Konya’da 40 derecenin altında zorlu ekmek mücadelesi

Kavurucu sıcaklar tüm Türkiye’de etkisini gösteriyor. Tarım işçileri hava sıcaklığının 40 dereceyi bulduğu Konya’da ekmek parası için alın teri döküyor. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte başlayan zorlu mesai akşam saatlerine kadar sürüyor.

Ülke genelinde kavurucu sıcaklar etkisini gösteriyor, uzmanlar aşırı sıcaklarda dışarı çıkılmaması gerektiğini söylüyor.

Ancak aşırı sıcaklıklara rağmen tarım işçileri, ekmek parası için tarlalarda gün boyu alın teri döküyor. Konya'da sıcaklığın 40 dereceyi bulduğu havuç tarlalarında işçiler, her gün sabahın ilk saatlerinde mesailerine başlıyor.

ELLE HASAT EDİLİYOR

Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovasında havuç tarlalarında da hummalı bir çalışma var. Çumra ilçesi Fethiye Mahallesinde havuç tarlarında bir yandan makine ile söküm yapılırken diğer taraftan makinenin işlem yapamadığı alanlarda tarım işçileri tarafından elle hasat yapılıyor. Özellikle havuç üretiminin yoğun olduğu bölgede, tarım işçileri sıcak havanın etkisini iyice hissettirmesine karşın havuç hasadını ara vermeden sürdürüyor. Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu işçiler, serada 40 dereceyi bulan sıcakta, sabahın erken saatlerinde başladıkları mesailerinde gün boyu toprak içerisinden havuçları tek tek çuvallara dolduruyor.

“HAVA SICAKLIĞI ŞUANDA 40 DERECE EKMEĞİMİZİN PEŞİNDEYİZ”

Havuç tarlasında çalışan Fariz Ceyhan, “Sabah mesaimiz bazen 6 buçuk ile 7'de başlıyor. Akşama kadar uğraşıyoruz burada işimizle. Hava sıcaklığı şu anda 40 derece ekmeğimizin peşindeyiz. Bazen yoruluyoruz oturuyoruz. Dinleniyoruz daha sonra tekrar işimize başlıyoruz. Tarla işi sonuçta sıcakta olur, soğukta olur. Havalar baktığımız zaman biz alıştık iyi havalar. Burada hepimiz aile olarak çalışıyoruz” dedi.

“2 TANE ÇOCUĞUM VAR ONLAR İÇİN HAYAT MÜCADELESİ VERİYORUM”

Çocukları için 40 derece hava sıcaklığına rağmen tarlada çalıştığını anlatan Emine Çalışkan, “Buraya sabah saat 7'de geldik. Ekmeğimizin derdindeyiz. Zor oluyor ama yapacak bir şey yok bugünlerimiz için Allah'a şükürler olsun. 2 tane çocuğum var onlar için hayat mücadelesi veriyorum. Akşama kadar çalıyoruz. Pancar, havuç ve marul gibi ürünlere çalışmaya gittik. Bugün havuç söküyoruz. Tarla işlerinde çalıştık çalışmaya da devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

"6'INCI AYLARDA BAŞLAYARAK 11 AY BOYUNCA HAVUÇ İŞLEMİ YAPILIYOR”

Tarladaki tarım işçilerinin usta başı Mustafa Kocabıyık, “Makinelerimizin giremediği noktalarda burada çalışan ablalarımız ve kardeşlerimizle gelip, makinelerin gireceği kadar yol açıyoruz. Girebildiği noktalarda ise makine ile birlikte gerekli minimum insan sayısı ile sökümümüzü yapıyoruz. Burada söktüğümüz havuçları fabrikada yıkayıp, paketleyip daha sonra müşterilerimize gönderiyoruz. Tabi ki tarlada çalışırken hepimiz zorlanıyoruz ama burada çalışan ablalarımız için daha bir zor. Ama herkes ekmek parası için mücadele ediyor. Bizim sektör de devamlılıkta ise 6'ıncı aylarda başlayarak 11 ay boyunca havuç işlemi yapılıyor” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Haberleri