Konya’da 6 asırdır şifa dağıtan yapı dimdik ayakta

Konya’nın il olmayı bekleyen ilçesi Ereğli’de varlığını tam 600 yıldır sürdüren tarihi Şifa hamamı, bütün ihtişamıyla ayakta duruyor.

Konya’nın Ereğli ilçesinde bulunan ve 1424 yılında Karamanoğlu İbrahim Bey zamanında yapıldığı tahmin edilen ancak yazılı kitabesi olmadığı için hakkında kesin ve net bilgi bulunmayan Ereğli Tarihi Şifa Hamamı yaklaşık 6 asırdır dimdik ayakta duruyor.

Günümüzde toprak altında kalan hamama batı yönünden on basamakla inilmekte. Soyunmalık, ılıklık ve sıcaklık bölümlerinden oluşan hamam, moloz taş ve tuğladan dikdörtgen şeklinde tasarlandı.

Camikebir Mahallesi sınırları içerisinde Ulu Cami’nin güneyinde yer alan hamam orijinal binasının büyük bir kısmı ayakta.

Bu kubbenin varlığını köşelerdeki kaide kalıntılarından anlamak mümkündür. Şadırvanı betondandır.

İçeri girildikten sonra sağdaki kapıdan sıcaklığa girilir. İki tarafta birer beşikörtüsü eyvan bulunan bu kısmın ortasındaki kubbede 11 pencere vardır. Solda usturalık ve abdesthanesi görülür. Bu kısmın tam ortasındaki kapı, hamamın yıkanma yerine açılır.

Büyük ana kubbede 3’ü büyük, 51’i küçük 54 pencere bulunur. Ortada göbek taşı vardır. Göbek taşı betonla yenilenmiştir.

Hamamda 10 kurna, 4 kapalı 6 açık halvet vardır. Hamamı irili ufaklı altı kubbe örter. Hamamın Ulu Cami’nin gelir vakıfları arasında olduğu anlaşılmaktadır.

Bu hamam dışında Ereğli’de iki hamamın daha bulunduğu; bunlardan birinin Roma dönemine ait olduğu kaynaklarda zikrolunur. Fakat ikisi de günümüze ulaşamamıştır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Haberleri