Konya Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklama şu şekilde:
"Konya Büyükşehir Belediyesi, 1 milyon metrekare toplam alanda 100 bin metrekarelik alanıyla Türkiye’nin en büyük ve en modern Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezine sahiptir. Merkezimize ilçe belediyelerimiz tarafından getirilen sahipsiz, bakıma muhtaç hayvanlar; sevgi şehri Konya'mızın ruhuna ve hayvanlara büyük önem veren medeniyet yapımıza uygun olarak en güzel şekilde bakılmaktadır.
Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezimizde donanımlı hayvan hastanesi, hasta ve yaralı hayvanlar için alttan ısıtmalı bakım odaları, yarı açık gezintili çoklu köpek bakım bölümleri, köpek kulübeleri, kedi evi, sosyal tesisler, pet gösteri ve gezinti alanı ile yaralı veya güçten düşmüş sokak hayvanlarına 7 gün 24 saat hizmet veren Acil Müdahale Ekibi bulunmaktadır.
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun 14. maddesi l bendinde “Pitbull Terrier, Japanese Tosa gibi tehlike arz eden hayvanların üretilmesi, sahiplendirilmesi, ülkemize girişi, satışı, reklamı ile takas etmek, sergilemek ve hediye etmek” ve Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliğinin ilgili maddelerince yasaklanmıştır. Bu hayvanların dışarda dolaşması vatandaşlarımız için hayati tehlike oluşturmaktadır. Bununla ilgili yaşanan olaylara haber bültenlerinde şahit oluyoruz.
Yasaklı ırklar Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Büro Amirliği Ekipleri (HAYDİ), Orman 8. Bölge Müdürlüğü ve Tarım ve Orman Bakanlığı Denetim elemanları tarafından tutanakla alınmakta olup belediyemize ait Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezimize tutanakla teslim edilmektedir. Yasaklı ırklar kısırlaştırıldıktan sonra alttan ısıtmalı tekli kafeslerde yaşamlarını sürdürmektedir. Bu köpeklerin geri verilmesi kanunen yasaktır. Biz dilsiz dostlarımıza en iyi şekilde bakarken aynı zamanda Konya’da yaşayan hemşerilerimizin çocuklarını bu tehlikeden uzak tutmak zorundayız.
Son günlerde beslenmesi yasak olan cinslerle ilgili kamuoyunda bilgi kirliliği yaşanmakta; bazı dernekler ve şahıslar bu bahaneyle doğru bilgiden yoksun ve art niyetli şekilde şehrimizi ve belediyemizi karalamaktadır.
Bahse konu son olayda barınağımıza ulaştırılan pitbull cinsi köpek 19 Ocak tarihinde hayatını kaybetmiş; Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesinde yapılan otopsi sonucunda ölüm olayının fizyolojik sebeplerden kaynaklandığı anlaşılmıştır.
Sahipsiz Hayvan Bakımevimiz her zaman hayvanseverlere açıktır. Belediyemizin can dostlarımız olan hayvanlar konusundaki duruşu, yaptığı çalışmalar ve Türkiye’ye örnek olan projeler kamuoyu tarafından bilinmektedir.
Buna rağmen doğru bilgiyi öğrenmeden yapılan, bilgi kirliliği oluşturan yalan haberler ve paylaşımlar hakkında yasal işlemlerin başlatılacağını kamuoyuna saygıyla duyururuz."