Konya’nın 800 yıldır şifa dağıtan ilçesi

Konya’nın Ilgın ilçesinde bulunan termal tesisler tam 8 asırdır hizmet veriyor. İşte nice hastalara şifa olan Ilgın kaplıcaların tarihi yolculuğu ve belki de ilk göreceğiniz fotoğrafları.

Konya’nın termal merkezi Ilgın, 800 yıldır şifa dağıtıyor.

Nice hastalara şifa olan kaplıcaların tarihi yolculuğu çok eskilere dayanıyor. Romalılar ve sonra da Bizanslılar zamanında sıcak su kaynakları üzerinde hamamlar yapılmış olduğu gibi Selçuklular zamanında da baş şehir Konya'nın değerli bir şifa kaynağı olmuş.

Selçuklu Sultan'larından Alâeddin Keykubat harap olan Bizans hamamları yerine 1236 yılında ilk Türk hamamını Ilgın’da yaptırmış.

Evliya Çelebi Ilgın isminin şehrin batısında Selçuklu ve beylikler döneminde (Ab-ı Germ) diye bilinen ılıcadan geldiğini bildirmiş.

Katip Çelebi Cihannüma adlı eserinde Selçuklu Sultanı Alâeddin Keykubat tarafından kaplıcanın kagir kubbe ve içindeki havuza iki mevziden aslan ağızlı lülelerden su akan hamam bina ettirdiğini söylemiş.

Romalılardan beri kullanılmaya devam eden Ilgın Termal Suyu; karıştırılmadan, bekletilmeden, ısıtılmadan, yer altından çıktığı gibi direk havuzlara veriliyor.

Ilgın kaplıcaları, şehrin batısındaki bayır dibinde sıcak bir pınar. Gayet tatlı, ılık ve yumuşak bir yapıya sahip.

Bazılarının suyu testiler içinde soğutup içtiği de söylenir.

Öyle ki cüzzam, felç, baras (leke), hafakan (kalp çarpıntısı) ve zatülcenbe (akciğer iltihabı) hastalıklarına iyi geldiği de iddia edilir.

Sultan Alaaddin’in Nikris (gut) hastalığına yakalandığı ve burada şifa bulduğu da rivayet edilir.

Ilgın Termal Tesisleri, Konya şehir merkezine 90 kilometre uzaklıkta Afyonkarahisar karayolu üzerinde yer alır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Haberleri