Milli Eğitim Bakanlığınca 2 Haziran'da gerçekleştirilecek Liselere Geçiş Sistemi kapsamındaki merkezi sınava kısa bir süre kala uzman isimler de öğrenci ve aileleri uyarıyor.
Haber Dairesi muhabirine konuşan Konya Anıt Özel Eğitim Kursu Rehberlik Uzmanı Özcan Aladağ, şu ifadeleri kaydetti:
“Şimdiye kadar düzenli ve sistemli bir şekilde çalışmış olabilir ve bundan sonraki zamanı daha da iyi geçirmek istiyor olabilirsiniz, kalan zaman dilimi iyi değerlendirilirse puanların artacağı bir dönemdeyiz. Az bir zaman kaldı çalışsam da bir işe yaramayacak düşüncesi yanlış olacaktır.
“DENEME SINAVI ÇÖZMEK ÖNEMLİ”
Deneme sınavları kendimizi ölçmemiz, eksikleri görebilmemiz ve sınav heyecanını hissetmemiz için muhteşem bir fırsatlardır. Denemelerde yakalayacağınız başarı, yaşayacağınız ruh hali ana sınavın benzeri olacaktır. Deneme sınavlarında yaşanan aksaklıklar, ortamdaki ses, çıkan sorular ve dahasıyla birlikte, asıl sınava etkin bir şekilde hazırlanılır. Bu yüzden deneme sınavlarına gereken önem verilmeli ve yeterli oranda analiz yapılmalıdır. Bu analizler sonucunda eksiklerin üzerine gidilmelidir.
“KONU TEKRARI YAPIN!”
Sınava az bir zamanın kalması demek okulda ve kursta konuların işlenmiş ve bitmiş olması anlamını taşır. Bu süreç ise konu tekrarı yapmak için içinde muhteşem bir fırsat barındırır. Eğer konular bittiyse tekrar yapmak sınavda başarı yakalamayı da beraberinde getirecektir. Fakat buradaki tekrar uzun tekrarlar olmamalıdır. Konular 30-45 dakika tekrar edilmeli, daha çok soru çözmeye önem verilmelidir. Diğer bir yandan deneme sınavında başarısız olan konulara bu zaman zarfında odaklanılabilir.
“ÇIKMIŞ SORULARI MUTLAKA ÇÖZÜN”
Son 5 yılın çıkmış sınav sorularını mutlaka ama mutlaka çözün. Her kurumun kendi soru tipleri bulunmaktadır. Geçmiş yılların soru tipin göz atmak, sınavdaki hızınızı ve anlama kapasitenizi arttırarak sizi başarıya götürecektir. MEB kaynakları mutlaka gözden geçirilmelidir.
“DİJİTAL DÜNYADAN UZAK DURUN”
Bu süreçte telefon, tablet, bilgisayar gibi sizi uyuşturan teknolojik araçlardan uzak durun. Dijital ortamlar sizi gerçek dünyadan uzaklaştırarak kendi seviyenizi görmenize engel olacaktır. Okul ve kurslarda ki öğretmenleriniz size yetecektir. Sadece onlara güvenin.
“SAĞLIĞINIZA ÖNEM VERİN”
Ders çalışmak ve sınavda iyi bir sonuç almak mükemmeldir. Fakat fizyolojik ve psikolojik olarak sağlıksız olmanız durumunda bunların hiçbir anlamı yoktur. Bu yüzden ders çalışırken psikolojik ve fizyolojik sağlığınıza da gereken önemi vermelisiniz. Bu doğrultuda düzenli olarak spor yapmalı, çeşitli, yeterli ve dengeli beslenmeli, temiz hava almalı, kısa yürüyüşler yapmalı ve sevdiğiniz şeylerle ilgilenmelisiniz. Bunun yanı sıra uykuya gereken önemi vermelisiniz. Bu dönemde size zarar verecek aktivitelerden uzak durmalısınız.
“VELİLER DİKKAT ETMELİ”
LGS hayatın ne ilk ne de son sınavı. Çocuklar sınava hazırlanırken sürece çok katkıda bulunan ebeynler beklentilerini yüksek tutmamalı. Öğrencilerini çok iyi bilen veliler onların kapasitelerine göre hayallerini süslemeli. Kıyaslama yapmadan onlara güvenerek bu süreci yönetmeleri gerekiyor.”