İlaç sektöründe ve baharat olarak kullanılan Çemen üretimi Konya’da artıyor.
Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün hazırladığı “Selçuklu’da Çemen Üretimi Artıyor Projesi” kapsamında Eğribayat, Kızılcakuyu ve Tömek mahallelerinde tohum dağıtım töreni gerçekleştirildi.
1250 DEKAR ALANA EKİLECEK
İl Müdürü Duran Seçen yaptığı konuşmada, projenin bakanlığın finansmanıyla yüzde 75 hibe katkılı ve yüzde 25 çiftçi katkısı ile yürütüleceğini belirterek, “Eğribayat, Kızılcakuyu, ve Tömek Mahallelerimizden 10 üreticimize 12 bin 500 Kilogram Sertifikalı çemen tohumu dağıtılacak olup bu tohumlar ile yaklaşık 1 bin 250 dekar alanda sertifikalı çemen üretiminin yapılması amaçlanmıştır. Projeye dahil olan üreticilerimize ve ülkemize hayırlı olmasını diler; üreten, üretilene değer katan, ülkemizin kalkınmasına katkı sağlayan tüm çiftçilerimizin bol ve bereketli bir üretim sezonu geçirmesini temenni ederim.” dedi.
ÇEMEN OTU NEDİR?
“Buyotu” da denilen Çemen bitkisi; gerek tıbbi ve baharat bitkisi olarak değerlendirilmesi, gerekse diğer kullanım alanlarının genişliği bakımından önemli bir bitkidir. Adaptasyon yeteneğinin yüksek olması ve geniş bir kullanım
alanının bulunması, çemeni önemli bir kültür bitkisi haline getirmiştir. Çemen Fabaceae familyasına bağlı bir baklagil bitkisidir. Ülkemizde Trigonella foenum graecum L. türünün kültürü yapılmakta ve Trakya, Marmara, Orta, Güney ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde yetiştirilmektedir. Ankara, Konya, Tokat, Afyon, Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Hatay, Çorum ve Çankırı’da yetiştirilmektedir.
TIBBİ BİR BİTKİ OLARAK ÇEMENİN FAYDALARI
İçinde bulunan etken maddelerin tıpta ilaç sanayinde kullanılması ile bilinmektedir.
Sivilce ve cilt lekelerinde, saç dökülme tedavisi ve canlandırmada ayrıca boy uzamasında etkili olmakla birlikte; antidiyabetik (kandaki şekeri düşürücü), kandaki kolesterol ve trigliseridi düşürücü, yağ metabolizmasını sağlayıcı, kanı sulandırıcı, iştah açıcı, sindirim kolaylaştırıcı etkisi vardır. Yine tümörlerde, akciğer hastalıklarında, astım ve nefes darlığında tedavi edici balgam söktürücü, göğsü yumuşatıcı, iltihapları önleyici, vücuda zindelik kazandırıcı, kadınlarda süt arttırıcı özellik göstermektedir. Mide ülserinden koruyucu, gaz çıkartmayı kolaylaştırıcı, dizanteri ve ishali tedavi edici özellikleri mevcuttur. Hemoreodi iyileştirmekte faydalıdır. Hipertroid tedavisinde yardımcı gıda takviyesi olarak kullanılabilir. Boğaz iltihabı ve ağrılarında da etkilidir.
Bunun yanında, öğütülmüş çemen tohumları turşular, çorbalar, soslar ve et ürünlerinde, gıda sanayinde, fırın ürünlerinde, taze yaprakları salata ve sebze olarak ve kavrulmuş tohumları kahve gibi tüketilmektedir.
İKLİM VE TOPRAK İSTEKLERİ
Toprak isteği bakımından seçici değildir ve bu yönüyle kanaatkardır. Ilıman iklimlerde iyi gelişen ve kışlık olarak ekilebilen, kuraklığa ve yüksek sıcaklıklara dayanıklı bir bitkidir. Ülkemizde sıcak bölgelerde kışlık veya erken ilkbaharda, soğuk bölgelerde ise yazlık olarak yetiştirilmektedir. Vejetasyon süresi 105- 140 gün arasındadır.
EKİM ZAMANI
Çemen bitkisi iyi hazırlanmış bir tohum yatağına, iklim şartlarına göre sonbahar veya ilkbaharda yapılır. Akdeniz ikliminin egemen olduğu kıyı bölgelerinde kışlık olarak yetiştirilmekte ve sonbahar da ekilmektedir. Kışı sert geçen bölgelerde ise ekim ilkbaharda yapılır.