Konya'da son günlerde deprem hareketliliği dikkat çekiyor. Kandilli Rasathanesi'nin son deprem kayıtlarına göre, Ilgın ilçesi son 24 saat içinde üç ayrı depremle sarsıldı.
SON 24 SAATTE ÜÇ KEZ SALLANDI
Kandilli Rasathanesi verilerine göre Ilgın'da sırasıyla 1.4, 2.3 ve 1.8 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Aynı zaman diliminde Selçuklu ilçesinde de 1.5 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi.
Sarsıntılar düşük büyüklükte olmasına rağmen, aynı bölgede kısa süre içinde art arda yaşanması nedeniyle vatandaşlar arasında endişeye neden oldu.
ILGIN FAY ZONU YAKINDAN İZLENİYOR
Jeoloji çalışmalarına göre Ilgın, Konya'nın aktif tektonik alanlarından biri olarak gösterilen Ilgın Fay Zonu üzerinde yer alıyor. MTA'nın 2026 yılında güncellediği Türkiye Diri Fay Haritası'nda Ilgın Fay Zonu, Akşehir Fay Zonu, Konya Fay Zonu ve Tuz Gölü Fay Zonu ile birlikte bölgenin izlenen diri fay sistemleri arasında bulunuyor.
Uzmanlar, Konya'nın Türkiye'nin en yüksek deprem riski taşıyan illerinden biri olmadığını ancak kent ve çevresindeki diri faylar nedeniyle meydana gelen küçük ve orta büyüklükteki depremlerin normal tektonik hareketlerin bir parçası olduğunu, yapı güvenliği ve deprem hazırlığının ise her zaman önemini koruduğunu vurguluyor.