Mart ayının başından itibaren altın yeni bir rekor serisi başlattı. 15 günlük periyodda yaklaşık yüzde 10 değer kazanan altın, vatandaşların yoğun talebiyle karşılaştı. Öyle ki bu talep altının uluslararası piyasalardaki fiyatlarının da üzerine çıkarak Türkiye’de daha yüksek fiyatlara satılmasına neden olmaya başladı.
Aşırı talep yüzünden darphane iki vardiya halinde çalışmaya başladı ve artan cumhuriyet altını ve gram altın talebini karşılayabilmek için günde 800 kilogram üretim yapmaya başladı.
Bazı kuyumcular aşırı talep nedeniyle İstanbul’daki toptancıların altın vermediğini öne sürerek vatandaşa altını sınırlı vermeye başlayınca “piyasada altın sıkıntısı var” iddiaları yayıldı.
Konyalı Sarraf Mustafa Dadacı, altına aşırı talep olması nedeniyle bazı üreticilerin işçilik ücretlerini arttırma yoluna gittiğini, bunun da altının piyasa fiyatının da üzerine satılmasına neden olabildiğini söyledi.
Haber Dairesi muhabirine konuşan Dadacı, “Bazı sarraflar, toptancılar kısıtlı ürün veriyor. Müşterilerine sınırlı miktarda satış yaptığını duyduk ancak bu piyasada genel bir sıkıntı olduğu anlamına gelmiyor. Konya özelinde konuşursak şu an kesinlikle bir sorun söz konusu değil. Vatandaşımız şu an istediği kadar altın alabilir. Konya’da ne sarraflarda ne de toptancımızda altın bulunmaması söz konusu değil” şeklinde konuştu.
Mustafa Dadacı, bankalarda alış ve satış arasındaki farkın çok açık olması ve küresel gelişmeler sonrası insanların altına fiziki olarak talebinin arttığını sözlerine ekledi.