Konya’da gölde mahsur kalan arkadaşlar suda da gidebilen araç yaptı
Konya'da bir tamirci ustası, tamamen kendi el emeğiyle 7 kişilik paletli araç yaptı. Muadilleri 70 bin dolara ithal edilen araç, yerli ve milli imkânlarla 70 bin liraya mal edildi. Araç, hem çamurda hem de suda gidebiliyor.
111
Konya Eski Sanayide 1997 yılından beri baba mesleği olan tamircilik mesleğini sürdüren İsa Mermer’in, arkadaşları ile beraber yaptığı paletli araçla ilgi görüyor.
211
Doğaya ve av sporuna meraklı olduklarını belirten Mermer, yaptıkları aracın bataklık, çamur, su ve karlı zeminlerde kullanıldığını ve tamamen el emeği, göz nuru ile üretildiğini söyledi.
311
“GÖLDE MAHSUR KALDIK, BİZE İLHAM OLDU”
Bu aracı ticari ve maddi bir menfaat gözetmeden 9 ayda yaptıklarını vurgulayan Mermer, Haber Dairesi muhabirine aracın yapılış hikâyesini şu şekilde anlattı:
“Bizim doğa ve av merakımız var. Arkadaşlarımızla birlikte 2016 yılında Akşehir Gölü’ne ATV ile geziye gittik. Gölün ortasında mahsur kaldık. 112’yi aradık, AFAD ekipleri bize ulaştı. Oraya anfibik özel bir araçla geldiler. Araç göle batmadı. O aracı görünce böyle bir araç yapalım, bu tür yerlere bu araçla gelelim diye düşündük.
411
Arkadaşlarla yapabilir miyiz diye konuştuk. Sonrasında doğaçlama olarak, hiçbir profesyonel yardım almadan kendi imkânlarımızla bu aracı yaptık. Eski sanayimizin üretimi. Sanayimizdeki ustalar maddi ve manevi olarak yanımızda durdu, destek oldular. Özellikle kaportaların yapımı aşamasında Mustafa Bakırhan ustamın çok emeği var ona çok teşekkür ederim. Bu aracın yapımında her gün gece yarılarına kadar çalıştık ve bir çocuğun doğumu gibi yaklaşık 9 ay sürdü. İki yıldır bu aracı Akşehir Gölü’nde kullanıyoruz.”
511
ARACIN ÖZELLİKLERİ
Yaptıkları araca “Afşin” adını verdiklerini söyleyen Mermer, “Bu araç paletli bir araç. Bataklık, çamur ve karlı zeminlerde kalmayacak şekilde kullanılıyor. Hiçbir yerde batmıyor, hiçbir yerde kalmıyor. Üzerinde kullandığımız motor, diferansiyel ve diğer malzemeler en üst seviyede yapmaya çalıştık. 6-7 kişilik bir araç. Üzerinde hem LPG hem de benzinle çalışan bir sistem var. Arazi şanzımanımız var. Ön tarafta iki tane levye kolumuz var. Bunlarla aracın direksiyon hâkimiyetini sağlıyoruz. Hararet saatimiz, çakmaklık, USB çıkışımız var.” dedi.
611
Aracın yapım aşamasında benzer araçları araştırdıklarını ve incelediklerini söyleyen tamirci ustası İsa Mermer, bu tür araçların Türkiye’de üretilmediğini ve ithal edildiğini gördüklerini söyledi.
711
İthal edilen bu araçların 27 bin dolardan başladığını anlatan Mermer, ürettikleri aracın muadilinin yaklaşık 70 bin dolara satıldığını belirterek şunları söyledi...
811
“70 BİN DOLARLIK ARACI 70 BİN LİRAYA MAL ETTİK”
“Buna benzer araçları inceledik. Genellikle yabancı menşeili araçlar var. Bu araçlar 27 bin dolardan 70 bin dolara kadar fiyatları var. Hemen hemen bizim araçla aynı. 70 bin dolarlık aracı biz 60 bin liraya mal ettik. Üzerine aksesuarlar gelince 70 bin dolar istenen aracı biz 70 bin liraya ürettik.”
911
“AFETLERDE, ARAMA KURTARMADA KULLANABİLİR”
Ürettikleri aracı AFAD’ın kullandığı araçlardan esinlenerek yaptıklarını vurgulayan İsa Mermer, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bu araçlardan AFAD ekiplerinde de var. Genellikle ulaşımı zor, kar yağışı çok olan bölgelerde kullanılmış. Bizim gibi mahsur kalan göl, bataklık gibi yerlerde kullanılıyor. Girilmeyecek yerlere bu araçla girmeye çalışılıyor.
1011
“İMKÂN VERİLİRSE DAHA İYİSİNİ YAPARIZ”
Destek ve imkân verilirse ithal edilen araçlardan en mükemmelini yapacaklarını belirten Mermer, “Bu imkan ve zaman meselesi. ARGE çalışması yapılır, üzerinde durulursa en iyisi yapılır. Devletimizi şimdilerde sanayicilerimize imkan sağlıyor, destekliyor. İmkan verilirse her türlü işi yaparız.
1111
Konya sanayisinin yapamayacağı bir şey yok, her şeyi üretir, her şeyi yapar.”