Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, 2025-2026 pazarlama yılı şeker kotaları belirlendi. Karara göre Türkiye genelinde toplam şeker kotası 2 milyon 910 bin ton olarak açıklandı.
Şirket bazında en yüksek kotayı Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. alırken, ülkenin önde gelen özel üreticilerinden Konya Şeker Fabrikası A.Ş. de dikkat çekici bir kota aldı. Karar doğrultusunda Konya Şeker’e 457 bin 210 ton A kotası, ayrıca 24 bin 505 ton B kotası tahsis edildi.
Resmi Gazete’de yayımlanan listeye göre bazı şirketlere ayrılan A kotaları şöyle:
- Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.: 1 milyon 323 bin ton
- Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş.: 473 bin 420 ton
- Konya Şeker Fabrikası A.Ş.: 457 bin 210 ton
- Amasya Şeker Fabrikası A.Ş.: 115 bin 870 ton
- Adapazarı Şeker Fabrikası A.Ş.: 64 bin 200 ton
Şeker kotalarının belirlenmesinde Türkiye’nin üretim kapasitesi ve iç tüketim ihtiyacının dikkate alındığı, ayrıca pancar şekeri ile nişasta bazlı şeker kotalarının da ayrı ayrı açıklandığı bildirildi.