Konya misafirlerini ağırlıyor

Hazreti Mevlana'nın 748. Uluslararası Vuslat Yıldönümü Anma Etkinliklerine ev sahipliği yapan Konya, Mevlana dostlarını ağırlıyor.

Konya'da ‘Şeb-i Arus’un anlamına uygun bir hareketlilik var. O’nun düğün günü ilan ettiği ölümünün üzerinden 748 yıl geçti.

Her Aralık ayında olduğu gibi 2021 Aralık ayında da sevenleri Konya’da buluştu.

Eski şehir merkezinde her ırktan, her ülkeden insana rastlamak mümkün. Mevlana’yı anmak için şehre gelenler sayesinde otellerde doluluk oranı arttı. 17 Aralık’a doğru pek çoğunda yer bulmak bile mümkün değil.

Bir yıldan bu tarafa restorasyonda olan ‘kubbe-i hadra’(yeşil kubbe) üzerindeki örtüyü attı ve tüm ihtişamıyla misafirlerini karşılıyor. Kubbenin dış yüzeyindeki seramikler tamamen değişti. Şu günlerde kubbede son rötuşlar yapılıyor. Ustalar son dokunuşlarla birlikte birkaç gün içerisinde etrafındaki iskeleyi de sökecekler. Kubbe 17 Aralık’ta yenilenen seramikleriyle görücüye çıkacak.

Tarihi Mevlana Meydanı en yoğun günlerini yaşıyor. Meydanda kurulu çadırda düzenlenen ‘Türbe Önü Buluşmaları’na ilgi fevkalade… Çeşitli kültürel etkinliklerin düzenlendiği çadırda bazı saatlerde oturmak için yer dahi bulunamıyor. Çadırda ve çevresinde gelen misafirlere Mevlana Şekeri ikram ediliyor.

Hummalı bir çalışma da Meydan’ın batısındaki alanda devam ediyor. Yıkılan Mevlana Çarşısı ve Altın Çarşı’nın yerinde Konya şehir mimarisine uygun yeni binalar yükseliyor. Kaba inşaatı tamamlanma aşamasına gelen yeni çarşı bedesten ile tam bir uyum içerisinde inşa ediliyor. Mevlana Türbesi ile Aziziye’nin arasının açıldığı ve Aziziye Camii’nin eşi bulunmayan minarelerinin meydanda görünür hale geldiği bu yeni düzenlemenin kısa süre sonra tamamlanması bekleniyor.

Oteller ve restoranlarla birlikte halinden memnun bir başka esnaf kitlesi ise hediyelik eşya satıcıları. Mevlana Çarşısı’nın yıkılması üzerine Türbe’nin doğusunda kurulan çadırlara geçici olarak taşınan hediyelik eşyacılar hallerinden memnun. Onlarla birlikte Mevlana Caddesi üzerindeki diğer esnaf da memnuniyetini dile getiriyor.

Konya 17 Aralık yaklaşırken daha da kalabalıklaşacak. Pandeminin etkisini yitirmesi ile birlikte iki yıl aradan sonra misafirlerini ağırlayan Konya, eski alışık görüntülerine yeniden kavuştu. Bu durum Konyalıları da sevindiriyor.

Haber Dairesi

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Haberleri