Konya’da Geleneksel Türk El Sanatları Şöleni başladı

Kulesite’nin her yıl düzenli olarak gerçekleştirdiği ‘‘10. Dünden Bugüne Geleneksel Türk El Sanatları Şöleni” sergisi Konya halkının ziyaretine açıldı.

Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya Ticaret Odası, Konya Ticaret Borsası, Konya Sanayi Odası, Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve Kulesite Alışveriş ve Eğlence Merkezi işbirliği ile düzenlenen birbirinden değerli eser ve ustaların yer aldığı 10. Dünden Bugüne Geleneksel Türk El Sanatları Şöleni 10 Şubat 2022 Perşembe günü kültürün ve sanatın buluşma noktası Konya’da Kulesite Alışveriş ve Eğlence Merkezinde 10. Kez Konya halkıyla buluştu.

Konya’nın yaşam ve eğlence merkezi Kulesite bu yıl 10.’su düzenlenen ‘‘Dünden Bugüne Geleneksel Türk El Sanatları Şöleni’ne 20 Şubat tarihine kadar ev sahipliği yapacak. Birbirinden değerli ustaların ve unutulmaya yüz tutmuş geleneksel Türk el sanatlarının incelenebileceği sergi Konya halkının beğenisine sunuldu.

Sergi kapsamında Kündekari, Taş Baskı, İpek Dokuma, Ney yapımı, Üç Boyutlu Rolyef, Halı dokuma ve Cam Üfleme Sanatı gibi yüzyıllar boyunca babadan oğula geçen birçok değerli el sanatı ve bu sanatların çok az sayıdaki önemli ustaları Kulesite’ de Konyalılarla buluştu.

Limon Ağacı firmasının sahibi, Ehl-i Hüner oluşumunun Koordinatörü Serpil Polat, 10. Kez Geleneksel Türk El Sanatları ve zanaatkârlarını Konya'da buluşturmaktan dolayı mutlu olduklarını ifade ederek, "Geçmişini bilmeyen, geleceğine ışık tutamaz. Ehl-i Hüner grubu olarak en önemli hedefimiz geçmişten getirdiğimiz bu değerleri, gelecek nesle aktarabilmek. Bizler birer kültür elçisiyiz. Anadolu'nun binlerce yıllık kültür mirası arasında yer alan el sanatları ve son temsilcileri, 10- 20 Şubat tarihleri arasında düzenleyeceğimiz Dünden Bugüne Geleneksel Türk El Sanatları Şölenimiz ile gelecek nesillerimizle birlikte tüm vatandaşlarımıza tanıtmanın heyecanı içerisindeyiz. İnşallah etkinliğimiz geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da zanaatkârlarımızın katılımı ve Konyalıların ziyareti ile yine unutulmaz olacak. Konya'da gerçekleştirdiğimiz bu etkinliğimiz Türkiye genelinde de marka oldu. Türkiye'nin değişik illerinde yaşayan sanatçılarımız bu organizasyonlarımızı iple çekiyor. Etkinliğinizin Konya'da geleneksel halde devam edebilmesinde Konya Protokolünün, Belediye Başkanlarının, Odalarımızın destekleri oldukça yüksek. Bu etkinliğimizi sürdürülmesinde katkı sağlayan ve emek veren protokol üyelerine ve katılımları ile bizleri onurlandıran zanaatkârlarımıza ve Konyalılara teşekkür ederim. Geleneksel Türk El Sanatları Şölenimizde ustalarımız geleneksel kıyafetleri ile misafirlerimizi karşılayacak. Yaşayan İnsan Hazineleri Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcileri Ödül Töreninde ödül alan zanaatkârlarımız Tahta Kaşık Yapım Ustası Mustafa Sami Onay, Kazaziye Ustası Hasan Tabakoğlu, Yorgan Yapım Ustası Nahya Güzelyurt olmak üzere toplamda 50 sanat ve zanaatkâr Konyalılar ile buluşacak. Tüm Konyalıları 10- 20 Şubat tarihleri arasında Kulesite Alışveriş ve Eğlence Merkezi'ne davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Kulesite’de ziyaret edilebilecek geleneksel sanatlar ve ustalar ise şöyle;

Geleneksel Türk El Sanatları Şöleni

1- Kutnu Dokuma Sanatı

2- Sedef Kakma Sanatı

3- Yemeni Yapımı

4- Tesbih Yapımı

5- Topaç Yapımı

6- Deri Üzeri Ebru

7- Deri İşleme ve Kostüm Yapımı

8- Geleneksel Türk Okçuluğu

9- Taş Baskı

10- Cam Üfleme Sanatı

11- Hakkaklık ( Metal Hat Oyma)

12- Hattatlık

13- Kat-ı Sanatı (Deri kesme ve Oyma)

14- Ahşap Yakma

15- Siirt Battaniye Dokuma

16- Bez Bebek Yapımı

17- İpek Dokuma

18- Müzik Aletleri Yapımı

19- Lüle Taşı İşleme

20- Saray Sabunları Yapımı

21- Kazaziye

22- Tahta Kaşık Yapımı ve Süsleme Sanatı

23- Fanila Dokuma

24- Kağıttan Mücevher Sanatı

25- Yorgancılık

26- Sepet Örücülüğü

27- Semercilik

28- Telkari İşleme

29- Mozaik Yapımı

30- Kündekari

31- Testi Yapımı

32- Keçe Yapımı

33- Keşan Dokuma

34- Ahşap Oyuncak Yapımı

35- Bakır İşleme

36- Üç Boyutlu Rölyef

37- Camaltı Sanatı

38- Mum Yapımı

39- Çini-Seramik Takı Dizaynı

40- Kimya Hatun Kooperatifi

41- Gelenekli Türk Kokuları

42- Ney Yapımı

43- Kavukluk

44- Bıçak- Kılıç- Boynuz Tarak Yapımı

45- Kukla Yapımı

46- Halı Dokuma

47- Urgancılık

48- Çini- Seramik Yapımı

49- Filografi

50- Geleneksel Türk Okçuluğu

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Haberleri