Karatay Özel Eğitim Meslek Okulu’nda eğitim gören hafif düzey zihinsel engelli, otizmli ve down sendromlu öğrenciler, matbaacılık ve ciltleme alanında verilen uygulamalı eğitimlerle iş hayatına kazandırıldı.
Öğrencilerin özellikle Kur'an-ı Kerim cilt tamiri ve dijital baskı alanlarında mesleki beceri kazandığı belirtildi.
ÖZEL EĞİTİMDEN İŞ DÜNYASINA GEÇİŞ
Okul Müdürü Soner Selçuk Tekeli, okulda yaklaşık 100 öğrencinin eğitim gördüğünü söyledi.
Matbaa atölyesinde daha çok geleneksel cilt tamiri çalışmaları yaptıklarını belirten Tekeli, son dönemde öğrencileriyle Kur'an-ı Kerim ciltleme çalışmalarına ağırlık verdiklerini ifade etti.
Tekeli, atölyede eğitim gören öğrencilerden down sendromlu Harun Efe Türk’ün kısa sürede cilt tamirini öğrendiğini ve mezuniyetinin ardından istihdamı için gerekli çalışmaların yapılacağını ifade etti.
Öğrencilerin 11 ve 12'nci sınıfta staj programına alındığını aktaran Tekeli, "Mezuniyet sonrası da iş birliği yapılan matbaalarda istihdam ediliyor. Bugüne kadar 7 öğrenci sigortalı olarak iş hayatına kazandırıldı. İşverenlerden çok olumlu geri dönüşler alıyoruz. Hatta yeni öğrenci talepleri geliyor. Yapabilecekleri işe göre yönlendiriyoruz. Aileler de büyük mutluluk duyuyor. Bu çocuklar çoğu zaman evde kalıyor. İş hayatıyla hem ekonomik katkı sağlıyorlar hem de sosyal ve kişisel gelişimleri güçleniyor." İfadelerini kullandı.
Okulun matbaa teknolojisi alan şefi Mustafa Perçin, özel gereksinimli bireylerin istihdamda aktif rol üstlenmelerini toplumsal zenginleşmenin temel unsuru olarak gördüklerini vurguladı.
Gerçekleştirdikleri tüm proje ve çalışmaların öğrencilerin potansiyellerini üretime dönüştürme amacına hizmet ettiğini anlatan Perçin, "Son iki yılda bu vizyonu güçlendirmek adına aileler, işletmeler, sivil toplum kuruluşları ve eğitim kurumlarıyla kapsamlı iş birlikleri hayata geçirdik. Okulumuz atölyelerinde yürütülen mesleki hazırlık çalışmalarını staj programlarıyla gerçek iş dünyasına entegre ediyoruz. Mezunlarımızın çalışma hayatını da titizlikle takip ediyoruz." şeklinde konuştu.
HEM USTALARIN HEM DE AİLELERİN YÜZÜ GÜLÜYOR
Dezavantajlı öğrencilerin istihdam edildiği Karatay ilçesindeki bir matbaa şirketinde baş usta olarak çalışan Harun Çelik ise bugüne kadar 5 engelli bireyle çalıştıklarını belirterek, "Kendilerinden çok memnunuz. Burada arkadaş ortam var. Onları topluma kazandırmak zorundayız. İş hayatına adapte oluyorlar. Burada aile ortamı sağlıyoruz. Aileleri de çocuklarını görmeye geliyor. Onlar da memnun." dedi.