Konya Veteriner Hekimler Odası’ndan kuş gribi açıklaması

Konya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Zafer Altınsoy, şehirde görülen kuş gribi hastalığına ilişkin son bilgileri paylaştı. Altınsoy, “Veteriner hekimler olarak halkımıza sağlıklı ve güvenilir hayvansal ürün temini konusunda özveri ile çalışıyoruz” dedi.

Konya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Zafer Altınsoy, şehirde orataya çıkan kuş gribi hastalığı ve bu alanda yürütülen çalışmalara gelinen son durumu anlattı.

Kuş gribi hastalığının, özellikle göçmen kuşların göç mevsiminde ortaya çıkan bir hastalık olduğunu, 100 yıldan beri görülen bu hastalığın 1997 yılından itibaren dünyanın çeşitli ülkelerinde yaygınlaştığını belirten Altınsoy, “Ülkemiz, göçmen kuşların göç yolları üzerinde olması sebebiyle bu hastalık açısından risk altındadır. Hastalık ilk olarak Ekim 2005 tarihinde Balıkesir ili Manyas ilçesi Kızıksa beldesinde görülmüş olup, Ocak 2006 itibarıyla çeşitli illerde tespit edilmiştir. Hastalığın etkeni olan virüs, özellikle yaban ördekleri gibi göçmen kuşlar yoluyla köy tavuklarına ve açıkta beslenen kanatlı hayvanlara bulaşmaktadır. Kuş gribi riskini artıran en önemli faktör, açık alanda yapılan kanatlı yetiştiriciliğidir. Hastalığın bulaşması ve diğer kanatlı hayvanlara yayılması, hasta hayvanların ağız, burun akıntısı ve dışkı ile temas yoluyla gerçekleşmektedir. Göçmen kuşların göç zamanı olan ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde, ülkemiz de dâhil olmak üzere tüm dünya risk altındadır.” dedi.

“BİYOGÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTIRILDI”

31 Ekim 2024 tarihinde, Konya'nın Meram ilçesinde yumurtacı kanatlı ölümleri olduğuna dair bilgi alınması üzerine Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli veteriner hekimlerin ilgili işletmeden numune aldığını kaydeden Başkan Altınsoy, şunları kaydetti:

“Konya Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü uzman veteriner hekimler tarafından yapılan analizlerde, Avian Influenza H5N1 (Kuş Gribi) virüsü tespit edilmiştir. Konya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü veteriner hekimleri, hastalık tespit edilen işletmeyi merkez alarak yarıçapı 10 km olan alandaki tüm kanatlı hayvanları karantina ve gözlem altına almış, biyogüvenlik önlemlerini artırmıştır. Canlı hayvan, yumurta, viyol ve bulaşma riski taşıyan her türlü sevkiyatı durdurmuş; kanatlı hayvan, yumurta ve yemlerin imhası ile her türlü tedbiri almıştır.

“RİSK YOK”

Kuş gribi virüsünün insana bulaşması gıda kaynaklı değildir. Tavuk eti ve yumurta tüketiminde herhangi bir risk bulunmamaktadır. Tüketiciler, işletme numarası yazan, üretim ve son kullanma tarihi belli olan yumurta ve tavuk etini tercih etmelidir.”

“ÇALIŞMALARIMIZ ÖZVERİ İLE DEVAM EDİYOR”

Kurum veteriner hekimler ile serbest veteriner hekimlerimiz, hem hayvan sağlığı hem de insan sağlığı için hijyenik, sağlıklı ve güvenilir hayvansal ürün temini konusunda özveri ile çalışmaktadır. Bu vakada da görüldüğü üzere, sağlık çalışanı sayılmayan veteriner hekimler, 200'den fazla zoonoz hastalık ile mücadele etmektedir. Veteriner hekimlerin sağlık hizmetleri konusunda özlük hakları verilmelidir. Halk sağlığının teminatı veteriner hekimlerdir. Konya Veteriner Hekimler Odası olarak bir yandan halkımızın güvenilir hayvansal gıdaya ulaşması için çaba harcarken diğer yandan da üyelerimizin özlük hakları konusundaki talepleri için mücadelemizi sürdürüyoruz.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Konya'da kuş gribi paniği! Bakanlık tüm detayları açıkladı

Konya Haberleri