Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından, Konya Ovası'nda inşa edilecek sulama projesi ile 13 yerleşim yerinde 331 bin 930 dekar tarım arazisinin, modern sulama şebekesine kavuşacağı bildirildi.
DSİ'den yapılan yazılı açıklamada, inşa edilen su yapılarının ülke tarımına güç kattığı, modern sulama tesislerinin yaygınlaştırılarak, su ve enerji tasarrufu sağlandığı anımsatıldı.
Bu kapsamda, üretim maliyetleri azalarak, çiftçinin daha yüksek gelire ulaşmasının hedeflendiği aktarılan açıklamada, "DSİ Genel Müdürlüğü, 'sulamada modernizasyon' parolasıyla yatırımlarına devam etmektedir. Konya Ovası'nın bereketli topraklarını modern sulama sistemleri ile donatmak için üretilen projelerden biri de Apa-Hotamış 1,2,3 sulamaları. Proje kapsamında 740 kilometre uzunluğunda sulama hattı inşa edilecek. 13 yerleşim yerinde, 331 bin 930 dekar tarım arazisi modern sulama şebekesine kavuşacak. Projenin tamamlanan kısımları hemen hizmete alınacak." ifadelerine yer verildi.
Açıklamada, proje kapsamında, AHİ Kanalından 8 ayrı priz yapısı ile su alan Apa-Hotamış 1,2,3 sulamalarında, 2020'de "Y3" hattında çalışmaların başladığı, 10 bin 500 metre CTP boru döşendiği, 50 sanat ve filtre yapısı imalatının tamamlandığı, bu yıl içerisinde de "Y3 ve Y4" hatlarında 31 bin 648 metre CTP ile 41 bin metre PE100 borusunun döşenmesinin planlandığı vurgulandı.
Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, Türkiye'nin yarı kurak iklim bölgesinde bulunduğunu hatırlatarak şunları kaydetti:
"Suyu depolamak, içme suyu olarak insanımıza, sulama suyu olarak toprağa ulaştırmak, suyun her damlasına sahip çıkmak DSİ'nin en büyük hedefidir. Bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan'a ve 'sulamada modernizasyon' konusunda bize aynı desteği veren Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli'ye şükranlarımı sunuyor, tüm çalışma arkadaşlarıma başarılar diliyorum."
Geçen yıl Haziran ayı içerisinde ilk kepçe vurularak iş başı yapılan Apa-Hotamış 1,2,3 sulamalarının 2023 yılında tamamlanması planlanıyor.