Konya, yarıyıl tatilinde öğrencilere öğretici ve eğlenceli bir deneyim sunuyor. Şehirdeki tarihî yerler, müzeler ve doğal alanlar, tatilde hem eğlendirip hem öğrenme fırsatı sağlıyor. İşte bu tatilde Konya’da gezilebilecek 10 mekân.
140
Sömestr tatilinin başlamasıyla birlikte öğrenciler, yoğun okul temposuna ara vererek dinlenme fırsatı buldu. Ancak tatilin sadece dinlenmekle geçmemesi, aynı zamanda öğretici ve verimli bir şekilde değerlendirilmesi de büyük önem taşıyor.
240
KONYALI ÖĞRENCİ VE VELİLER BU KONUDA OLDUKÇA ŞANSLI
Konyalı öğrenci ve veliler, 15 günlük tatilde gezebilecekleri birçok öğretici mekâna sahip. Şehirdeki tarihî yerler, müzeler ve doğal alanlar, öğrencilere öğrenme fırsatı sunarken aynı zamanda eğlenceli bir deneyim vaat ediyor. Haber Dairesi, Konya’daki bu öğretici mekânları araştırarak öğrencilere tatil boyunca nasıl verimli zaman geçirebileceklerini derledi. Hem eğlenip hem de öğrenmek isteyen öğrenciler için Konya, sunduğu imkânlarla bu konuda oldukça zengin.
340
ÖĞRENCİLER İÇİN KONYA’DA GEZİLEBİLECEK YERLER
İşte Konya’da öğrencilerin aileleriyle birlikte gezebilecekleri, gezerken de öğrenip eğlenebilecekleri 10 yerin listesi:
440
1- DARÜLMÜLK SERGİ SARAYI
Konya'da yer alan Dârü’l Mülk Sergi Alanı, 5.000 m²'lik geniş alanda ziyaretçilerine ücretsiz olarak tarihi bir yolculuk sunuyor. Selçuklu Sultanları Müzesi, bağımsız sergi alanları, Panorama Miryokefalon Savaş Animasyonu Gösteri Alanı ve toplantı salonları ile hem eğitimsel hem de kültürel açıdan zengin bir deneyim vadediyor.
540
Dârü’l Mülk Sergi Sarayı Türkiye'nin ilk ve en özel hanedan mezarlığı olarak öne çıkıyor. 12 Selçuklu Sultanı’nın naaşlarının bir arada bulunduğu Dârü’l Mülk, ziyaretçilerine Selçuklu dönemine dair eşsiz bir bakış açısı sunuyor. Ayrıca, bilimsel çalışmalarla hazırlanan ve sultanların yüz ve beden gerçekliklerine uygun silikon heykelleri, tarihsel figürleri günümüze taşıyarak Selçuklu sultanlarını daha yakından tanıma fırsatı veriyor.
640
Sergi alanında dikkat çeken bir diğer bölüm ise, Türkiye Selçuklu Devleti'nin Anadolu’daki savaşlarını anlatan "Anadolu’yu Vatan Kılanlar" adlı resim sergisi. Yağlı boya tablolarından oluşan bu koleksiyon, dönemin önemli savaşlarını ve zaferlerini görsel bir dilde sunarak, ziyaretçilere Selçuklu tarihini adeta yaşatıyor.
740
2- PANORAMA KONYA MÜZESİ
Konya'da, Selçuklu dönemine ait tarihî dokuyu gözler önüne seren Konyanüma Panorama Müzesi, 13. yüzyıl Konya'sının sosyal yaşamını ziyaretçilerine sunuyor. Müzede, Hz. Mevlana'nın bedestende sema yaptığı anlar da yer almakta.
840
Panorama müzesi, tarihi medreseler, camiler, surlar, askerler, sultanlar ve farklı milletlerden insanların heykelleriyle dönemin zengin ve kozmopolit yapısını yansıtıyor.
940
Türkiye'nin ikinci tamamlanmış tam panorama müzesi olan Konyanüma, Konya'nın Selçuklu Devleti'ne başkentlik yaptığı dönemin izlerini taşıyor.
1040
Müzenin alt katında, Hz. Mevlana'nın hayatından önemli kesitlerin yer aldığı yağlı boya tablolar sergileniyor. Ayrıca, müzenin avlusunda, farklı şehirlerden Mevlevihanelerin minyatürleri de bulunuyor.
1140
3- ÇATALHÖYÜK TANITIM VE KARŞILAMA MERKEZİ
Günümüzden 9000 yıl öncesine tarihlenen Çatalhöyük Neolitik Kenti’ne ait buluntu replikaları, ziyaretçilere çeşitli interaktif teknolojilerle sunuluyor. Farklı dillerdeki dokunmatik ve sesli bilgilendirme cihazları, projeksiyon canlandırmaları ile Çatalhöyük'ün tarihi yaşamına dair bilgiler aktarılıyor.
1240
Çatalhöyük Kazı ve Araştırmaları kapsamında ortaya çıkarılan taş eserler, seramik buluntular, hayvan ve insan kemikleri, antropolojik bölümde detaylı bir şekilde inceleniyor.
1340
Ayrıca, arkeobotanik laboratuvarında çevresel iklim, bitki örtüsü, su kaynakları ve çeşitli mineraller üzerine yapılan araştırmalar yer alıyor.
1440
Çatalhöyük’ün flora ve faunası, duvar resimleri, beslenme alışkanlıkları ve o dönemde ölüm nedenlerine dair veriler de sergide yer almakta. ‘Damda yaşam’ başlığı altında, dönemin yaşam tarzını yansıtan model ev de ziyaretçilerin ilgisine sunuluyor.
1540
4- TAŞ BİNA DİJİTAL TANITIM MERKEZİ
Taş Bina Dijital Tanıtım Merkezi, Konya'nın geçmişten günümüze uzanan hikâyesini 6 odadan oluşan dijital bir sergiyle ziyaretçilere sunuyor.
1640
Tarih Odası, şehrin tarihini dört ana dönemde, prehistorik, protohistorik, Roma-Bizans ve Selçuklu dönemi olarak dijital sergilerle ziyaretçilere sunuyor.
Go Konya Odası, şehrin dinamiklerini –tarım, sanayi, ticaret ve turizm– detaylı bir şekilde gözler önüne seriyor.
1740
Kültürel Mozaik Odası, Hz. Mevlana'nın ayna felsefesini dijital ekranlar ve ayna panellerle görsel bir şölen olarak sunuyor. Ayrıca, Konya'nın kültürel mozaiklerini simgeleyen semboller geçmişten günümüze sergileniyor.
Yaşayan Kültür Odası, Konya’nın gastronomisi ve el sanatlarına dair bilgilere yer veriyor.
Tarihe Açılan Kapılar Odası, dijital teknolojilerle Konya'nın tarihini tekrar keşfetme imkânı sunuyor.
1840
Modern Kent Konya Odası ise, şehrin belediyecilik anlayışıyla yapılmış eserler ve projeleri tanıtan bir sergi alanı olarak dikkat çekiyor.
Alt katta ise, geleneksel sanatlara yer verilen bir sergi salonu bulunuyor. Burada, hat, tezhip ve minyatür tabloları görebilirsiniz.
1940
5- KONYA BİLİM MERKEZİ
Konya Bilim Merkezi, bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) alanlarında eğitim ve öğretimi destekleyen önemli bir merkez olarak öne çıkıyor.
2040
Özellikle çocuklar ve gençler için eğlenceli ve öğretici bir bilim deneyimi sunmayı amaçlayan merkez, ziyaretçilerine interaktif sergiler, atölye çalışmaları, gösteriler ve çeşitli bilimsel deneylerle bilimin farklı dallarını keşfetme fırsatı sunuyor.
2140
Merkezde; fizik, kimya, astronomi ve biyoloji gibi alanlara yönelik çeşitli sergiler yer alırken, robotik ve sanal gerçeklik gibi teknolojik etkinlikler de ziyaretçileri bekliyor.
2240
Ayrıca, uzay ile ilgili eğitimlerin verildiği merkezde bir gözlem evi, planetarium ve simülatörler gibi bölümler de bulunuyor.
2340
6- ARKEOLOJİ MÜZESİ
Konya Arkeoloji Müzesi, 1962 yılından bu yana ziyaretçilerine kapılarını açıyor. Müzede, Neolitik, Erken Bronz, Hitit, Frig, Grek, Roma ve Bizans dönemlerine ait önemli eserler sergileniyor.
2440
Çatalhöyük, Canhasan, Erbaba, Sızma, Karahöyük ve Alaeddin Tepesi’ndeki kazılardan çıkarılan eserlerin yanı sıra, Roma Dönemi'ne ait lahitler de müzenin zengin koleksiyonunda yer alıyor.
2540
Konya Arkeoloji Müzesi, Pazartesi hariç hafta boyunca ziyaretçilerini kabul ediyor.
2640
7- 80 BİNDE DEVRİ ÂLEM PARKI
80 Binde Devr-i Âlem Parkı, üç farklı bölümden oluşarak her yaştan ziyaretçiye hitap ediyor.
2740
T-Rex Parkı: Parkın ilk bölümü olan "T-Rex Parkı", gerçek boyutlarında yapılmış 41 türde 51 dinozor maketiyle ziyaretçilerini zamanda yolculuğa çıkarıyor.
Kanat açıklığı 7 metreyi bulan "Pterosaur", dev etoburlar "T-Rex" ve "Spinosaurus", dünyanın en büyük otoburu "Seismosaurus" gibi ikonik dinozorlar, büyük bir ilgiyle izleniyor. Ziyaretçiler, bu devasa yaratıkların baş, çene ve kuyruklarının hareketli ve sesli özellikleriyle adeta dinozorların dünyasında bir yolculuğa çıkıyor.
2840
Cihan-ı Türk Abideler Şehri Parkı: Parkın ikinci bölümünde yer alan "Cihan-ı Türk Abideler Şehri Parkı", Türk Dünyası, Hindistan ve Balkanlar’daki önemli mimari eserlerin minyatürlerini sergiliyor.
2940
Bosna Mostar Köprüsü, İstanbul Haydarpaşa Garı, Kız Kulesi ve Buhara Kalon Camisi gibi tarihî yapılar, parkta ziyaretçilere sunuluyor.
Eserlerin önünde bulunan sesli bilgilendirme cihazları sayesinde Türkçe, Arapça, İngilizce, Rusça ve Almanca dillerinde bilgilendirmeler yapılıyor. Bu sayede hem yerli hem de yabancı ziyaretçiler, Türk kültürüne ait bu eşsiz yapılar hakkında detaylı bilgi ediniyor.
3040
Pamuk Şekeri Masal Dünyası Parkı: Parkın üçüncü bölümü olan "Pamuk Şekeri Masal Dünyası Parkı", çocukları büyülü bir dünyaya davet ediyor.
25 farklı masal ve çizgi filmden 160 ayrı karakterin sergilendiği bu alanda, Rapunzel, Temel Reis, Kırmızı Başlıklı Kız gibi ünlü kahramanlar, çocukları hayal dünyasında bir yolculuğa çıkarıyor.
3140
Ayrıca, Keloğlan, Nasrettin Hoca, Hacivat-Karagöz gibi Türk kültürünün önemli figürlerinin heykelleri de parkta yer alıyor. "Masal ağacı" sayesinde çocuklar, masal kahramanlarının öykülerini dinleyerek eğlenceli zaman geçiriyor.
3240
Ziyaretçiler, parkta bulunan yeşil alanlar, kafeterya ve Osmanlı kadırgası, yolcu vapurları, konteyner gemileri gibi ilginç yapıtlarla da keyifli vakit geçirebiliyor. Her yaştan yerli ve yabancı ziyaretçilere hitap eden bu muhteşem park, eşsiz tasarımı ve sunduğu deneyimlerle dikkatleri üzerine çekiyor.
3340
8- SİLLE MÜZESİ:
Selçuklu Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanan Sille Müzesi, Sille’nin tarihi ve kültürel mirasını gözler önüne seriyor.
3440
750 metrekarelik alanda iki katlı olarak düzenlenen müzede, Çay Camii'nin restorasyonunda bulunan Kisve-i Şerif, Sille Medresesi'ne ait yazma eserler ve önemli yapıların maketleri gibi eserler sergileniyor.
3540
Üst katta ise 18. ve 20. yüzyıla ait çömlek, halı, mutfak ve hamam kültürüne dair eserler ile Konya’nın ilk patentli ürünü kamyon lastiğinden yapılan lastik çarıkları dikkat çekiyor. Müze, pazartesi hariç haftanın 6 günü 10.00-18.00 saatleri arasında ücretsiz rehberlik hizmetiyle ziyaret edilebiliyor.
3640
9- KARATAY BELEDİYESİ HOŞ KUBBE
Çocuklar ve gençler için özel olarak tasarlanan HOŞ KUBBE projesi, Gençlerin ders çalışabileceği, kaynak kitaplara kolay erişim sağlayabileceği Kubbealtı Kütüphanesi'nin yanı sıra, projede birçok sosyal ve kültürel etkinliğin yapılabileceği alanlar da yer alıyor.
3740
HOŞ KUBBE’de iki kütüphane ve bir okuma salonu bulunuyor.
3840
Ayrıca, 0-3, 3-6 ve 6-12 yaş gruplarına yönelik çocuk kütüphaneleri, özel oyun alanları ve Çocuk Kafe de ziyaretçilerini bekliyor.
3940
10- MEVLANA MÜZESİ
Mevlana Müzesi, Mevlana Celaleddin Rumi'nin hayatı, öğretileri ve tasavvuf anlayışını tanıtan kültür ve tarih müzesi.
4040
13. yüzyılda inşa edilen yapı, Mevlana'nın türbesine de ev sahipliği yapıyor. Ziyaretçilere Rumi'nin yaşamı, eserleri ve Mevlevi tarikatı hakkında bilgi sunan müze, Konya'nın en önemli turistik ve dini merkezlerinden biri. Ayrıca, müze çocuklar için eğitici ve öğretici bir deneyim sunuyor.