Normalleşme döneminde hastanelerin rahat çalışabilmesi adına Konya’da bir hastanenin ‘Pandemi Hastanesi’ olarak belirlendiğini belirten Prof. Dr. Koç, “Salgının ilk çıktığı dönemde olduğu gibi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Yazır yerleşkesinde yer alan ek binasını bu dönem içinde ‘Pandemi Hastanesi’ olarak belirledik. Kamu, üniversite ve özel hastanelerimizde testleri pozitif çıkan ve Kovid tanısı konulan hastalar uygun şartlar sağlanarak 112 ambulanslarımız ile pandemi hastanemize nakledilecekler” dedi.
Bu uygulama ile pozitif vakaların artık tek bir hastanede toplanacağını söyleyen Prof. Dr. Koç “Muayene olmak için diğer hastanelerimize başvuran hastalarımız kurallara uyarak gönül rahatlığı ile muayenelerini olabilirler” dedi. Prof. Dr. Koç, pandemi hastanesi olarak belirlenen hastanede yoğun bakım hizmetlerinden izole ve negatif basınçlı odalarına kadar en üst düzeyde tedavi imkânları ile Kovid-19 tanısı konan hastalara sağlık hizmeti sunduğunu belirtti.
Acil servis dışında randevulu muayene
Acil durumlar hariç polikliniklerde bu dönem boyunca randevusuz hasta kabulü yapılmayacağının özellikle altını çizen Prof. Dr. Koç, “Polikliniklerimizde randevusuz hastalar muayene edilemeyeceği için vatandaşlarımızın MHRS üzerinden randevularını oluşturarak hastanelerimize gelmeleri gerekmektedir. Randevu alan hastalarımızın saatlerine uygun bir şekilde sağlık tesislerimize gelmeleri sosyal mesafe açısından son derece önemlidir” dedi.
Prof. Dr. Koç, “Covid-19 salgını nedeni ile pek çok vatandaşımızın çoğu derdini ertelediğinin farkındayız, bu ertelenen sıkıntıların Allah korusun tedavi edilemez aşamalara gelmemesini arzu ediyoruz. Bu nedenle gerçekten muayeneye ihtiyacı olan hastalarımızın MHRS’den randevu alarak hastanelerimize gelmeleri ve gereksiz MHRS randevularının alınmaması konusunda hassasiyet gösterilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.
Her hastaya Kovid-19 sorgusu
MHRS üzerinden randevu alarak sağlık tesisine gelen tüm hastaların, hastane girişinde Kovid-19 yönünden taranacağını ifade eden Prof. Dr. Koç, “Ateşleri ölçülerek oluşturulan triaj alanında Kovid-19 belirtileri yönünden muayene sorguları gerçekleştirilen hastalarımızdan Kovid-19 hastalığına işaret eden bulguları olanlar Kovid-19 polikliniğimize yönlendirilecek ve ilk muayeneleri bu polikliniğimizde yapılacaktır” dedi.
Sadece zorunlu hallerde refakatçi
Hastanelerde bu dönemde mümkünse refakatçi kabul edilmeyeceğinin de bilgisini veren Prof. Dr. Koç, “Zorunlu haller dışında hasta refakati konusunda vatandaşlarımızın ısrarcı olmamalarını istiyoruz. Zaten zorunlu ihtiyacı olan hastalarımıza refakatçiyi bizler talep ediyoruz. Hasta ve refakatçilerimizin hasta odalarından zaruret olmadığı müddetçe çıkmalarını da istemiyoruz. Aynı zamanda hastane dışından yiyecek ve içecek getirilmesinin de kesinlikle yasak olduğunu hasta ve yakınlarımızın bilmesini istiyoruz” diyerek bu konularda hassasiyet beklediklerini söyledi.
Maske, sosyal mesafe ve hijyen
Risk değerlendirmesinin ve acil durum planlarının salgının güncel durumu dikkate alınarak yeniden düzenleneceğini de sözlerine ekleyen Prof. Dr. Koç, “Konya olarak pandemi sürecini kamu, üniversite ve özel hastanelerin yöneticileri, öğretim üyeleri ve ilgili branştaki uzman hekimlerimizle birlikte çok koordineli ve başarılı bir şekilde yürüttük. Şu anda bu salgın kontrol altına alınmış durumda ama henüz bitmiş değil. Yeni dönemde de vatandaşlarımızın sorumluluklarını bilerek maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına dikkat etmeleri gerekiyor. Salgından tamamen kurtulabilmenin anahtarı sosyal alanlarda göstereceğimiz dikkat ve hassasiyettir. Bu sürecin üstesinden ancak birlik ve beraberliğimizi koruyarak ve kurallara uyarak gelebiliriz” diyerek sözlerini tamamladı.