Konya'da son 53 yılın en sıcak Haziran ayını yaşayan ilçeler belli oldu

Sıcak bir Haziran ayını geride bıraktık. Sıcaklık ortalaması 24,8 derece olarak uzun yıllar ortalamasının 4,7 derece üzerinde seyretti. Sıcaklığın 4,7 derece üzerinde olması kolay kolay olmayacak bir durum olarak değerlendiriliyor.

Haber Dairesi muhabirinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü “Sıcaklık ve Yağış Değerlendirmesi, Haziran 2024” bülteninden derlediği verilere göre; Türkiye'de geçen Haziran ayı ortalama sıcaklıkları, son 53 yılın en sıcak haziran ayı olarak kayıtlara geçti.

Bu bültende, geçtiğimiz ayla ilgili sıcaklık ve yağış gözlemlerinin 1991-2020 iklim periyodundaki normalleri ile karşılaştırmaları, Türkiye genelinde gerçekleşen ekstrem sıcaklık ve yağış durumları, bölgesel sıcaklık ve yağış değerlendirmeleri, havzalara göre yağış değerlendirmeleri ve yağışlı gün sayıları ile ilgili değerlendirmeler yer alıyor.

SON 53 YILIN EN SICAK HAZİRANINI YAŞADIK

2024 yılı Haziran ayı ortalama sıcaklığı, kendisine en yakın olan 2019 yılı Haziran ayından (23.4 derece 2 derece daha fazla oldu. 2024 yılı Haziran ayı ortalama sıcaklığı, son 53 yılın en sıcak Haziran ayı olarak kayıtlara geçti. Uzun yıllar Haziran ayı ortalama sıcaklığı 21.8 derece iken, 2024 Haziran ayı sıcaklığı da 25.4 derece olarak gerçekleşti.

Sıcaklık analizlerinde, 1971'den itibaren yapılan karşılaştırmaya göre, Haziranda en düşük sıcaklık 1,6 derece ile Erzurum'da, en yüksek sıcaklık ise 47,8 derece ile Şanlıurfa Ceylanpınar'da kaydedildi.

“SICAK BİR HAZİRAN AYINI YAŞADIK”

İç Anadolu Bölgesinde ortalama sıcaklıklar, bölge genelinde mevsim normallerinin üzerinde görüldü. 2024 Haziran ayı ortalama sıcaklığı 23,4 derece olarak ölçülen bölgede, en düşük sıcaklık 2,7 derece olarak Sivas Kangal'da, en yüksek sıcaklık ise 39,3 dereceyle Ankara Polatlı'da tespit edildi.

Konya’da sıcaklık ortalaması 24,8 derece ile diğer yılların 4,7 derece üstünde seyrederek rekor kırdı.

Amatör Hava Tahmincisi Kuddusi Demir, Konya’nın sıcak bir haziran ayını yaşadığını belirterek; “Sıcak bir Haziran ayını geride bıraktık. Sıcaklık ortalaması 24,8 derece olarak uzun yıllar ortalamasının 4,7 derece üzerinde seyretti. Sıcaklığın 4,7 derece üzerinde olması kolay kolay olmayacak bir durum.” diye konuştu.

KONYA’DA İLÇELERE GÖRE DURUM: EN SICAK ILGIN

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre son yılların rekor sıcaklıklarının yaşandığı Konya’da en sıcak ilçe Ilgın oldu. Ilgın ilçesinin Haziran ayı uzun yıllar sıcaklık ortalaması 35,9 iken bu yıl haziran ayında 36,6 dereceye ulaştı.

Ilgın’dan sonra Konya’nın en sıcak haziran ayını yaşayan ilçesi Akşehir oldu. Akşehir’in haziran ayı uzun yıllar sıcaklık ortalaması 36,2 iken bu yıl Haziran ayında 37,3 dereceye kadar yükseldi.

Akşehir’i Beyşehir ilçesi 35,9 derece ile izledi. Ortalama 1-2 derece artan sıcaklıklarla diğer ilçelerde durum şu şekilde oluştu:

  • Çumra; Haziran ayı uzun yıllar sıcaklık ortalaması 37,3 derece iken bu yıl haziran ayında 37,8 derece
  • Ereğli; Haziran ayı uzun yıllar sıcaklık ortalaması 37,3 derece iken bu yıl haziran ayında 37,8 derece
  • Konya Havalimanı (Kent Merkezi); Haziran ayı uzun yıllar sıcaklık ortalaması 36,7 derece iken bu yıl haziran ayında 37 derece
  • Kulu; Haziran ayı uzun yıllar sıcaklık ortalaması 37 derece iken bu yıl haziran ayında 37,8 derece olarak ölçüldü.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Haberleri