Konya Ovası'nın en önemli su kaynaklarından biri olan Suğla Gölü’nde su kıyıdan git gide uzaklaşıyor.
Konya’daki bu göl adeta çöle döndü, hayvanlar otluyor
Küresel iklim değişikliği, kuraklık ve yağışların yetersiz olması nedeniyle Konya Ovası can çekişiyor. Seydişehir ilçesinde bulunan Suğla Gölü’nde sular kıyıdan gittikçe uzaklaştı. Suların çekilmesiyle birlikte ortaya çıkan alanlarda hayvanlar otluyor.
Seydişehir ilçesinde bulunan Suğla Gölü, çevresindeki tarım arazilerini besliyor.
Balıkçılığa olanak tanıyan ve birçok türe de ev sahipliği yapan göl adeta can çekişiyor.
Küresel iklim değişikliği, kuraklık ve yağışların yetersiz olması nedeniyle gölde son dönemde su sıkıntısı yaşanıyor.
HAYVANLAR OTLUYOR
Yüksek hava sıcaklıkları sonucu suların çekilmesiyle ortaya çıkan alanlara büyükbaş hayvanlar otlamak için çıkarılıyor.
“SUSUZ HAYAT OLMAZ”
Bölge halkı su seviyesinin aşırı derecede düştüğünü belirterek endişelerini şu sözlerle dile getirdi:
“Burası önceden denizdi. Deniz gibi su vardı. En az benim boyumdaydı, ama şuan su yok. Adada artık inekler yayılıyor. Burası yapıldığından bu yana inekler o adayı hiç görmemişti.
Önceden su taşlara vuruyordu. Su haddinden fazla gitti. Biz de dağlarda su olmadığı için mecbur hayvanları buralarda gütmek zorunda kaldık.
Dağlarımızda su yok. Ancak buralarda güdebiliyoruz hayvanları. Su olmadığı zaman hayat bütün canlılar için duruyor. Her canlı için susuz hayat olmaz.”
Kuraklık ve küresel ısınmanın gölü çok etkilediğini belirten vatandaşlar “Biz avlanamıyoruz. Su düşük olduğundan dolayı çok kötü, her gün ağ temizliyoruz.
Üç yıldır hiç iyi değil burası. Kuraklık ve küresel ısınma çok etkiledi. Eğer bu kışın da yağış olmaz ise büyük ihtimalle karşıya kadar arabayla gideriz. Eskiden burada 25 kayık vardı. Şu anda 5 kayık kaldı. Belki önümüzdeki yıl bu kayıklar da olmayacak” diye konuştu.