Konya Büyükşehir Belediyesi, hayvancılığın geliştirilmesi ve kırsal kalkınmanın güçlendirilmesi amacıyla yürüttüğü ücretsiz eğitim ve veterinerlik hizmetlerini şehir genelinde sürdürüyor. Büyükşehir ekipleri, 31 ilçede üreticilere yerinde teknik destek sağlayarak hem hayvan sağlığını koruyor hem de üretim maliyetlerinin azaltılmasına katkı sunuyor.
31 İLÇEDE ÜRETİCİLERE YERİNDE DESTEK
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, hayvancılıkta Türkiye'nin öncü şehirlerinden biri olan Konya'da üreticilerin her zaman yanında olduklarını belirtti.
Başkan Altay, "Hayvancılıkta Türkiye'nin lider şehirlerinden olan Konya'mızın 31 ilçesinde, hayvancılığın gelişmesine yönelik çalışmaları eğitim faaliyetleriyle destekliyoruz. Amacımız üreticimizin emeğini korumak. Bunun için köy köy, mahalle mahalle dolaşarak şehrimizin her köşesindeki çiftçimize ulaşmaya gayret ediyoruz. Üreticimizin emeğinin berekete dönüşmesi için desteklerimizi sürdüreceğiz." dedi.
VETERİNER HEKİMLER SAHADA GÖREV YAPIYOR
Konya Büyükşehir Belediyesi İlçe Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Tarımsal Eğitim Şube Müdürlüğü ekipleri, üreticilere yalnızca eğitim vermekle kalmıyor, işletmelerde bakım, besleme, aşılama, biyogüvenlik ve hastalıklarla mücadele konularında da ücretsiz teknik destek sağlıyor.
Selçuklu ilçesine bağlı Tömek Mahallesi'nde hayvancılık yapan Muzaffer Fındık'ın işletmesini ziyaret eden ekipler, hayvanların sağlık kontrollerini gerçekleştirerek gerekli analiz ve değerlendirmeleri yaptı.
Uzman Veteriner Hekim Ekrem Yılmaz, amaçlarının hastalıklar ortaya çıkmadan önlem almak olduğunu belirterek, "Üreticilerimizle sürekli irtibat halindeyiz. Bir sorun yaşandığında ilk müdahaleyi sahadaki veteriner hekimlerimiz yapıyor. Gerekli durumlarda analiz ve test desteği de veriyoruz. Asıl hedefimiz koruyucu hekimlik yaparak sürü sağlığını korumak." ifadelerini kullandı.
"BÜYÜKŞEHİR AYAĞIMIZA KADAR GELİYOR"
Hayvancılık yapan Muzaffer Fındık ise Büyükşehir Belediyesinin sunduğu ücretsiz hizmetlerin kendileri için büyük kolaylık sağladığını söyledi.
Veteriner hizmetlerinin önemli maliyet oluşturduğunu ifade eden Fındık, "Büyükşehir Belediyesi veteriner hekimleri her sorunumuzda yanımızda oluyor, ayağımıza kadar geliyor. Kan tahlili yapıyorlar, hastalık varsa tespit edip tedavi öneriyorlar. Bunlar için hiçbir ücret almıyorlar. Aynı işlemleri özel olarak yaptırsak ciddi maliyet çıkar. Hastalık yayılmadan önlenmiş oluyor. Büyükşehir Belediyemize teşekkür ediyoruz." diye konuştu.
KONYA HAYVANCILIKTA TÜRKİYE'NİN ÖNCÜ İLLERİNDEN
2025 yılı verilerine göre Konya, 966 bin 37 büyükbaş hayvan varlığıyla Türkiye birincisi, 3 milyon 318 bin 481 küçükbaş hayvan varlığıyla ise Türkiye ikincisi konumunda bulunuyor.
Konya Büyükşehir Belediyesi de bu güçlü hayvancılık altyapısını desteklemek amacıyla ücretsiz hayvan yetiştiriciliği eğitimlerinin yanı sıra yem bitkisi tohumu desteği, süt toplama merkezleri, tırnak kesim hizmeti, koç desteği ile büyükbaş, küçükbaş, kanatlı hayvan yetiştiricileri ve arıcılara yönelik analiz, test ve teknik danışmanlık hizmetlerini sürdürüyor.