Konya’nın bu ilçesinde üretilen çilek dünya pazarında

Konya’nın Seydişehir İlçesi’ne bağlı Yaylacık Mahallesi’nde 16 yıl önce 5 bahçede başlanan ve zamanla 500 dekar alana yayılan çilek üretimi 500 tona yaklaştı. Yaylacık çileği, yurt dışına da ihraç ediliyor.

Konya İl Tarım Müdürlüğü tarafından ilçeye bağlı Yaylacık Mahallesi’nde 16 yıl önce 5 bahçede başlatılan çilek yetiştiriciliğinde 500 dekar alanda çilek üretimi 500 tona yaklaştı.

MUHTAR KALEMCİ: “İLK YAYLACIK MAHALLESİ BAŞLADI”

Konya’da ilk çilek üretiminin Yaylacık Mahallesi’nde başladığını kaydeden Muhtar Ömer Kalemci, “2006 yılında deneme olarak 4-5 dekarlık bir arazide 5 tarla ile üretime başladık. Çok güzel sonuçlar alınca mahalle sakinleri dalga dalga çilek üretimine geçmeye başladı” dedi.

“YURT DIŞINA DA İHRAÇ EDİYORUZ”

Kalemci, “İlk başlarda 4-5 dekarlık arazilerde başladığımız çilek üretimi bugün 500 dekarın üzerinde, yıllık ortalama 450-500 ton çilek üretiyoruz ve sadece Türkiye değil yurt dışına da ihraç ediyoruz. Üreticiler, çilek yetiştiriciliğinden yılın 5-6 ayı para kazanabiliyor. Bölgede hava şartlarına bağlı olarak hasat sonbaharın sonuna kadar sürüyor” ifadelerine yer verdi.

“ÇİLEK DALGASINDA ÖNCÜYÜZ”

Mahallenin yüzde 95’in geçimini organik çilekten sağladığını belirten Muhtar Ömer Kalemci, “Yaylacık Mahallemizin gelir seviyesi organik ürünler ile birlikte büyük oranda arttı. Çilek ilk bizde başladı, daha sonra Mesudiye, Dikilitaş ve Beyşehir Hüyük bölgesinde yetiştirilmeye başladı. Konya ilçelerinde başlayan çilek dalgasında öncüyüz” şeklinde konuştu.

BAŞKAN TUTAL: “SEYDİŞEHİR ADINDAN SÖZ ETTİRİYOR”

Yaylacık Mahallesinde çilek hasadına katılan Belediye Başkanı Mehmet Tutal da “Leblebiyle ün yapan ve boksit madeninin bulunmasıyla adından söz ettiren Seydişehir daha sonraki yıllarda verimli arazilere sahip Suğla bölgemizde karpuz yetiştiriciliğinde Bağra karpuzu ile Seydişehir’in adını duyurdu. Daha sonra alternatif ürünler yetiştirilmeye başlandı” dedi.

Yaylacık Mahallesi’nde başlayan ve 20 yıllık mazisi olan çileğin KOP kanalı vasıtasıyla kapalı devre sulama sistemi ile kurulduğunu hatırlatan Başkan Tutal, “Burada yaşayan insanlarımız alın teriyle ellerinin nasırı ile geçimlerini sağlıyor. Verim, kazanç açısından da değerlendirildiğinde ciddi anlamda gelirleri var” değerlendirmesinde bulundu.

“AROMADA İDDİALIYIZ”

Tutal, Yaylacık, Mesudiye, Dikilitaş ve Ketenli Mahallelerinde başlayan çilek üretiminin Seydişehir’de aşağı bölgelerde bulunan mahallelere de yayıldığını vurguladı. Başkan Tutal, “Şu anda Seydişehir’de 4 bin 800 dekar alanda çilek üretimi gerçekleştiriliyor. Bu da 60 bin tona yakın üretim anlamına geliyor. Yaylacık, Mesudiye, Dikilitaş ve Ketenli Mahallelerimizde rakımın yüksek olması ile tamamen doğal bir üretim yapılıyor. Herhangi bir kimyasal kullanılmıyor, aroma da iddialıyız” ifadelerini kullandı.

“SIRADA ÇİLEK, KARPUZ VAR”

Seydişehir leblebisinin coğrafi işaretini aldıklarını belirten Başkan Tutal, “Çilek ve karpuz için coğrafi işaret başvurusunu yaptık. Çalışmalarımız devam ediyor. Başta muhtarlarımız olmak üzere, KOP, MEVKA, Büyükşehir Belediyemize desteklemelerinden dolayı teşekkür ediyoruz.  Biz, çiftçimizin ve üreticimizin her zaman yanındayız. Üretimin artarak devam ettiği bölgemizde, üreticilerimizin ürünlerini daha iyi pazarlayabilmesi için soğuk hava deposu, meyve kurutma ve paketleme tesislerimizin ihalesini yaptık en kısa sürede yapımı tamamlanarak hizmete sunulacak” şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Haberleri