Konya'da, üç ayların başlangıcı dolayısıyla "Şivlilik Günü" coşkusu yaşandı.
Çocuklar sabah saatlerinde "Şivlilik" diye bağırarak ev ev dolaşıp çikolata, şeker ve bisküvi topladı. Kimi arkadaşlarıyla, kimi ise annesi ile dolaştı. Mahalle mahalle, sokak sokak dolaşan çocuklar çaldıkları kapılardan şivlilik almanın mutluluğunu yaşadı.
Aileler ve esnaf da şeker, gofret, çikolata ve kuru yemişleri, kapılarına gelen çocuklara dağıttı.
Ellerindeki poşetleri çikolata ve şekerle doldurmanın mutluluğunu yaşayan çocuklar, topladıkları şivlilikleri hep birlikte keyifle yedi.
Şivlilik toplayan 12 yaşındaki Atıf Aslıvar, bu geleneğin bir çocuk bayramı olduğunu söyledi.
Uyanıp arkadaşlarıyla bir araya geldiğini anlatan Aslıvar, "Mahallemizi gezdik, komşuların kapısını çaldık, esnafa uğradık. Bu geleneği çok seviyorum." dedi.
Mahalle bakkalı Kenzi Turan, 21 yıldır esnaf olduğunu belirterek, "60 yaşındayım. Şivlilik sadece Konya'ya has bir gelenektir. Kandilin başlangıcı olan bir günde çocuklarımızı sevindirmek, onları mutlu etmek çok güzel. Onların mutluluğu bizlere de yansıyor. Biz de çocukluğumuzda topladık, kapı kapı dolaştık. İnşallah bu gelenek devam eder." ifadesini kullandı.
Çocuklara apartman önünde şivlilik dağıtan ve bu gelenekle eski günleri hatırladıklarını dile getiren Halil Gönen, "Geleneği sürdürmeye çalışıyoruz. 16 yıldır apartman görevlisiyim. Binada oturan tüm vatandaşlarımız alıyor ve gelen çocuklara şivlilik hediyesi olarak veriyoruz. Çocuklara bayram havasında bir gün yaşatmaya çalışıyoruz" dedi.
"BU GELENEKLERİMİZ ÇOCUKLARIMIZA ÖRNEK OLSUN"
Bu geleneği çocuklara öğretmeye çalıştığını anlatan Hasan Eken Tok, "Çok mübarek bir gün, Allah'ım herkese nasip etsin. Bizim çocukluk dönemlerimizde de vardı ama tabii o günler daha değişik ve güzeldi. O günleri arıyoruz. Çocukların şimdi bu şekilde geleneksel günleri öğrenmesi de tabii çok güzel" ifadelerini kullandı.
Şivlilik toplayan çocuklar ise erken saatlerde hazırlanarak dışarıya çıktıklarını, şivlilik topladıklarını ve çok mutlu olduklarını dile getirdi.
ŞİVLİLİK'TE ÇOCUKLAR SEVİNDİRİLİYOR
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Somut Olmayan Kültürel Miras Alanında kayıt altına alınan Şivlilik Geleneği hakkında şu bilgiler veriliyor:
"Şivlilik, Konya’da Hicri takvime göre üç ayların başlangıcı olan Recep ayının ilk Perşembe'sini Cuma'ya bağlayan gecede ve Regaip Kandili sabahı çocuklarca yapılan kandil kutlama geleneğidir. Konya’da bu güne 'ilk namaz' adı da verilir. Kandilden bir hafta önce çocuklar, gece sokağa çıkarak bu günün geleceğini, trampetlerle, kavallarla, fenerlerle mahalle mahalle dolaşarak haber verirler. Fenerini alan çocuk sokağa çıkar, yol ortasına gerilen ipe fenerini asar, bütün dükkanlar rengarenk, irili ufaklı karpuz, davul, sünme, kuyruklu ismi verilen kağıt fenerlerle, mumlarla donatılır. Çocuklar yakılan ateşin etrafında halka olur ve fener alayına katılırlar. Regaip Gecesinin sabahı ellerine birer torba alan çocuklar kapıları çalmadan içeriye girer;
Şivli şivli şişirmiş,
Erken kalkan pişirmiş,
İki çörek bir börek,
Bize namazlık gerek. Şivliliiiiik... diye bağrışırlar. Ev sahibi önceden hazırlanan kuru üzüm, leblebi, incir, iğde gibi çerezlerden ve günümüzde daha çok şekerlemelerden çocuklara dağıtır. Aynı gün, hemen her evde, yağda kızartılmış mayalı hamurdan 'bişi' yapılır ve yufkaların arasına konur. Buna pekmezle yapılmış un helvası ilave edildiği de olur. Bişiler komşulara dağıtılır. İkindi ile akşam namazı arasında mezar ziyaretleri yapılır, yatsı namazında camilerde mevlit okunur. Şivlilik günü aile büyükleri, komşu ve akraba ziyaretleri yapılır, 'namazın mübarek olsun' temennisinde bulunulur. Bu ziyaretler sırasında önce yemek, ardından da çerez ve meyvelerden oluşan Şivlilik ikramı yapılır. Çocukların hatırlandığı, mutlu edildiği Şivlilik, aynı zamanda birlik ve beraberlik duygularının pekiştirildiği bir gelenek olarak geçmişten günümüze varlığını sürdürmektedir."