Konya’da LGS heyecanı! Sınav öncesi son uyarılar yapıldı

Liselere Geçiş Sistemi (LGS 2024) sınavı, yarın yapılacak, bu yıl 1 milyon 38 bin 192 öğrenci ter dökecek. Tüm hazırlıklar tamamlandı, öğrencilere uzmanlardan son uyarılar geldi. Konya’da öğrenciler, refakatçiler ve görevlilere toplu ulaşım ücretsiz.

1 milyondan fazla öğrencinin ve ailelerinin LGS heyecanı yarın sona erecek. Liselere Geçiş Sistemi (LGS 2024) sınavı 973 yurt içi sınav merkezinde yapılacak. Tüm hazırlıklarını tamamlayan öğrenciler dört gözle sınav saatini bekliyor.

İSTEĞE BAĞLI BAŞVURU YAPILDI

2 Haziran'daki LGS kapsamındaki merkezî sınava, sınava girmek isteyen 8. sınıf öğrencileri, 18 Mart-2 Nisan'da isteğe bağlı olarak elektronik ortamda başvurularını yapmıştı. Öğrenciler COVID-19 salgını öncesinde olduğu gibi yine il ve ilçelerde belirlenen okullarda sınava girecekler.

Liselere geçişte okulların yaklaşık yüzde 85'i adrese dayalı yerel yerleştirmeyle öğrenci aldı. Bu kapsamda, öğrencilerin merkezî sınava girme zorunluluğu bulunmuyor.

LGS merkezî sınavına bu yıl 1 milyon 38 bin 192 öğrenci başvuruda bulundu. Sınav, 973 yurt içi sınav merkezinde, 3 bin 891 okuldaki 62 bin 663 salonda, yurt dışında ise 11 sınav merkezinde 11 okuldaki 35 salonda yapılacak.

Ayrıca özel durumları dolayısıyla 187 öğrenci evde veya hastanede sınava alınacak. Görme engelli 82, az gören 292 öğrenciye yönelik de gerekli tedbirler alındı.

SINAVIN KAPSAMINDA DEĞİŞİKLİK YOK

Sınavda içerik, sınav süreleri ve soruların dağılımında değişiklik olmayacak, aynı içerikle sınav yapılacak. Geçen yıl deprem nedeniyle sadece birinci dönem konularından soru sorulmuştu.

Bu yıl 8. sınıf sınav tarihine göre işlenen tüm konular sınav kapsamında olacak. Merkezî sınavın birinci oturumu 09.30 ve ikinci oturum 11.30'da başlayacak. İki oturum hâlinde uygulanacak sınavda çoktan seçmeli 90 soru sorulacak ve oturumlar aynı gün tamamlanacak.

Sınavın birinci oturumu, 50 soruluk sözel alandan oluşup süresi 75 dakika olacak. 40 soruluk sayısal alandan oluşan ikinci oturum ise 80 dakika sürecek. Birinci oturumda, 8'inci sınıf Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil; ikinci oturumda ise matematik ve fen bilimleri derslerinden sorular sorulacak.

SORULARI GÖREN HERKES, SINAV SONUNA KADAR KAPALI MATBAADA KALACAK

Soru hazırlama çalışmaları ISO 27001 Bilgi Güvenliği Politikaları kapsamında oluşturulan "güvenlikli alan"da yapıldı.

Hazırlanan sorular alan, ölçme değerlendirme kriterleri ile dil ve anlatım açısından denetime tabi tutularak soru havuzunda bir araya getirildi.

Sınavlarda kullanılacak soruların seçimleri 7/24 kapalı alan olan matbaada alan uzmanlarınca yapıldı. Sınav görevlileri, yer alacak soruları gören herkes, sınav bitene kadar matbaada kapalı sistemde kalacak.

SINAVDA, 8. SINIF ÖĞRETİM PROGRAMLARI ESAS ALINDI

Sınavda, 8. sınıf öğretim programları esas alınırken sınav soruları, ilgili dersin öğretim programları doğrultusunda hazırlanan ders kitaplarında yer alan konu, kazanım, etkinlik ve sorular doğrultusunda hazırlandı. Öğrencinin okula devamı, derse aktif katılımı ve ders kitaplarında yer alan soru ve etkinlikleri anlayarak yapmış olmaları, sınavda istedikleri sonucu almalarını kolaylaştıracak.

Geçen senelerde olduğu gibi bu sene de sınava hazırlık yapan öğrencilerin sınava daha iyi hazırlanmalarını desteklemek için örnek sorular yayımlandı. Hazırlanan örnek soru paketlerinde her dersten sorular ve bu soruların örnek çözüm videoları yer aldı. Örnek sorulara Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünün internet sayfası "odsgm.meb.gov.tr" üzerinden ulaşılabiliyor.

ÖĞRENCİLER, FOTOĞRAFLI GİRİŞ BELGELERİ VE GEÇERLİ KİMLİK BELGELERİ İLE ALINACAK

LGS merkezî sınavına katılacak öğrencilerin fotoğraflı sınav giriş belgeleri, 24 Mayıs'tan itibaren elektronik ortamda okul müdürlüklerince onaylanarak öğrencilere teslim edilmeye başlandı.

Sınav giriş belgesinde öğrencinin kimlik bilgileri ile sınava gireceği sınav merkezi, bina, salon ve sıra bilgileri yer alırken öğrenciler sınava fotoğraflı giriş belgeleri ve geçerli kimlik belgeleri ile kabul edilecek.

ADAYLARA VE AİLELERİNE SON UYARILAR

Konya Anıt Özel Öğretim Kursu Rehberlik Uzmanı Özcan Aladağ, sınav öncesi hem adaylara hem de ailelerine son uyarıları yaptı. Sınav merkezlerinde birinci oturumun saat 09.30’da, ikinci oturum ise 11.30’da başlayacağını belirten Aladağ, birinci oturumun 50 soruluk sözel alandan oluşacağını ve süresinin 75 dakika olacağını, ikinci oturum ise 40 soruluk sayısal alandan oluşacağını ve süresinin 80 dakika olacağını söyledi.

“DİJİTAL DÜNYADAN UZAK DURUN”

Adaylara sınava girerken yanlarında; sınav giriş belgesi, T.C. Kimlik Numaralı nüfus cüzdanı, kurşun kalem, silgi ve su bulundurabilecekleri uyarısında bulunan Aladağ, “Sınav başladıktan sonra öğrenciler ilk 15 dakika ve son 30 dakika sınav salonlarından dışarı çıkamayacaklar. Milli Eğitim Bakanlığının sınav ile ilgili dokümanlarına göz atmak oldukça önemlidir. Öğrencilerin dijital dünyadan uzak durmaları ve sınav ile ilgili olumsuz senaryolar izlememeleri sınav öncesi oldukça önemli. Uyku ve beslenme düzeni düzenlenmeli ve sakinleştirici-uyarıcı gibi ilaçlardan uzak durulmalıdır. Sınav öncesi sınav yerlerinin görülmesi sınav sabahı trafik gibi sorunların önüne geçecektir. Sınav sabahı, her zaman olduğu gibi alışılmış bir kahvaltı yapılmalıdır ve rahat kıyafetler tercih edilmelidir. Sınav günü öğrenciyi ve sınıftaki diğer öğrencileri rahatsız edecek parfüm gibi uyarıcılardan uzak durulmalıdır. Sınav anında soru çözümlerinin kalem kullanarak yapılması önemlidir, zihinden işlem yapmak öğrenciyi yanıltacaktır.”

“SORULARLA İNATLAŞMAYIN”

Özcan Aladağ açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Yeni nesil soru tarzları görsel ağırlıklı ve uzun olmaktadır, soruların uzun olması öğrencilerin gözünü korkutmamalıdır, çünkü; uzun sorular daha çok bilgi sunacaktır, verilen tüm bilgiler kullanıldığında öğrencilerin işi daha da kolaylaşacaktır. Soru köklerine ve altı çizili kelimelere dikkat edilmelidir, olumsuzluk bildiren kelimeler sınav heyecanı ile gözden kaçırılmamalıdır. Sınav kitapçıkları farklı olacağından soruların dağılımı da farklı olacaktır. Öğrenciler kolay sorular göreceği gibi zor sorular da görecektir, bu yüzden zor sorular ile inatlaşmamalıdır. Bir testin içindeki tüm sorular aynı puan değerinde olacaktır.

Adayların iki şık arasında kaldığı sorularda kendisine doğru gelen şıkkı işaretlemekten korkmamaları ve emin olarak çözülen soruların şıklarını değiştirmemeleri önerilir. Anne ve babalar sınava girecek çocuklarını çok iyi tanıyorlar ve potansiyellerini biliyorlar. Onlardan yüksek başarı beklentisine girmek hayal kırıklığı yaratacaktır. Onlara güvendiğimizi hissettirmek ve sınav sonucunun onlara olan sevgiyi değiştirmeyeceğini belli etmek önemlidir.”

KONYA’DA TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ

Pazar günü gerçekleşecek LGS kapsamında Konya Büyükşehir Belediyesi’ne ait toplu ulaşım araçları; sınava girecek öğrenciler, refakatçiler ve sınavda görev alacaklar için ücretsiz ulaşım sağlayacak. Ayrıca sınav nedeniyle sefer saatleri de artırıldı.

NÜFUS MÜDÜRLÜKLERİ AÇIK OLACAK

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, LGS dolayısıyla sınav merkezi olan il ve ilçelerde nüfus müdürlüklerinin 2 Haziran Pazar günü 07.00-10.00 saatlerinde açık tutulacağını açıkladı.

Öğrencilerin vakit kaybı yaşamamaları için başvurudan önce sınava giriş belgesini ibraz ederek ebeveyni ile müracaat etmesi gerekiyor.

LGS 2024 SONUÇLARI 28 HAZİRAN'DA AÇIKLANACAK

Sınav sonuçları 28 Haziran'da açıklanacak ve aynı gün Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu yayımlanacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Konya’da yarın tüm alt ve üst yapı çalışmaları duracak
Konya polisinden LGS öncesi öğrencilere ve vatandaşlara uyarı
Başkan Altay’dan Konya’da sürücülere önemli uyarı

Konya Haberleri