Konya’da bir göl daha can çekişiyor! Adalar karayla birleşti

Konya Ovası son yılların en ciddi kuraklık afetiyle karşı karşıya. Barajlar ve yer altı suları alarm veriyor. Ilgın ilçesindeki Çavuşçu Gölü de kuraklıktan nasibini aldı.

Türkiye’nin tahıl ambarı Konya, kuraklığın pençesinde… Son iki yıldır yeterli yağışın düşmediği ovada su krizi kapıda. İlgili kurumlar ‘Kuraklık Acil Eylem Planı’ kapsamında harekete geçse de yağış olmadan mevcut durum pek iç acıcı gözükmüyor.

KURAKLIK ÇAVUŞÇU GÖLÜ’NÜ TEHDİT EDİYOR

Şehre içme suyu sağlayan barajlar boşaldı, yer altı suları da her yıl çekiliyor. Konya’nın Ilgın ilçesinde yer alan Çavuşçu Gölü de, son yıllarda yaşanan kuraklık ve yetersiz yağışlar nedeniyle adeta can çekişiyor.

ADALAR KARAYLA BİRLEŞTİ

Göl üzerindeki iki ada, su seviyesinin ciddi oranda düşmesiyle birlikte kara ile birleşti. Özellikle sazlık ve bataklık alanların artış gösterdiği göl havzasında, koyun sürülerinin otlatılması dikkat çekiyor.

BALIKÇI TEKNELERİ GÜÇLÜKLE HAREKET EDİYOR

Öte yandan, geçimini balıkçılıkla sağlayan bölge halkı, su seviyesinin düşmesi nedeniyle ağlarını serecek uygun alan bulmakta zorlanıyor.

DOĞAL YAŞAM DA TEHDİT ALTINDA

Ekolojik açıdan kritik öneme sahip olan gölün kuruma tehlikesi, hem doğal yaşamı hem de bölgedeki biyolojik çeşitliliği tehdit ediyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Haberleri