Konya İl Sağlık Müdürlüğü Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi'nden bir yenilik daha

Konya Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi, Türkiye’de ilk defa yapılan bir eğitim uygulama modeli ile ambulans ekip liderlerine ‘Simülasyona dayalı travma ileri yaşam desteği’ eğitimi gerçekleştirdi.

Sağlık Bakanlığı tarafından referans olarak kabul edilen üç merkezden biri olan Konya Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi, Türkiye’de ilk defa yapılan bir eğitim uygulama modeli ile ambulans ekip liderlerine ‘Simülasyona dayalı travma ileri yaşam desteği’ eğitimi gerçekleştirdi.

112 acil sağlık istasyonu çalışanlarının almak zorunda oldukları modül eğitimlerden farklı olarak tamamen dış mekân kullanılarak yapılan eğitimlerde dokuz farklı senaryo kullanılarak sağlık çalışanlarının travma ile ilgili durumlarda gerekli kararları doğru bir şekilde ivedilikle alarak uygulamaları hedefleniyor. 

Eğitmenler tarafından belirlenen farklı senaryoların simülasyona dayalı olarak tamamen dış mekânda canlandırıldığı eğitimleri yerinde takip eden İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç, “Bugün dokuz ayrı senaryodan biri olan motosiklet kazası yapan bir vatandaşa 112 acil sağlık çalışanlarımızın müdahalesini takip ettik. Motosikletin altında sol bacağı sıkışarak ayağı kopan ve şiddetli bir kanaması olan hastaya doğru müdahale nasıl olur sorusunun cevabını aradık.  Bütün senaryo dış mekânda gerçekleştirildiği için gerçek bir olaya müdahale ile hemen hemen aynı ortamı arkadaşlarımız yaşamış oldu. İç mekânda yapılan eğitimler belli bir sınırlılık içeriyor fakat bu tür bir eğitim travmalı bir vakaya nasıl yaklaşılması gerektiği konusunda her türlü beceriyi arkadaşlarımıza kazandırıyor” dedi. 

Konya’nın simülasyon eğitimi alanında Türkiye’nin ilk sıralarında yer aldığını görmekten büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Prof. Dr. Koç, Konya İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı eğitim merkezinin yapılan yeni yatırımlarla birlikte uluslararası standartlara getirildiğinin altını çizdi. Konya’nın eğitimlerde çıtayı çok üst bir noktaya çıkardığını da vurgulayan Prof. Dr. Koç, Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Projeler Daire Başkanlığı’nın önemli ulusal programlar için Konya’yı tercih ettiğini söyledi.

Simülasyona Dayalı Travma İleri Yaşam Desteği Eğitimi’ni, Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Ahmet Ergin, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Prof. Dr. M. Ali Eryılmaz, Başkan Yardımcısı Dr. Alper Çelikdelen, 112 Komuta Kontrol Merkezi Başhekimi Dr. Erkan Âşık ile birlikte Konya Eğitim Merkezi’nde görev yapan program geliştiricisi Dr. Galip Şef ve Dr. İlker Gürcüoğlu ile birlikte eğitmenler Azime Yıldız, Derya Ekizer, Gökhan Göksu, Gonca Tüfekçi, Bilal durmuş ve Ünal Durmaz’da takip ettiler.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Haberleri