Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifin ele alındığı TBMM Çevre Komisyonunda konuştu.
Gizligider, kanun teklifinde tarımla ilgili en önemli maddelerden birinin ürün ve üretimin planlanmasını öngören madde olduğunu işaret etti.
“KONYA OVASI'NDA BU YIL BİNE YAKIN OBRUK OLUŞTU”
Bakan Yardımcısı Gizligider, "Yıllardır konuşulur kim, nereye, ne kadar ekecek? Bunun kararını kim verecek? Biz artık bu soruların net bir şekilde cevaplanmasını istiyoruz. Devletin bütün bilgileriyle bütün mevzuatıyla buna hakim olmasını istiyoruz. En basit şekilde anlatacak olursak, Konya Ovası'nda bu yıl bine yakın obruk oluştu. Şimdi bu obruklar neden oluştu? Malumdur ki suyun olmadığı bölgede su isteyen bir üretimin yoğunlaşması... Biz burada öncelikle suyu kendimize esas alacağız." diye konuştu.
Boş tarım arazi olsun istemediklerini belirten Gizligider, bazen miras hukukundan bazen göç bazen de çarpık kentleşme kaynaklı yüzde 17'ye varan bir oranda Türkiye'de boş tarım arazisinin bulunduğunu, bu konuda ciddi tedbirleri söz konusu kanun teklifiyle getirmek istediklerini söyledi.
Gizligider, sözleşmeli üretimin hukuki çevresinin ne olacağı, çiftçinin, üreticinin ne şekilde korunacağının da kanun teklifinde yer aldığının bilgisini verdi.
KONYA OVASI’NDA KAÇ OBRUK VAR?
Konya’da kuyu şeklinde 700 civarında derin obruk var. Bunun yanı sıra 1800 civarında da çökme yapısı tespit edildi. Sığ derinlikte olanlar 1 metreden az derinliğe, diğerleri de 1 metreden daha yüksek derinliğe sahip. Bölge içindeki obrukların dağılımına bakıldığında en yaygın dağılım Karapınar bölgesinde, bunun yanı sıra Karatay ve Çumra, Yunak, Çeltik, Cihanbeyli, Kadınhanı ile Sarayönü'nde obrukların olduğu biliniyor.