Konya’da küçükbaş hayvancılığın yoğun olduğu bölgelerde yaşanan içme suyu problemine modern tesislerle çözüm bulunuyor.
“KOP ile Gölgelik ve Sıvat Yapımı” projesi kapsamında Ereğli ilçesine bağlı Yellice Mahallesinde gölgelik, güneş enerji sistemli dalgıç pompa sistemleri, suluk ve su depolarını içeren tesisin açılışı düzenlenen tören ile yapıldı.
KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca desteklenen proje ile küçükbaş hayvancılığın yoğun olduğu bölgelerde hayvanların içme suyu temininde yaşanan zorlukların giderilmesi amaçlanıyor.
“MÜKEMMEL VE YERİNDE BİR PROJE”
Törende konuşan Ereğli Kaymakamı Oğuz Cem Murat, Konya’nın Van’dan sonra Türkiye’nin en büyük ikinci küçükbaş hayvan üreticisi konumunda olduğuna işaret ederek, “KOP İdaresi Başkanlığımız hakikaten mükemmel bir proje icra etmiş. Çobanlarımızla sohbet ettiğimizde onlarla konuştuğumuzda bu projenin ne kadar yerinde olduğunu bize kendileri ifade ediyorlar. Emeği geçen başta KOP İdaresi Başkanımıza ve kıymetli KOP personeline şükranlarımı sunuyorum” dedi.
“HER ALANDA HİZMET VERMEYE ÇALIŞIYORUZ”
KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Murat Karakoyunlu’da devletin şehir merkezindeki bir muhtarın sorununu çözdüğü gibi dağın başında üretim yapan faaliyet gösteren çaba harcayan, ülkesine bölgesine katma değer üretmeye çalışan çobanları da düşündüğünü belirterek; “Aslında 7’den 70’e her noktada, her alanda hizmet vermeye çalışıyoruz.
Bunun en güzel örneklerinden birisi de bugün açılışını yaptığımız projemiz. Şu anda el yordamıyla kas gücüyle kuyudan çekilen suyun hayvanlarla buluşturulmasını sağlayan yöntemi biz tam modernize etmiş olduk.
Güneş panelleriyle enerji elde ediyoruz ve bu enerji ile kuyudan dalgıç pompalar vasıtasıyla suyun çekilmesini sağlıyor ve bir yerde depoluyoruz. İhtiyaç halinde yaklaşık 3 köyümüzün 60 bin adet civarındaki küçükbaş hayvanlarına hizmet edebilir hale getiriyoruz. Bu bizim için belki küçük bir hizmet ama çiftçilerimiz, üreticilerimiz için çok kıymetli bir hizmettir” diye konuştu.
"DUA ETTİM"
Açılış töreni sonrasında konuşan bir çiftçi ise duygularını; “Ben hem çobanım, hem üreticiyim. Geçen geldim bizzat burada koyun suladım gerçekten dua ettim, çok ta memnun kaldım. Hayvanın başında musluğu açtım koyunu suladım gittim.
Daha önce bir çoban kova ile 600-700 koyunu için en az 1,5 ton su çekmesi lazımdı eliyle. Her bir kovanın 15-20 kilo olduğunu düşünürsek en az 100 kova su çekmesi lazım. Onun için çok iyi bir hizmet” şeklinde ifade etti.