12 farklı okulda, ortaokul seviyesindeki öğrencilerin katılım sağlayabileceği Halk Oyunları Ligi başlatıyoruz. Kasım ayının ortasında başlayacak Halk Oyunları Ligi’nde Mayıs ayında finaller gerçekleştirilecek.

Derbent ilçesinde 11-14 ve 15-17 yaş kız - erkek grupları şeklinde, 4 farklı tarihte planladığımız İzci Kamplarımıza toplamda 480 izcimiz kayıt yaptırdı. 5 gece 6 gün şeklinde süren kampımızda sosyal, sportif, eğitsel ve sanatsal etkinliklerin yanında AFAD, Kızılay, Orman Genel Müdürlüğü ve itfaiye kurumlarından uzmanlar gelerek kendi alanlarıyla ilgili bilgilendirme yaptı.

Türkiye’nin en büyük Bisiklet Festivali 23-25 Ekim tarihleri arasında Konya’mızda yapıldı. Konya Bisiklet Festivali 3 günde toplam 86.500 ziyaretçiyle buluştu. Her yaş grubuna hitap eden festivalimizde çeşitli bisiklet parkurları, bisiklet yarışma ve şov alanları, bisiklet oyun alanları, oyun parkurları ve sergi alanlarının yanı sıra bisiklet markalarının stantları ve daha birçok etkinlik bisiklet severlerle buluştu. Bir de bisiklet turu gerçekleştirdik.

Ayrıca; festival süresinde 7-15 yaş arasındaki gençlerimizden aldığımız başvurulara çekilişle 2 bin scooter hediye ettik.

Festival kapsamında 3 günde verdiğimiz hediye sayısı ise 30.000.

Sporu sevdirmek ve spor faaliyetlerini sokaklara taşımak maksadıyla Sokakta Spor Etkinlikleri düzenliyoruz.

Avrupa Spor Haftası kapsamında başta bisiklet turları olmak üzere şehir genelinde çok sayıda spor etkinliğine imza attık.

Trekking ve Çevre Temizliği, Yamaç Paraşütü, Dağ Tırmanışı, Bisiklet Turu etkinlikleri, Ödüllü ayak tenisi turnuvaları, birimler arası futbol turnuvası ve Çöp Toplama (Trekking) etkinliği yaptığımız çalışmalara örnektir.

Milli Teknoloji Hamlesi’ne destek olmak üzere hayata geçirdiğimiz en önemli projelerimizden biri Kapsül Teknoloji Platformu’dur. Faaliyetlerine geçtiğimiz yıl Kasım ayında başlayan Kapsül Teknoloji Platformu; nitelikli insan gücüne, katma değerli üretime, milli savunma ve teknoloji çalışmalarına katkı sunarak Konya’mızı teknoloji üslerinden biri haline getirecek.

İnşallah yıl sonuna kadar Zindankale yerleşkesindeki 3200 metrekarelik yeni yerinde çalışmalarına devam edecek.

Kapsül Teknoloji Platformu’nda; toplam 50 takım, 40 yarışma takımı, 5 Ar-Ge takımı, 5 start-up takımı, 400 kişiyi aşan kapsül ekibi bulunuyor.

Sıfır Atık ve Çevre, Endüstriyel Tasarım ve Mimarlık, Akıllı Şehirler, Veri ve Analiz, Bistlab isimli Kapsül Arge Takımlarımız bulunuyor.

Ayrıca Yarışma Takımlarımız var. Teknofest’te 37 takımla yarıştık. 22 takımda finale kaldı. 4 takımla Türkiye çapında dereceye girdi. 3 takım uluslararası yarışmalara hazırlanıyor.

Rover takımı Polonya’da dünya 8.si oldu. Kapsül, 2022’de 100 takımla çalışmayı hedefliyor.

Start-Up Takımlarımız da mevcut. Ar-ge çalışmalarını tamamlayan 5 ayrı takım şirketleşme sürecine girdi ve çalışmalarına devam ediyor.

Teknoloji Çalışmaları Destek Programımız Elektronik Atölye, Mekanik Atölye, Ofis, Teknolojik Materyal, Mentörlük, Eğitim ve Ön Kuluçka başlıklarında sürüyor.

KONYA'YA 'GENÇ DOSTU ŞEHİR' ÖDÜLÜ

Kapsül Teknoloji Platformu ile Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan “Genç Dostu Şehir Ödülü” aldık. Buradan gençlerimize ve ülkemizin teknoloji alanında geldiği gelişmeye en fazla desteği veren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum.

Ülkemizin ilk TÜBİTAK destekli Bilim Merkezi olan Konya Bilim Merkezimiz kurulduğu günden bu yana 2 milyondan fazla ziyaretçiyi bilimle ve teknolojiyle buluşturdu.

Konya Bilim Merkezi içerisinde 8 farklı sergi galerisi ve 10 ayrı temada atölye ve laboratuvar alanı yer alıyor. 4 metre çaplı planetaryumu, gözlem kulesi, konferans salonları, hediye satış mağazası, kütüphane ve KOP ile birlikte oluşturduğumuz, yakın zamanda hizmete girecek Bahçede Bilim alanı, yaşam alanları ile uluslararası standartları taşıyan merkezimizde; Atölye Çalışmaları, Laboratuvar Etkinlikleri, Bilim Kampları, Bilim Gösterileri yapılıyor.

Aynı zamanda; Havacılık Şenliği, Çocuk Şenliği, Çocuk Kodlama Etkinliği, Özel Bilim Günü, Astrofest gibi etkinlikler yapılıyor.

Geçtiğimiz günlerde düzenlediğimiz 8. Konya Bilim Festivali ile yüzbinlerce ziyaretçiye birçok bilimsel etkinlikle birlikte yerli ve milli teknolojinin kalbinin attığı bir ortam sunduk. Konya Bilim Festivali hem katılan birbirinden değerli kurum ve kuruluşlar ve hem de ziyaretçi sayıları ile şehrimizin bir markası konumuna geldi.

Konya Bilim Festivali’ne katılım her yıl katlanarak artıyor. İlk günden bu yana katılım rakamları şu şekilde:

1. Bilim festivali -   25.000

2. Bilim festivali -   35.000

3. Bilim festivali -   48.000

4. Bilim festivali -   52.000

5. Bilim festivali -   76.000

6. Bilim festivali - 110.000

7. Bilim festivali - 150.000

8. Bilim festivali – 250.000

KONYA'DA ÇOÇUKLARA DOĞUM GÜNÜ HEDİYESİ

Büyükşehir Belediyesi olarak çocuklarımıza doğum günlerinde güzel hatıralar bırakmak maksadıyla 62.284 çocuğumuzun 44.429’una doğum günü hediyelerini ulaştırdık.

Doğum günü gelenlere hediyelerini ulaştırmaya devam ediyoruz.

Özel günlerde gençlerimiz için scooter, bisiklet, kitap, tişört gibi özel hediyeler gönderiyoruz.

Konya Büyükşehir Belediyesi olarak gençlerimizin her zaman yanındayız.

İlkokul birinci sınıftan lise sona kadar Konya il sınırları içinde ikamet eden şehit ve gazi çocukları, öksüz, yetim, yüzde 40 ve üzeri ‘Özel Gereksinimi Vardır’ raporu olan öğrenciler, anne-babası resmen ayrı olup ihtiyaç sahibi olan öğrenciler ile 8. sınıf LGS’de Türkiye geneli binde birlik dilimde olan öğrencilerimize eğitim desteğimiz devam ediyor.

2018 yılından bu yana 483 bin 579 öğrencimize 30 milyon 976 bin 851 TL destekte bulunduk. Desteğimiz devam edecek inşallah. Çocuklarımız ve gençlerimiz yeter ki eğitimlerine devam etsinler, onları her zaman desteklemek bizim görevimiz.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ MİSAFİR EDİLDİ

Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) başvurusunda yedek olan üniversite öğrencilerimizi şehrimizde geçici misafir ediyoruz. 722 daimi olmak üzere toplam 900 gencimize geçici yurt desteği sağladık.

Konya üniversitelerine kayıt yaptıran öğrencilerimiz toplu ulaşımda kullandıkları öğrenci kartlarını ilk kullandıkları andan itibaren Belediyemize ait otobüs ve tramvaylardan 3 gün ücretsiz faydalanabiliyor.

ÖĞRENCİLERİN EL KART / ULAŞIM ÜCRETLERİ ZAM YAPILDI MI?

Gençlerimizin ulaşım ücretlerine 4 yıldır hiç zam yapmadık.

Her zaman söylüyoruz Konya’mız toplu ulaşımda Büyükşehirler arasında en ucuz şehirlerin başında geliyor. 4 yıldır ulaşım ücretlerine zam yapmayarak da gençlerimize olan desteğimizi sürdürdük.

Ayrıca 1.1.2020’den itibaren öğrenci olsun-olmasın, 20 yaş altı herkes toplu ulaşımdan indirimli faydalanıyor.

Öğrenci ELKART’ına sahip 201.956 vatandaşımız indirimli tarife ile toplu ulaşımı kullanıyor.

71 tesisimizde ve 20 açık alanda, toplam 91 noktada ücretsiz internet hizmetimiz devam ediyor.

Pandemi döneminde uzaktan eğitime bağlanma imkanı olmayan 10 bin öğrencimize İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz aracılığıyla tabletlerini ulaştırdık.

Özel eğitim öğrencilerimizin tarımsal faaliyetlerle desteklenmesi amacıyla Tarıma Engel Yok projesini yürütüyoruz. Ekimden hasada çiçek ve sebze yetiştiriciliği faaliyetlerimize 2.304 özel öğrencimiz katılırken 1.150 öğrencimizin eğitimi devam ediyor.

Yerli Tohum Milli Tarım Projemizle de bugüne kadar 17.804 ilkokul öğrencilerimize uygulamalı yerli tohum bilinci eğitimleri verdik, halen 2.229 öğrencimiz eğitimlere devam ediyor.

3 Millet Kıraathanesini gençlerimizin hizmetine sunduk.

Bunlar Ereğli Rüstem Paşa, Karapınar Selimiye ve Kültürpark Dede Bahçesi Milet Kıraathanelerimiz.

Ayrıca 3 okulumuzda zenginleştirilmiş kütüphane oluşturduk.

Bunlar Karapınar İbrahim Gündüz Anadolu Lisesi, Cihanbeyli Yeniceoba Ortaokulu ve İmam Hatip Ortaokulu, Meram Çarıklar İlkokulu’nda hizmet veriyor.

Şehir Tiyatromuzla Konya’mızın ve gençlerimizin kültür sanat hayatına destekte bulunuyoruz.

Konya Şehir Tiyatromuz 53 kişilik idari, teknik ve oyuncu kadrosuyla bugüne kadar 3'ü çocuk oyunu olmak üzere 17 farklı tiyatro oyunu hazırladı. Bu 17 oyundan 5 tanesini (Misafir, Kamyon, Bir Adam Yaratmak, Pati Kardeşliği, Vali Hanım) bu yıl içerisinde ortaya koymuştur.

Selçuklu Kongre Merkezimizdeki oyunlarımızda salonumuz her zaman dolu oluyor. Her sezon birbirinden güzel oyunlara tüm gençlerimizi ve hemşehrilerimizi bekliyorum.

Konya Modeli Belediyecilik anlayışımızda; siz gençlerimizin yeri her zaman daha öncelikli. Bundan sonra da sizler için yapacağımız bütün çalışmaları, yine sizlere birlikte hayata geçireceğiz.

Fakat benim sizlerden bir isteğim olacak.

Bu isteğimi Türk tarihinin en önemli eserlerinden biri olan Kutadgu Bilig’den yapacağım bir alıntı ile ifade etmek istiyorum;

"Ey yolunda sevinçle ilerleyen genç! Sözümü boş sayma. Gönülden, içinden gelerek dinle ve uy. Doğruluk yolundan şaşmamaya çaba göster. Gençliğin boşa geçmesin. Ondan yeteri kadar yararlanmayı bil, gençliğini değerlendir. Çünkü ne kadar sıkı tutarsan tut o bir gün elinden kaçar. Sende gençlik gücü varken boşa harcama. İbadetten hiçbir zaman geri durma. Bu sözümü iyi dinle, sonra elden gidince gençliğin, özlemini çeker pişman olursun; ama yararı olmaz."

Yusuf Has Hacib yüzlerce yıl önceden gençlerimize işte böyle seslendi.

Sevgili gençler; işte bu şuur ve inanç bizi biz yapan, milletimizi millet yapan en önemli unsurların başında geliyor.

Sözlerime son verirken; Konya Büyükşehir Belediyesi olarak ülkemizin yarınları olan gençlerimizin her daim yanında olmaya devam edeceğimi belirtiyor; tüm bu yatırım ve projelerin gençlerimize, Konya’mıza ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Hepinizi saygıyla, muhabbetle selamlıyorum.

Allah’a emanet olun."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Haberleri