Konya’da ilk kez ekilen kenevir nasıl değerlendiriliyor?

Konya, Türkiye’de kenevir ekimi yapılan 20’nci il olmuştu. Çumra’da deneme ekimi yapılan arazide hasat başladı. Elde edilen tohum çiftçilere ekim için dağıtılacak. Kenevir lifleri ise işlenmek üzere Samsun’a gönderilecek.

Konya’nın Çumra ilçesinde bu yıl ilk kez yetiştirilen endüstriyel amaçlı kenevir bitkisinin hasadı başladı.

İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen de İçeri Çumra Mahallesinde deneme ekimi yapılan arazide üreticilerle bir araya geldi.

HASAT 1 HAFTA SÜRECEK

Haber Dairesi muhabirine konuşan Sınırlı Sorumlu Çumra Anadolu Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Mahmut Şenyüz, ilk kez ekimi yapılan kenevir bitkisinin bölgenin coğrafi şartlarını sevdiğini ve beklentilerinin üzerinde bir verim aldıklarını söyledi.

TOHUMLAR ÜRETİCİLERE DAĞITILACAK

1 hafta sürecek hasattan elde edilecek tohumlar gelecek sezon ekim yapmak için üreticilere dağılacak. Kenevir bitkisinin sap kısmı ise Samsun’daki fabrikaya gönderilerek tekstil ve kağıt sektöründe kullanılmak üzere işlenecek.

YATIRIM İÇİN GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Tohum temin edilmesi halinde gelecek yıl 25-30 bin dekar arazide endüstriyel kenevir yetiştiriciliği yapmayı planladıklarını söyleyen Mahmut Şenyüz, “Bitkinin işlenmesi için özel sektörle yatırım görüşmelerimiz sürüyor. Çumra’ya kompozit fabrikası kazandırmayı hedefliyoruz ancak somut bir gelişme yok” dedi.

KENEVİR EKİMİ İÇİN ÖZEL İZİN GEREKİYOR

Peki isteyen her üretici kenevir ekimi yapabilecek mi? Türkiye’de endüstriyel amaçlı kenevir yetiştiriciliği özel izne bağlı. Üreticilerin öncelikle 1 Ocak – 1 Nisan tarihlerinde bağlı bulundukları ilgili mülki idare amirliğine başvuru yapması gerekiyor. İlgili kurumlardan alınan onayın ardından üreticiler yine kendi imkanlarıyla kenevir tohumu satın alarak ekim yapabiliyor.

SATIŞ YAPILAMAYAN ÜRÜN İMHA EDİLİYOR

Kenevir ekiminde Konyalı üreticiler için en büyük sorun tohum temini ve hasat sonrası ürünün pazarlanması. Hasat sonrası elde edilen ürünün satışı yapılamazsa ya da tarlada kalan kök ve yaprak gibi arta kalan kısımların imhasında da yetiştiricilerin sorumluğu bulunuyor. Kenevir ekimi yapacak üreticilerin mağduriyet yaşamaması için bu hususları da göz önünde bulundurması ilgililer tarafından tavsiye ediliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Haberleri