Konya Ovası’nda alarm! Kış ortasında bahar, üretimi tehdit ediyor

Konya'da son dönemde yüksek seyreden hava sıcaklıkları, tarım sektöründe endişeye yol açıyor. Yüksek hava sıcaklıkları ekilen buğdayları olumsuz etkiliyor. Ziraat Yüksek Mühendisi Prof. Süleyman Soylu, çiftçileri uyarıyor.

Konya'da buğday üreticileri üzerindeki baskıyı artıran yüksek sıcaklıklar, tarım sektörünü zor durumda bırakıyor.

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Soylu, Haber Dairesi muhabirine yaptığı açıklamada; "Hava sıcaklıklarının bu derecede yüksek seyretmesi, buğday ekim alanlarında ciddi sorunlara yol açabilir. Özellikle buğdayın gelişme sürecindeki bu aşırı sıcaklık, verimliliği düşürebilir ve kaliteyi olumsuz etkileyebilir." dedi.

KONYA’DA BUĞDAY ÜRETİMİNDE SON DURUM

Bu yıl iklim olarak farklı geçtiğini belirten Soylu, “Yaşanan olumsuz hava koşullarında en çok etkilenen ürünlerin başında buğday ve arpa geliyor. Hububatın başkenti Konya’da çok geniş bir buğday ekim alanı var. Ekim ayı itibariyle baktığımız zaman çok kurak bir dönem geçirmedik fakat yağış olmasına rağmen hava sıcaklıkları yüksek seviyede kaldı. Bitkiler bu dönemde çalışmaya, fotosentez yapmaya devam etti.” dedi.

Erken ekilen ürünlerin risk altında olduğuna vurgu yapan Soylu, “Mart ayında gelebilecek şiddetli soğuklar nedeniyle bitkiler zarar görebilir ama geç ekim yapan çiftçiler bu yönden şanslı. Bitkilerin çıkışı ilkbahar aylarına kalmıştı. Kışın havaların ılıman gitmesi geç ekilen bitkilerin erken çıkmasına neden oldu.” ifadelerini kullandı.

ERKEN GÜBRELEME VE İLAÇLAMAYA DİKKAT

Çiftçilerin havaların ısınmasıyla birlikte gübrelemeye geçmek istemelerinin yanlış olduğunu vurgulayan Prof. Soylu, “Bunlar için daha çok erken. Bu dönemde yapılacak erken gübreleme bitkiyi daha da iştahlandıracak ve meydana gelecek soğuklardan daha çok zarar görecektir.” dedi.

Soylu, “Yabancı ot ilacı kullanmakta bu dönemde sakıncalıdır. Gündüz sıcak giden havaların akşamları soğuması sonucu, yapılacak ilaçlamalar bitkiler için risk oluşturur. Mart ayına kadar gübreleme ve ilaçlama konusunda çiftçilerin beklemesi gerekiyor.” diye konuştu.

“KURU TARLALAR SULANMALI”

Soylu, çiftçilere sulama konusunda da dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyarıda bulunarak, "Sulama gereksinimi artarken, su kaynaklarının doğru ve etkin kullanılması önemlidir. Aksi takdirde, kuraklık riskiyle karşı karşıya kalabiliriz. Kurak tarlaların gündüzleri sulanması gerekiyor. Strese giren bitkilerin stresten çıkması için kısmi bir sulama yapılmalı.” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Haberleri